What's new. Ψυχαγωγία.
Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά
> Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά
19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2001 όταν η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού έπους «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, έκανε πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη. Και παραμένει η μόνη σπουδαία κινηματογραφική στιγμή των ταινιών φαντασίας την τελευταία εικοσαετία – βασισμένη στο γλαφυρό υλικό των ομώνυμων βιβλίων του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.

Η τριλογία εμπλουτίστηκε την επόμενη χρονιά με τους «Δύο Πύργους» και ολοκληρώθηκε το 2003 με την «Επιστροφή του Βασιλιά», κατακτώντας συνολικά 17 Όσκαρ (!) και μια ξεχωριστή θέση στις ταινιοθήκες μας.

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, η απορία παραμένει: γιατί αυτή η τριλογία έχει δημιουργήσει παγκοσμίως τόση αίσθηση; Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: Υπολογίζεται ότι το τρίτομο μυθιστόρημα του Τόλκιν –γραμμένο πριν από περίπου έναν αιώνα– έχει διαβαστεί από εκατοντάδες εκατομμύρια αναγνώστες, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρχής υπήρχε εν δυνάμει κοινό περίεργο να εξετάσει, αν ο αγαπημένος του συγγραφέας μεταφέρθηκε πιστά και αποτελεσματικά.

Το δεύτερο μέρος της απάντησης βρίσκεται στο βασικό μήνυμα της ταινίας, ότι ακόμη και ένα παιδί μπορεί να σώσει τον κόσμο, που έκανε όλους τους ανήλικους θεατές να καγχάζουν από υπερηφάνεια, ενώ το σκοτεινό και υπόγειο ύφος της επέτρεψε στους μεγαλύτερους να «χαθούν» σε ένα παραμύθι, όπου το Καλό και το Κακό βρίσκονται σε μόνιμη σύγκρουση.

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά

Μα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας είναι το χτίσιμο ενός πληρέστατου κινηματογραφικού σύμπαντος, που δίνει την αίσθηση πως όσα βλέπεις συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και εκτός καρέ. Όλα αυτά υπάρχουν ασφαλώς και στις σελίδες των βιβλίων του Τόλκιν, ωστόσο ο Τζάκσον τα επεξεργάζεται το υλικό ορθά και κινηματογραφικά – με έμφαση στις στιγμές που θριαμβεύει η αλληλεγγύη, όπου οργιάζουν τα όργανα και οι χορωδίες του Χάουαρντ Σορ, που υπέγραψε τη μουσική.

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Σαν σήμερα, 17 χρόνια μετά

Πίτερ Τζάκσον – Who is Who

Ο 42χρονος Νεοζηλανδός πριν από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» σκηνοθετούσε κωμικά splatter movies και μια από τις πιο γνωστές ταινίες του (που δεν είχαν σχέση με το κινηματογραφικό είδος στο οποίο εξασκείτο) ήταν τα «Ουράνια πλάσματα». Οταν αποφάσισε και κατάφερε να αποσπάσει τη συγκατάθεση τωνκληρονόμων του Τζ. P. P. Τόλκιν, δεν γνώριζε πως η αμοιβή του, που αρχικώς ήταν 10.000.000 δολάρια, θα δεκαπλασιαζόταν σε δύο μόλις χρόνια (αφού έχει ποσοστά από τις εισπράξεις), ενώ είναι πολύ πιθανόν μετά την έξοδοτου τρίτου μέρους της ταινίας η περιουσία του σκηνοθέτη να τριπλασιαστεί!

Φήμες των τελευταίων μηνών αναφέρουν ότι η Amazon βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Warner για μια σειρά βασισμένη στον κόσμο του Τόλκιν που θα μεταδοθεί μέσα από τη streaming πλατφόρμα της Amazon. Για την ώρα, αναμένουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog