6+1 tips για να απογειώσεις τις φωτογραφίες του καλοκαιριού

Περίληψη: Όλοι θέλουμε να βγάλουμε όμορφες φωτογραφίες στις διακοπές γι’ αυτό σήμερα θα δούμε χρήσιμα tips για καλές φωτογραφίες!

Πιστεύουμε πως κανείς δεν διαφωνεί ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή που τραβάμε τις περισσότερες φωτογραφίες. Συχνότερες εξορμήσεις, διακοπές, περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας και ανεβασμένη διάθεση οδηγούν σε άπειρα «κλικ» με το κινητό και τη φωτογραφική σου. Όπως είναι λογικό, όλοι θέλουμε να βγάλουμε όμορφες φωτογραφίες τώρα το καλοκαίρι, ειδικά αν επισκεπτόμαστε κάποιον συναρπαστικό προορισμό για πρώτη φορά. Λίγο πριν μπεις στο καράβι λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σου tips για καλές φωτογραφίες αυτό το καλοκαίρι. Θα δούμε ρυθμίσεις και συμβουλές που θα απογειώσουν κάθε λήψη και θα… ρίξουν το Instagram! Τις λες, ξεκινάμε;

Εκμεταλλεύσου την χρυσή ώρα

Ίσως να έχεις ακούσει για την «χρυσή ώρα» ίσως και όχι. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην πρώτη ώρα από την ανατολή του ηλίου και στην τελευταία ώρα πριν τη δύση του. Αυτά τα δύο διαστήματα της ημέρας το φως του ήλιο είναι πιο απαλό και σε βοηθάει να τραβήξεις πολύ «ζεστές» εικόνες. Επιπλέον, επειδή η ηλιοφάνεια δεν λούζει τελείως την ατμόσφαιρα μπορείς να καδράρεις καλύτερα κάθε θέμα καθώς το φως έρχεται από μία μόνο κατεύθυνση.

Ο καιρός μπορεί να βοηθήσει

Η χρυσή ώρα είναι μία τέλεια στιγμή για να τραβήξεις καλές φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν όμορφες λεπτομέρειες, δεν είναι όμως η μόνη στιγμή. Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας δεν βολεύει να βγάλεις φωτογραφίες, γιατί οι έντονες σκιές κρύβουν πολλές λεπτομέρειες. Όταν κρυφτεί για λίγο ο ήλιος, όμως, μπορείς να ξεκινήσεις να τραβάς φωτογραφίες! Κι εκεί που υπό κανονικές συνθήκες αν έβλεπες σύννεφα στις διακοπές θα σου χάλαγε η διάθεση, τώρα θα τα δεις και θα χαμογελάσεις γιατί μπορείς να βγάλεις ωραίες φωτογραφίες.

Ποιότητα > ποσότητα

Ο αποθηκευτικός χώρος στα κινητά είναι σήμερα τεράστιος και οι κάρτες μνήμης για φωτογραφικές μηχανές είναι πιο προσιτές από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα των διακοπών σου μπορείς να τραβήξεις εκατοντάδες εικόνες χωρίς να γεμίσει ο χώρος της συσκευής. Κάτι τέτοιο θα γίνει κουραστικό μετά από λίγο, όμως, και θα σε κουράσει και όταν γυρίσεις από τις διακοπές. Ανοίγοντας τη συλλογή φωτογραφιών της συσκευής σου θα αντικρίσεις χιλιάδες φωτογραφίες, πολλές από αυτές πανομοιότυπες, και θα πρέπει μετά να ξεκαθαρίσεις ποιες από όλες θα κρατήσεις. Δεν χρειάζεται να μπεις σε τόσο κόπο όμως. Πριν κρατήσεις πατημένο το πλήκτρο λήψης στην εφαρμογή φωτογραφιών λοιπόν, πάρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνθέσεις το κάδρο σου. Τράβα 2-3 εναλλακτικές, το πολύ, και συνέχισε να απολαμβάνεις τις διακοπές σου. Βέβαια, αν δεν έχεις πολύ χώρο στο κινητό ή σκέφτεσαι να κάνεις την αναβάθμιση σε ξεχωριστή φωτογραφική μηχανή, τώρα είναι η ώρα να το κάνεις! Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά γιατί οι καλοκαιρινές εκπτώσεις μας συνεχίζονται. Οι προσφορές σε smartphone με εξαιρετική κάμερα και σε φωτογραφικές μηχανές για κάθε ανάγκη «τρέχουν» ακόμα, οπότε πρέπει να τις αξιοποιήσεις για να απογειώσεις τις καλοκαιρινές σου λήψεις!

Zoom-αρε… με τα πόδια!

Για τους περισσότερους, οι καλοκαιρινές λήψεις είναι φωτογραφίες κινητού. Αυτό σημαίνει ότι το zoom ρίχνει, συνήθως, την ποιότητα. Ακόμα και σε smartphone με εξειδικευμένους φακούς για zoom, όπως το κορυφαίο iPhone 13 Pro Max, το εύρος είναι περιορισμένο και πολλές φορές χρησιμοποιείται ψηφιακό zoom για μεγέθυνση, κάτι που δεν συγκρίνεται με την ποιότητα του κύριου αισθητήρα. Οπότε, αν είναι δυνατό, πήγαινε απλώς πιο κοντά στο θέμα σου και τράβα φωτογραφία με την κύρια κάμερα. Σήμερα, τους καλύτερους zoom φακούς θα βρεις στο S22 Ultra, το οποίο έχει και εντυπωσιακή κύρια κάμερα, οπότε είσαι καλυμμένος για κάθε περίσταση.

Το ίδιο ισχύει, εν μέρει, και για τις λήψεις με φωτογραφική μηχανή. Ο φακός σου έχει συγκεκριμένο εύρος, το οποίο μπορεί να μην φτάνει για να βγάλεις αυτό που θες, ενώ όσο πιο πολύ zoom κάνεις τόσο πιο πιθανό είναι να βγάλεις κουνημένες φωτογραφίες. Επιπλέον, το να κουβαλάς 3-4 φακούς μαζί στις διακοπές δεν νομίζω να σε δελεάζει σαν ιδέα, οπότε κάνε μερικά βήματα παραπάνω για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες φέτος το καλοκαίρι!

Δοκίμασε long exposure φωτογραφίες

Έχεις δεις ποτέ φωτογραφίες κυμάτων που μοιάζουν σαν ζωγραφιά; Αυτές οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μία τεχνική που λέγεται long exposure, δηλαδή έκθεση για μεγάλη διάρκεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο αισθητήρας πρέπει να μείνει ανοιχτός για περισσότερη ώρα. Παίξε με τη διάρκεια στις ρυθμίσεις της κάμερας ή του κινητού για να βρεις το διάστημα που ταιριάζει. Επιπλέον, πρέπει να ρυθμίσεις την ταχύτητα κλείστρου αρκετά χαμηλά έτσι ώστε το νερό να αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική όψη. Αν πας να το δοκιμάσεις αυτό μέσα-μεσημέρι, όμως, το πιθανότερο είναι να τραβήξεις μία ολόλευκη φωτογραφία. Αυτό γίνεται γιατί ο αισθητήρας μαζεύει φως για πολλή ώρα σε έντονη ηλιοφάνεια. Για πετυχημένες long exposure λήψεις, λοιπόν, θα χρειαστεί να δοκιμάσεις όταν θα έχει λιγότερο φως. Επιπλέον, το κινητό ή η φωτογραφική σου μηχανή θα πρέπει να είναι εντελώς σταθερά όση ώρα τραβάνε, οπότε πρέπει να έχεις μαζί ένα τρίποδο.

Εξερεύνησε έξω από τα συνηθισμένα

Τα τεχνικά ζητήματα, η σωστή ώρα, η χωρητικότητα, οι ρυθμίσεις για καλές φωτογραφίες, είναι όλα σημαντικά. Οι καλοκαιρινές σου φωτογραφίες, όμως, θες να λένε και μία ιστορία για όσα έζησες. Το να βγάλεις κάθε μέρα φωτογραφίες στις ίδιες παραλίες και μαγαζιά, όσο πανέμορφα κι αν είναι, θα χάσει το ενδιαφέρον του. Οπότε εμείς σου προτείνουμε να ξεχάσεις για λίγο τη λίστα που είχες φτιάξει πριν φύγεις για διακοπές και να εξερευνήσεις χωρίς σχέδιο. Ανακάλυψε κρυμμένα μυστικά του τόπου που επισκέπτεσαι και απαθανάτισε μοναδικές στιγμές.

Μην κουβαλήσεις όλο σου τον εξοπλισμό!

Κάναμε μία νύξη παραπάνω, αλλά δεν γίνεται να μην το επαναλάβουμε! Τα tips για καλές φωτογραφίες θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις ζωντανές τις καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού, αλλά δεν χρειάζεται να έχεις μία βαλίτσα με εξοπλισμό για να βγάλεις επαγγελματικές φωτογραφίες (ή σχεδόν επαγγελματικές). Όταν θα κουβαλάς την τσάντα παραλίας με όλα τα απαραίτητα του καλοκαιριού, την ομπρέλα, το ψυγειάκι, τη μπάλα και όλα τα άλλα, δεν χρειάζεται να προσθέσεις αχρείαστο βάρος. Για τέλειες φωτογραφίες κινητού αυτό το καλοκαίρι θα σου προτείναμε να έχεις μαζί ένα powerbank μεγάλης χωρητικότητας, για να μην μείνεις ποτέ από μπαταρία, και ένα μίνι τρίποδο. Αν πάρεις μαζί σου τη φωτογραφική μηχανή, τότε επίλεξε έναν μόνο φακό και ένα μικρό και ελαφρύ τρίποδο. Μην ξεχάσεις το φορτιστή της μπαταρίας και την κάρτα μνήμης.

Με αυτές τις συμβουλές στη βαλίτσα, αυτό το καλοκαίρι δεν θα βγάλεις απλώς καλές φωτογραφίες. Φέτος στις διακοπές θα βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες από ποτέ!