iOS 14 / Ποιες αλλαγές έρχονται στα iPhone;

Περίληψη: Οκ, η Apple παρουσίασε επίσημα το iOS 14 στο WWDC 2020. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Συγκεντρώσαμε όλες τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει στα iPhone και τις καταγράψαμε στον πιο πλήρη οδηγό!

Όλοι περιμένουμε πώς και πώς τα features κάθε αναβάθμισης λογισμικού κυρίως για τις νέες δυνατότητες που φέρνουν στις συσκευές. Στην περίπτωση των iPhone, το iOS 14 αναμένεται να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εκδόσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς η λίστα με τις αλλαγές, τις βελτιώσεις και τα νέα χαρακτηριστικά είναι μεγάλη και αποτελείται από όσα οι χρήστες ζητούσαν για καιρό. Πάνε να γνωρίσουμε αναλυτικά τη νέα έκδοση, λοιπόν, και τι φρέσκο φέρνει στα iPhone.

Overpowered home screen

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από τη home screen, η οποία απελευθερώνεται από τους περιορισμούς του παρελθόντος. Τέρμα πια το αυστηρό πλέγμα εικονιδίων και φακέλων που γέμιζαν πολλαπλές οθόνες. Το iOS 14 εξοπλίζεται πλέον με το App Library, έναν χώρο όπου μπορούν να βρίσκονται όλες οι εφαρμογές σου, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εικονίδιο σε κάποια αρχική οθόνη.

Τον χώρο που «κέρδισες» χάρη στο App Library μπορείς να τον γεμίζεις με widgets, μια και η επόμενη έκδοση του iOS επιτρέπει τη χρήση widgets στην αρχική οθόνη! Τα widgets αυτά δεν είναι interactive και μοιάζουν περισσότερο με τα live tiles των Windows Phone, παρόλα αυτά είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη, καθώς μειώνουν την ανάγκη ανοίγματος διάφορων εφαρμογών και φέρνουν χρήσιμες πληροφορίες απευθείας στην οθόνη σου.

Μινιμαλιστικό UI

Ένα από τα εκνευριστικότερα χαρακτηριστικά του iPhone είναι η οθόνη κλήσης. Αν λάβεις κλήση όσο χρησιμοποιείς τη συσκευή, εκείνη καταλαμβάνει όλη την οθόνη και δεν φεύγει από εκεί, αν δεν την απαντήσεις/απορρίψεις ή περιμένεις αυτόν που σε κάλεσε να την τερματίσει. Στο iOS 14 το λειτουργικό θα πάψει να «κρατά όμηρο» την οθόνη σου όταν λαμβάνεις κλήση. Η full screen οθόνη κλήσης θα αντικατασταθεί με μια κάρτα, που εμφανίζεται στην κορυφή και μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις swipe up έτσι ώστε να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το iPhone όσο αυτό χτυπάει.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και η Siri, η οποία μεταφέρεται, πλέον, στο κάτω μέρος, χωρίς να κρύβει όλη την οθόνη όταν την ενεργοποιήσεις. Η προσπάθεια της Apple να βελτιώσει το multi-tasking φαίνεται και από το νέο picture-in-picture mode, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν βλέπεις κάποιο video ή κάνεις κλήση Facetime.

Τα core-apps αναβαθμίζονται σημαντικά

Οι βασικές εφαρμογές ενός iPhone, όπως ο Safari ή οι Apple Maps, δεν αναβαθμίζονται από το App Store αλλά με system updates, αφού είναι κομμάτι του λειτουργικού συστήματος. Με το iOS 14 οι εφαρμογές συστήματος των iPhone θα αποκτήσουν πολλές νέες δυνατότητες.

Οι Apple Maps, με την προσθήκη χαρακτηριστικών όπως οδηγίες πλοήγησης για ποδήλατο και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γίνονται πιο «πράσινοι» στην επόμενη έκδοση. Οι συνομιλίες στην εφαρμογή των μηνυμάτων θα αναβαθμιστούν επίσης με χαρακτηριστικά όπως απευθείας απαντήσεις σε μηνύματα, «καρφίτσωμα» συνομιλιών στην κορυφή και παραμετροποίηση των εικονιδίων με εικόνες και Memoji.

Ολοκαίνουργια features

Από το keynote του WWDC 2020 ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 14 που ξεχωρίσαμε είναι το App Clips. Πρόκειται για mini apps, με μέγεθος μέχρι 10MB, τα οποία σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις τη βασική λειτουργικότητα ενός app, χωρίς να εγκαταστήσεις την πλήρη έκδοση από το App Store. Μέσα από NFC tags ή QR Codes θα μπορείς να κατεβάσεις το σχετικό App Clip, να το χρησιμοποιήσεις και μετά να το... ξεχάσεις! Τα App Clips διαγράφονται αυτόματα από τη συσκευή σου μετά από μερικές μέρες.

Η δύναμη του NFC χρησιμοποιείται για ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό του iOS 14, τη μετατροπή του iPhone σε κλειδί αυτοκινήτου. Το iPhone θα χρησιμοποιεί το U1 chip μαζί με το NFC για να ξεκλειδώσει αλλά και να επιτρέψει να πάρουν μπροστά τα αμάξια που υποστηρίζουν το σύστημα - ακόμα κι αν δεν έχεις τα κλειδιά σου μαζί!

Αυξημένη προστασία δεδομένων

Η Apple παίρνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πολύ σοβαρά και με το iOS 14 δίνει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στον χρήστη. Οι εφαρμογές θα πρέπει να παρουσιάζουν μια απλοποιημένη μορφή της πολιτικής ιδιωτικότητάς τους στη σελίδα στο App Store. Επιπλέον οι άδειες που παραχωρείς σε εφαρμογές γίνονται ακόμα πιο αναλυτικές, προφέροντάς σου νέες επιλογές, ενώ από το iOS 14 και μετά θα μπορείς να μεταφέρεις υπάρχοντες λογαριασμούς στην υπηρεσία Sign-in with Apple.

Default apps – Επίλεξε αυτό που θες!

Για το τέλος αφήσαμε μια κίνηση που δεν θυμίζει καθόλου Apple. Με το iOS 14 θα έχεις την ελευθερία να ορίσεις τις εφαρμογές που σε βολεύουν ως προεπιλεγμένες. Σε πρώτη φάση θα μπορείς να αλλάξεις μόνο την εφαρμογή email και τον browser. Οι δύο αυτές εφαρμογές ίσως να μην είναι αρκετές, είναι όμως ένα πρώτο βήμα προς ένα πιο απελευθερωμένο μέλλον και ελπίζουμε η Apple να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο.

Κλείνοντας να πούμε πως το iOS 14 βρίσκεται σε preview έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο για καθημερινή χρήση και δεν θα σου συνιστούσαμε να το εγκαταστήσεις στη συσκευή σου, αν το iPhone είναι το βασικό σου smartphone. Επίσης μέχρι την επίσημη κυκλοφορία τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και κάποια χαρακτηριστικά να μην είναι διαθέσιμα όπως αρχικά έχουν παρουσιαστεί. Γι’ αυτό κάνε λίγο υπομονή και περίμενε την διάθεση της τελικής έκδοσης, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο.

Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μαθαίνεις όλα τα νεότερα από την Apple και όλο τον τεχνολογικό κόσμο!