Το καλοκαίρι πλησιάζει: γίνε fit με wearables!

Περίληψη: Αν και ακόμα έχουμε Μάρτη, οι θερμοκρασίες του τελευταίου δεκαημέρου μας υπενθυμίζουν πως η άνοιξη...

Αν και ακόμα έχουμε Μάρτη, οι θερμοκρασίες του τελευταίου δεκαημέρου μας υπενθυμίζουν πως η άνοιξη έρχεται και η εποχή των ελαφρών και… λίγων ρούχων πλησιάζει όλο και περισσότερο. Μάλιστα, δεν απέχουμε ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα πρέπει να αποχωριστούμε… σχεδόν τα πάντα, και να βγούμε σε κάποια παραλία. Αντί, όμως, να ανησυχείς και να τρέχεις να αγοράζεις… ολόσωμα μαγιώ, μπορείς να αρχίσεις να κινείσαι! Ακόμη Μάρτης είναι, έχεις αρκετούς μήνες στη διάθεσή σου για να αποκτήσεις ένα "γλυπτό" σώμα που θα ζήλευε και ο... Φειδίας! Η τεχνολογία είναι εδώ για να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Ακόμη, όμως, κι αν είσαι ήδη fit, η ίδια αυτή τεχνολογία μπορεί να σου δώσει εκείνο το... κάτι τις παραπάνω, ώστε να περάσεις σε ανώτερο επίπεδο. Και βέβαια μιλάμε για wearables!Η κατηγορία των wearables περιέχει "φορετές" συσκευές, οι οποίες όμως μπορούν να ενσωματώνουν πολλές και διάφορες τεχνολογίες και να έχουν διάφορα χαρακτηριστικά, κάτι που τις κάνει να καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και κατηγοριών. Μαζί θα δούμε τις κυριότερες από αυτές τις δυνατότητες, καθώς και το πως μπορούν να σε βοηθήσουν να φτάσεις στο ποθητό αποτέλεσμα... όπερ... το σώμα φωτομοντέλου!

Βηματόμετρο

Αυτό είναι και το πιο απλό και σύνηθες χαρακτηριστικό. Δεν υπάρχει smartwatch ή tracker που να μην το διαθέτει. Απλά, μετρά τα βήματά σου, είτε τρέχεις είτε απλά περπατάς, και από αυτό υπολογίζει... πολλά και διάφορα.

Παλμογράφος

Βασικό ως λειτουργία, αν και υπάρχουν κάποιες συσκευές οι οποίες δεν το διαθέτουν. Μετράει τους παλμούς της καρδιάς σου, ώστε να διασφαλίζεις το ότι βρίσκεσαι στην ιδανική κατάσταση για μέγιστα αποτελέσματα, τόσο από αποψης αντοχής, όσο και από άποψης απώλειας βάρους. Και βέβαια, να μην υπερβαίνεις τα όριά σου.

Θερμίδες

Η πλειοψηφία των σύγχρονων trackers και smartwatches διαθέτει και λειτουργίες υπολογισμού των θερμίδων που "καις", αναλόγως της δραστηριότητας και της έντασης της άσκησης. Οι αριθμοί που αναφέρουν είναι, εν πολλοίς, ενδεικτικοί, αν και οι πιο "προηγμένες" συσκευές έχουν ιδιαιτέρως ευφυείς αλγορίθμους οι οποίοι συνυπολογίζουν πολλά στοιχεία για να "εκμαιεύσουν" μια ακριβή πρόβλεψη των θερμίδων.

GPS Tracker

Τα περισσότερα smartwatches, αν όχι όλα, διαθέτουν και δέκτη GPS, ώστε να γνωρίζουν και να υπολογίζουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια το που βρίσκεσαι και το πόση απόσταση έχεις καλύψει, είτε τρέχεις, είτε ποδηλατείς, είτε κάνεις κωπηλασία. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα "απλά" activity trackers δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Αν το tracking είναι κάτι που χρειάζεσαι, ή αν απλά θες να βλέπεις τις διαδρομές σου στο Google Maps, τότε θες ένα μοντέλο με GPS.

Sleep Tracker

Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, ίσως η πιό σημαντική πλευρά της καθημερινότητάς μας, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας, είναι ο ύπνος. Για να καταλάβεις αν όντως κοιμάσαι σωστά και το σώμα σου ξεκουράζεται, πολλά smartwatches και σχεδόν όλα τα activity trackers διαθέτουν και λειτουργία παρακολούθησης ύπνου, αγγλιστί "sleep tracking". Παρακολουθώντας τον ύπνο σου και τις φάσεις που περνάς, είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις αν κοιμάσαι καλά ή αν ο ύπνος σου δεν βοηθά το σώμα σου να αναπαυτεί και να ανασυγκροτηθεί εν όψει της επόμενης ημέρας.

Altimeter

Με απλά λόγια... μετρητής υψομέτρου. Αν συνηθίζεις να ανεβαίνεις μονοπάτια ή να κατεβαίνεις ρεματιές, τότε είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή γνώση του υψομέτρου, καθώς το ποσοστό του οξυγόνου και η πυκνότητα του αέρα αλλάζουν με το υψόμετρο, η καταπόνηση του σώματος και κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων γίνεται μεγαλύτερη και τα διαλείμματα πρέπει να γίνονται πιο συχνά.

Notifications

Με απλά λόγια, η δυνατότητα των smartwatches και των activity trackers να συνδέονται με το smartphone σου και να εμφανίζουν στην οθόνη τους τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα που λαμβάνει το κινητό σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να τα δεις τη στιγμή που αθλείσαι, χωρίς να διακόψεις την όποια δραστηριότητα ώστε να ανοίξεις το κινητό.

Water resistance

Προφανώς, αν αθλείσαι και σε εξωτερικούς χώρους, τότε είναι σημαντικό για το tracker ή το smartwatch σου να αντέχει στο νερό. Είτε μιλάμε για βροχή, είτε για νερό θάλασσας, ποταμού ή λίμνης, είτε απλά για το μπουκάλι νερό που θα αδειάσεις στο κεφάλι σου μια ζεστή μέρα, είναι σημαντικό να έχεις μια αδιάβροχη συσκευή. Λοιπόν, υπάρχουν συσκευές οι οποίες αντέχουν απλά σε κάποιο βάθος νερού, ενώ άλλες διαφημίζουν την συμμόρφωσή τους με κάποιο standard, όπως το IP67 ή IP68. Το πρώτο σημαίνει πως αντέχει σε βάθος έως και 1m, ενώ το δεύτερο 1,5m έως και 30 λεπτά. Και τα δύο έχουν αντοχή σε σκόνη, άμμο και χώμα.

Μοντέλα

Για να μη χαθείς στις διάφορες επιλογές, κάναμε μια μικρή έρευνα για 'σένα, ώστε να σου προτείνουμε τα πιο ενδιαφέροντα smartwatches και activity trackers. Ξεκινάμε από τη δεύτερη κατηγορία, αυτή των εξειδικευμένων activity trackers, η οποία είναι και σαφώς χαμηλότερου κόστους. Το πρώτο μοντέλο που θα πρέπει να κοιτάξεις, είναι το Huawei Color Band A2, το οποίο διαθέτει τα πάντα εκτός από GPS, ενώ είναι και αδιάβροχο (IP67). Το δεύτερο είναι το Xiaomi Mi Band 2, το οποίο είναι ελάχιστα πιο ακριβό, έχει όμως τις ίδιες δυνατότητες, αλλά... είναι πιο μικρό και ελαφρύ. [gallery columns="2" link="file" size="full" ids="57090,57089"] Περνώντας στην κατηγορία των smartwatches, έχουμε αρκετά περισσότερα μοντέλα να προτείνουμε. Το πρώτο της κατηγορίας δεν είναι άλλο από το Xiaomi Amazfit Pace, το οποίο έχει όλες τις δυνατότητες του μικρού του αδελφού, όμως έχει μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας και έρχεται με αντίστοχο app, για να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου. Επόμενο στη σειρά είναι το Samsung Gear Sport, το οποίο είναι αδιάβροχο μέχρι τα 50 μέτρα, ενώ στα χαρακτηριστικά του βρίσκουμε τα πάντα εκτός από μετρητή υψομέτρου. Ως αντιστάθμισμα, όμως, το smartwatch της Samsung διαθέτει και NFC αλλά και πολύ μεγάλο βαθμό συνδεσιμότητας με smartphone. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="57093,57097"] Σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο τιμής, βρίσκουμε το Fitbit Ionic, το οποίο έχει τις δυνατότητες που χρειάζεσαι για άθληση στο ύπαιθρο, μαζί με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Και κλείνουμε με το ένα και μοναδικό, το Apple Watch Series 3, το οποίο έχει... τα πάντα! Μεγάλη φωτεινότητα, αδιάβροχο μέχρι τα 50 μέτρα, GPS, tracking, όλα σε ένα πακέτο με διπύρηνο επεξεργαστή και με οθόνη με διπλάσια φωτεινότητα! Δεν είναι απλά tracker... είναι το απόλυτο smartwatch που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58168,57098"] Και βέβαια, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την σελίδα των Public με όλα τα αντίστοιχα προϊόντα fitness, από το πιο προηγμένο fitness tracker μέχρι τα καλύτερα βιβλία για fitness, άσκηση και διατροφή, ακόμη και για να φτιάξεις τα πιο θρεπτικά smoothies και χυμούς!

Όλα στα Public!