Δουλεύουμε από το σπίτι / Miniguide: Dos and don’ts τηλεδιασκέψεων!

Περίληψη: Πριν αρχίσεις το επόμενό σου video conference, δες τι πρέπει να κάνεις για να μεταδώσεις άκρως επαγγελματική εικόνα!

Η συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία επανέρχεται συχνά, αρκετές ελληνικές εταιρείες την εφαρμόζουν μία φορά την εβδομάδα ή ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιόδου και εργαζόμενου. Ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού και οι δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων ημερών την έχουν σχεδόν... επιβάλλει. Για να μείνει η παραγωγικότητά σου σε υψηλά επίπεδα, λοιπόν, είδαμε τους καλύτερους «βοηθούς» για να εξοπλίσεις το γραφείο του σπιτιού σου άψογα. Πάμε να το κάνουμε level-up!

Πώς «τρέχει» το δικό σου καθημερινό workflow; Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι τα meetings, τα οποία γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεδιασκέψεις έγιναν μέρος την καθημερινότητάς μας. Πριν, λοιπόν, αρχίσεις ένα video conference, δες τι πρέπει να κάνεις για να μεταδώσεις άκρως επαγγελματική εικόνα.

Προετοίμασε τον χώρο!

Το οικιακό σου γραφείο μάλλον δεν είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο σπίτι, οπότε, κατά τη διάρκεια της κλήσης, ενδέχεται να φανούν και πράγματα που δεν θέλεις. Άνοιξε από πριν την εφαρμογή επικοινωνίας της εταιρίας σου, έλεγξε τι φαίνεται από την κάμερα και απομάκρυνε ό,τι δεν θες να βρίσκεται στο «κάδρο». Αυτό θα σου δώσει επίσης την ευκαιρία να τσεκάρεις και πώς φαίνεσαι εσύ στην κάμερα. Φρόντισε να μην υπάρχει έντονος φωτισμός πίσω σου, για να φαίνεσαι καθαρά στους συνομιλητές σου.

Πρόσεξε το look σου!

Αφού βεβαιωθείς πως «γράφεις» καθαρά στην κάμερα, μπορείς να περάσεις τώρα στην ενδυμασία. Ένα από τα θετικά του work from home είναι ότι μπορείς να δουλέψεις φορώντας ακόμα και τις... πιζάμες σου, αν σε βολεύει. Αυτή η αμφίεση, όμως, δεν ταιριάζει σε ένα meeting - έστω και ψηφιακό. Ντύσου με βάση το dress code που θα ακολουθούσες και για ένα κανονικό meeting, πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη.

Τσέκαρε τον εξοπλισμό!

Στο πρώτο βήμα δοκίμασες ήδη τη web camera σου, τώρα ήρθε η ώρα να βεβαιωθείς πως και τα υπόλοιπα κομμάτια του setup δουλεύουν «ρολόι». Βεβαιώσου πως το Wi-Fi έχει αρκετά καλό σήμα στο σημείο που βρίσκεσαι και ότι το laptop σου είναι πλήρως φορτισμένο ή στην πρίζα. Επίσης, μόλις ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, επιβεβαίωσε με τους υπόλοιπους συνομιλητές ότι σε ακούνε και σε βλέπουν καθαρά.

Πότε κλείνουμε το μικρόφωνο ή την κάμερα; 

Σε αυτό το σημείο το video meeting έχει ήδη ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια του call προτείνεται η σίγαση του μικροφώνου, όταν δεν έχεις το λόγο. Αυτό θα μειώσει τον θόρυβο που φτάνει στα αυτιά όλων και δεν θα διακόψει την ομιλία κανενός, αν τύχει και ακουστεί κάποιος εξωτερικός θόρυβος στον χώρο σου. Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να κλείσεις και την κάμερα όσο βρίσκεσαι ακόμα σε τηλεδιάσκεψη. Αν πρέπει να μετακινηθείς ή αν υπάρχουν άλλα άτομα στο χώρο. που μπορεί να εμφανιστούν στο πλάνο, τότε κλείσε προσωρινά την κάμερα και άλλαξε χώρο στο σπίτι - αν αυτό είναι εφικτό.

Screen Sharing

Όσο δουλεύεις από το σπίτι, θα παρουσιαστούν σίγουρα στιγμές που θα χρειαστεί να μοιραστείς την οθόνη σου με τα υπόλοιπα άτομα ενός video conference. Πριν πατήσεις την επιλογή αυτή, όμως, πάρε τον χρόνο σου για να βεβαιωθείς πως δεν μοιράζεσαι, κατά λάθος, κάτι που δεν πρέπει. Καθάρισε το desktop σου από περιττά παράθυρα, κλείσε τα άσχετα με το call tabs στο browser σου και τότε ξεκίνα το screen sharing.

Αυτό ήταν! Τώρα είσαι έτοιμος για κάθε μελλοντική τηλεδιάσκεψη. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, η επικοινωνία σου θα συνεχίσει να είναι αποδοτική, ακόμα κι αν δεν βλέπεις από κοντά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.