MWC 2023: Η τεχνολογία του αύριο, σήμερα

Περίληψη: Τη δεύτερη μέρα στο MWC 2023 πήραμε μία γεύση από τεχνολογίες του μέλλοντος. Ρομπότ, rollable οθόνες και ακόμα ταχύτερη φόρτιση έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Το Mobile World Congress αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους τυχερούς που θα βρεθούν στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκειά του, να δουν εκτός από καινούριες συσκευές και νέες τεχνολογίες οι οποίες θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Με ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες λοιπόν είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή τη δεύτερη μέρα του MWC 2023 και η αλήθεια είναι πως ενθουσιαστήκαμε. Μπορεί στην πλειοψηφία τους εκείνες να βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, όμως αργά ή γρήγορα θα διατεθούν εμπορικά και τότε… Έλα να τις δούμε.

Η Xiaomi και τα ρομπότ της

H Xiaomi βρήκε τον τρόπο να μαγνητίσει το ενδιαφέρον, όχι με κάποιο από τα smartphones της αλλά με το δίδυμο… ρομπότ που έφερε μαζί της στο MWC! Το CyberOne και το Cyberdog έκαναν θραύση στη Βαρκελώνη, δίνοντάς μας μία πιθανή ιδέα του τι μας περιμένει στο μέλλον. Για εσένα που δεν είσαι εξοικειωμένος μαζί τους, το μεν CyberOne είναι ένα ανδροειδές που ενσωματώνει τη μηχανή MiAI της Xiaomi και είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη φωνή σου. Το δε Cyberdog είναι ένα τετράποδο ρομπότ που παραπέμπει σε σκύλο, βασίζεται στην πλατφόρμα Jetson Xavier NX της NVIDIA και ελέγχεται μέσω φωνής, smartphone και χειριστηρίου.

Μην περιμένεις τίποτα… extreme από τα δύο αυτά ρομπότ. Ούτε μπάτλερ θα έχεις σπίτι, ούτε έναν μηχανικό σκύλο -αν φυσικά υποθέσουμε ότι καταφέρεις να τα κάνεις δικά σου, μιας και θα διατεθούν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Η Xiaomi ουσιαστικά πραγματοποιεί δοκιμές επάνω στην πλατφόρμα της NVIDIA ρίχνοντας στην αγορά ένα πρώτο hardware το οποίο απευθύνεται ως επί το πλείστον στους προγραμματιστές και early adopters στον χώρο της ρομποτικής. Και πάλι όμως: από τη στιγμή που ρομπότ σαν και τα CyberOne και Cyberdog διάγουν ήδη δοκιμαστική φάση, για φαντάσου τι μπορεί να δούμε σε μια δεκαετία…

Rollable οθόνες από τη Lenovo

Οι rollable οθόνες δεν είναι κάτι το καινούριο στον χώρο της τεχνολογίας. Οι rollable οθόνες όμως σε laptops και smartphones είναι άλλη υπόθεση. Η Lenovo μας έπεισε κατά το MWC 2023 ότι το μέλλον στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία είναι λαμπρό, δείχνοντάς μας δύο πρωτότυπες συσκευές.

Η πρώτη εξ αυτών ήταν ένα smartphone. Η οθόνη του ήταν της τάξης των 6,5 ιντσών με λόγο διαστάσεων 22:9. Με το πάτημα ενός κουμπιού όμως εκείνη ξεκινούσε να «μαζεύεται» από το κάτω μέρος του στην πίσω του πλευρά, ώσπου κατέληγε 5 ίντσες με λόγο διαστάσεων 15:9. Το… υπόλοιπο τμήμα της βρισκόταν στην πίσω πλευρά του smartphone, σχηματίζοντας μία δευτερεύουσα οθόνη.

Η δεύτερη συσκευή ήταν ένα laptop το οποίο εκ πρώτης όψεως έμοιαζε με ένα τυπικό σύστημα ThinkPad 12,7 ιντσών με λόγο διαστάσεων 4:3. Με το πάτημα ενός κουμπιού όμως η οθόνη ξεκινούσε να… ρολάρει μέσα από το πληκτρολόγιο (!) φτάνοντας τις 15,3 ίντσες με λόγο διαστάσεων 8:9. Ουσιαστικά ήταν σαν να είχες δύο οθόνες 16:9 τη μία πάνω στην άλλη, με τη συνολική ανάλυση να είναι 2024x2368 pixels, ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους αρέσκονται στο multitasking.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δε μας επετράπη ούτε καν να αγγίξουμε τις δύο συσκευές, με τη Lenovo να μας επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι επρόκειτο για πρωτότυπα και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές. Θεωρούμε μάλλον αδύνατον να δούμε σχετικό προϊόν εντός του 2023, όμως κάνε υπομονή ως του χρόνου.

Φόρτιση smartphone σε ένα… δεκάλεπτο από τη Realme!

Πώς θα σου φαινόταν αν για τη φόρτιση του smartphone σου χρειαζόσουν μόνο 10 λεπτά; Όχι, δεν πρόκειται για υποθετική ερώτηση αλλά για την πραγματικότητα, έτσι όπως μας την παρουσίασε η Realme και μάλιστα στο πλαίσιο κανονικής συσκευής που διατίθεται εμπορικά -και ουχί κόνσεπτ. Ο λόγος για το Realme GT3, ένα smartphone που φορτίζει πλήρως (από το μηδέν στο 100%) μέσα σε μόλις 10 λεπτά με τον φορτιστή των 240 W που το συνοδεύει! Το περσινό Realme GT2 Pro, το οποίο είχαμε δει επίσης στην MWC, φόρτιζε «μόλις» στα 65W, οπότε η αύξηση στην ταχύτητα φόρτισης από γενιά σε γενιά είναι θεαματική. Οι άνθρωποι της εταιρείας μάλιστα μας το απέδειξαν ζωντανά, κάνοντάς μας να τρίβουμε τα μάτια μας, αφού στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν βιάζεσαι εξωφρενικά, με τέσσερα-πέντε λεπτά φόρτισης θα βγάλεις πάνω από μισή μέρα!

Κατά τα άλλα το Realme GT3 έρχεται με οθόνη OLED 6,74 ιντσών, ανάλυσης 2772x1240 pixels και ρυθμού ανανέωσης 144 Hz. Είναι εξοπλισμένο με τριπλή κάμερα (50 MP OIS, 8 MP υπερευρυγώνια, 2 MP microscope) και selfie κάμερα 16 MP, επεξεργαστή Snapdragon 8+ Gen 1 και σύστημα ψύξης Vapor Cooling System Max 2.0. Ενσωματώνει 8 ή 16 GB RAM και έχει χωρητικότητα από 128 GB έως 1 TB (τύπου UFS 3.1) ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξεις.