PS5 Pro: Παρουσιάστηκε επίσημα και έρχεται στις αρχές Νοεμβρίου

Περίληψη: Φημολογούταν καιρό και τώρα είναι γεγονός! Το ισχυρότερο PlayStation 5 ανακοινώθηκε επίσημα και έρχεται σύντομα! Όλες οι πληροφορίες για το PS5 Pro εδώ!

Η Sony παρουσίασε επίσημα το PS5 Pro, την πιο ισχυρή έκδοση της νεότερης κονσόλας της και έδωσε κάποιες πρώτες πληροφορίες στη δημοσιότητα. Το νέο σύστημα θα είναι εφοδιασμένο με καλύτερη GPU, θα υποστηρίζει advanced ray tracing και το PlayStation Spectral Super Resolution για να αναβαθμίζει την οπτική εμπειρία. Η ιαπωνική εταιρεία σημείωσε πως προσπαθεί εδώ και καιρό να εξελίξει τα συστήματά της και τις κονσόλες της και όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας του PS5, Mark Cerny, οι developers και οι gamers ζητούσαν εδώ και καιρό ακόμη περισσότερα.

Video Duration
1:05

Τα τρία βασικά σημεία που πάτησε η Sony για το PS5 Pro είναι τα εξής. Αρχικά, θα έχει αναβαθμισμένη GPU η οποία διαθέτει 67% περισσότερες μονάδες επεξεργασίας και 28% ταχύτερη μνήμη. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το σύστημα να προσφέρει ταχύτερο rendering της εικόνας έως και 45% σε σχέση με το τωρινό μοντέλο.

Το δεύτερο τμήμα είναι η υποστήριξη του advanced ray tracing που θα αποδίδει πιο δυναμικές αντανακλάσεις του φωτός, έτσι ώστε η συνολική απεικόνιση να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Μάλιστα, το στέλεχος της εταιρείας ανέφερε πως το hardware αυτό επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων των αντανακλάσεων και του φωτισμού σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα.

Τέλος, έγινε αναφορά στην τεχνική PlayStation Spectral Super Resolution (που θα γνωρίζουμε από εδώ και πέρα ως PSSR), η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναβαθμίσει τα γραφικά με τεχνική upscaling. Χρησιμοποιεί machine learning τεχνολογίες για να προσφέρει κρυστάλλινη εικόνα με αρκετά μεγάλο όγκο πληροφορίας, κάτι που είχαμε δει να θυσιάζεται κατά καιρούς στην προσπάθεια των developers να προσφέρουν το κάτι παραπάνω σε επίπεδο ταχύτητας ανανέωσης των καρέ.

Το PS5 Pro θα προσφέρει συμβατότητα με 8.500 παιχνίδια του PS4 και βελτιώνει την εικόνα και σε μια γκάμα επιλεγμένων τίτλων της προηγούμενης γενιάς. Σε ό,τι αφορά την ασύρματη επικοινωνία, θα υποστηρίζει Wi-Fi 7 για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος, όπου τουλάχιστον υποστηρίζεται επίσημα αυτό το standard, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται λόγος και για υποστήριξη VRR και 8K gaming.

Οι developers θα μπορούν να ενημερώνουν τα παιχνίδια τους για να υποστηρίζουν καλύτερες επιδόσεις και αναλύσεις με δωρεάν updates. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα games αυτά θα αποκτούν την ταυτότητα PS5 Pro Enhanced. Μερικά από τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν στο show της Sony σε βελτιωμένη μορφή ήταν τόσο από τα studios της εταιρείας, όσο και από αυτά άλλων εταιρειών και συνεργατών του PlayStation. Από τις οθόνες μας πέρασαν οι παρακάτω τίτλοι: Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant, The Last of Us Part II Remastered και άλλα.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της κονσόλας, το PS5 Pro έχει το ίδιο σχήμα και σασί με την λεπτή και νεότερη έκδοση του PS5 (PS5 Slim) και θα κυκλοφορήσει χωρίς drive, δηλαδή μόνο σε digital-only έκδοση. Οι παίκτες θα μπορούν στη συνέχεια να προσθέτουν Ultra HD Blu-ray ή Disc Drive (όπως στο τωρινό μοντέλο) και να αλλάζουν και τα console covers, όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα. Το PS5 Pro θα είναι συμβατό και με όλα τα τωρινά αξεσουάρ της κονσόλας, όπως το PlayStation VR2, το PlayStation Portal, το DualSense, το DualSense Edge, το PlayStation Access Controller, τα Pulse Elite και τα Pulse Explore, ενώ ίδιο θα παραμείνει και το περιβάλλον χρήσης για να έχουν όλοι οι κάτοχοι PS5 την ίδια εμπειρία. Ίδιες θα παραμείνουν και όλες οι online λειτουργίες.

Η Sony ανακοίνωσε πως το PS5 Pro θα κυκλοφορήσει τη φετινή εορταστική περίοδο με προτεινόμενη τιμή λιανικής στα €799 και στο εσωτερικό του θα βρίσκεται ένας σκληρός δίσκος SSD χωρητικότητας 2ΤΒ. Η κυκλοφορία του είναι προγραμματισμένη για τις 7 Νοεμβρίου και οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν. Εννοείται πως στα Public στα Public μπορείς ήδη να προπαραγγείλεις την νέα, ισχυρότερη έκδοση του PS5 για να είσαι από τους πρώτους που θα το αποκτήσουν μόλις κυκλοφορήσει.

Μπορείς να δεις ολόκληρη την παρουσίαση του PS5 Pro εδώ.