Xbox Series X: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;

Περίληψη: Η κονσόλα που ξέραμε μέχρι προσφάτως ως “Project Scarlett” αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των Game Awards 2019. Ας συγκεντρώσουμε όσα γνωρίζουμε!

Η ώρα της επόμενης γενιάς πλησιάζει και, μετά το σχετικό αφιέρωμά μας για το PS5 και τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, ήρθε η ώρα να δούμε κάτι αντίστοιχο για το Xbox Series X. Η κονσόλα που ξέραμε μέχρι προσφάτως ως “Project Scarlett” αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των Game Awards 2019, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν πάρα πολλές πληροφορίες. Ας συγκεντρώσουμε τα όσα γνωρίζουμε:

Κυκλοφορία

Η Microsoft έχει ανακοινώσει πως το επόμενο Xbox θα κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο του 2020. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα πρέπει να το περιμένουμε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, με πιθανότερη περίοδο από τις 10 έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Video Duration
1:54


Σχεδιασμός

Όπως φαίνεται και στο video, σε αντίθεση με τη Sony και το PS5, η Microsoft έχει δείξει το σασί της νέας της κονσόλας, που δείχνει πραγματικά ξεχωριστό. Χαρακτηρίζεται από το μεγάλο του ύψος και την πιο λεπτή του γραμμή και θυμίζει PC tower. Θα μπορεί να τοποθετείται και οριζόντια και κάθετα για να λειτουργήσει.

Θύρες

Η πίσω μεριά της κονσόλας δεν παρουσιάστηκε, ωστόσο κάποιοι insiders έχουν ήδη βγάλει κάποια σχέδια, που παρουσιάζουν το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το σύστημα. Όπως θα δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί, η κονσόλα θα έχει δύο USB-A ports (SuperSpeed Variety), ένα Ethernet Port, μια θύρα HDMi, optical audio και είσοδο για το καλώδιο του ρεύματος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η κονσόλα θα έχει έναν custom-designed επεξεργαστή με αρχιτεκτονική AMD Zen 2, καθώς και RDNA graphics αρχιτεκτονική. Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι η τεχνολογία VRS (Variable Rate Shading), που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία ότι θα έχει η κονσόλα. Στόχος του Xbox Series X είναι να προσφέρει 4K 60fps στα games και με δυνατότητα να φτάσει τα 120fps ή την ανάλυση 8Κ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, θα έχει έναν SSD επόμενης γενιάς, που θα μειώσει αρκετά τους χρόνους.

Χειριστήριο

H Microsoft ετοιμάζει το νέο “Xbox Wireless Controller” με βελτιώσεις πάνω στο μοντέλο του τωρινού Xbox. Μια σημαντική διαφορά είναι το πλήκτρο Share, που επιτρέπει την άμεση καταγραφή και τον άμεσο διαμοιρασμό screenshots και videos. Αλλαγές θα έχουμε και στο D-Pad του, αφού θα δανείζεται αυτό του Xbox Elite Series 2.

Παιχνίδια 

Προς το παρόν, το μόνο next-gen παιχνίδι που έχουμε δει είναι το Senua’s Saga: Hellblade II, trailer του οποίου παρακολουθήσαμε στα Game Awards 2019 και ήταν όντως εντυπωσιακό.

Video Duration
2:08


Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Microsoft, η αμερικανική εταιρεία έχει δηλώσει πως θα κρατήσει διαφορετική στάση από τη Sony. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια της για τον πρώτο 1,5 χρόνο τουλάχιστον θα κυκλοφορούν τόσο για Xbox One, όσο και για Xbox Series X, προσπαθώντας έτσι να διατηρήσει ικανοποιημένους και τους τωρινούς της πελάτες. Από εκεί και έπειτα, τα πολλά studios που έχει εξαγοράσει θα την βοηθήσουν να φτιάξει και αποκλειστικότητες για το next-gen σύστημά της.

Συμβατότητα προς τα πίσω

Έχει επιβεβαιωθεί από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Microsoft για την επόμενη γενιά πως τα παιχνίδια, τα περιφερειακά και οι υπηρεσίες Xbox θα είναι συμβατές και με τη νέα γενιά συστημάτων. Οπότε οτιδήποτε έχετε στα Xbox One, Xbox One S και Xbox One X, κρατήστε τα!

Stay tuned στο Public Blog για όλα τα νεότερα!