Snapdragon 8cx Gen 2 5G / Τα ARM laptop αναβαθμίζονται

Περίληψη: Η επόμενη γενιά των laptop με ARM επεξεργαστές θα είναι βελτιωμένη σε όλους τους τομείς χάρη στον νέο Snapdragon 8cx Gen 2 5G SoC, που μόλις ανακοίνωσε η Qualcomm.

Κατά τη διάρκεια της IFA 2020 η Qualcomm ανακοίνωσε τη δεύτερη γενιά των επεξεργαστών της για Windows laptop, που βασίζονται στην ARM αρχιτεκτονική. Το νέο chip είναι ο Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Όπως καταλαβαίνεις και από το όνομα, πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του πρώτου 8cx, ο οποίος είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2019 σε συνεργασία με τη Lenovo.

Στα συγκριτικά, που έδωσε στη δημοσιότητα η Qualcomm, η δεύτερη γενιά του Snapdragon 8cx συγκρίνεται με έναν 10ης γενιάς Intel Core i5 και με έναν χαμηλής κατανάλωσης Intel Lakefield επεξεργαστή. Στα στοιχεία αυτά βλέπουμε πως ο νέος 8cx προσφέρει έως και 51% αυξημένη απόδοση, όταν συγκρίνεται με τον άμεσο ανταγωνιστή του, τον Intel Lakefield με TDP 7W. Ακόμα και απέναντι στον Intel i5 10th Gen, όμως, ο Snapdragon 8cx Gen 2 5G είναι 18% πιο αποδοτικός.

Οι ταχύτερες επιδόσεις είναι μόνο ένας από τους τομείς, στους οποίους ο νέος επεξεργαστής έχει βελτιωθεί. Ακόμα πιο σημαντική είναι ίσως η βελτίωση που φέρνει ο Snapdragon 8cx Gen 2 5G στην αυτονομία. Ένα laptop που θα εξοπλίζεται με αυτό το chip μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 25 ώρες χρήσης. Πρακτικά, δηλαδή, τα laptop με αυτονομία ημερών (και όχι ωρών) θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα.

Βελτιωμένη είναι και η συνδεσιμότητα του νέου chip, το οποίο έρχεται εξοπλισμένο με Wi-Fi 6Bluetooth 5.1 και υποστήριξη για έως και δύο εξωτερικά 4K monitor. Με 5G στο όνομα του προϊόντος ο νέος laptop ARM επεξεργαστής της Qualcomm προφανώς και υποστηρίζει και σύνδεση με δίκτυα πέμπτης γενιάς. Αυτό γίνεται τόσο μέσω Sub 6GHz όσο και μέσω mmWave υποδομών.

Η Qualcomm ανακοίνωσε πως τα πρώτα laptop με το νέο της επεξεργαστή θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά, με την Acer να έχει ήδη ανακοινώσει ένα μοντέλο με τον Snapdragon 8cx Gen 2 5G.

Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Url Κατηγορία