Μήνας βιβλίου στο Public: Τι να διαβάσω μετά;

Περίληψη: Ψάχνεις το επόμενο βιβλίο που θα σε συνεπάρει; Στο Public αυτός ο μήνας βιβλίου είναι αφιερωμένος στην αναζήτηση της επόμενης αναγνωστικής επιλογής. Πάρε ιδέες!

Στις αρχές του Μαρτίου σου θέσαμε μία αναγνωστική πρόκληση: να διαβάσεις περισσότερο μέσα στο 2022! Πώς όμως επιλέγεις ένα βιβλίο; Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο, αλλά έχουμε κι εμείς μία ιδέα για να σε βοηθήσουμε. Αυτόν το μήνα βιβλίου στο Public συγκεντρώσαμε βιβλιοπροτάσεις βασισμένες σε αγαπημένα βιβλία. Για να πούμε πιο απλά: βρήκαμε βιβλία που έχουν παρόμοιο στυλ με άλλα αγαπημένα έργα και σου τα προτείνουμε. Αν σου άρεσε το ένα, πολύ πιθανό να σου αρέσουν και σχετικά έργα. Ποια είναι αυτά; Ήδη μιλήσαμε για μερικά από αυτά και παρακάτω θα γνωρίσουμε ακόμα περισσότερα!

Μήνας βιβλίου με νέο μυθιστόρημα

Το πιο πιθανό είναι να «ψάχνεσαι» για νέο μυθιστόρημα, οπότε σου έχουμε μία σημαντική ερώτηση: Μήπως διάβασες πρόσφατα το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Delia Owens; Αν η απάντηση είναι καταφατική και σου άρεσε κιόλας το βιβλίο, τότε σου έχουμε δύο επιλογές για να το διαδεχτούν. Η πρώτη είναι το «Σάγκι Μπέιν» του Douglas Stuart. Το βραβευμένο με Booker Prize βιβλίο, το 2020, είναι κι αυτό μία ιστορία ενηλικίωσης, αλλά και επιβίωσης, ενός νεαρού παιδιού στη Σκωτία της δεκαετίας του ’80.

Επιβάλλεται, επίσης, να τσεκάρεις το «Ο φύλακας στη σίκαλη», αν δεν το έχεις ήδη διαβάσεις. Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε εξ ολοκλήρου το 1951 για πρώτη φορά και είναι το πιο γνωστό έργο του J. D. Salinger. Το βιβλίο γράφτηκε για ενήλικο κοινό, αλλά συχνά διαβάζεται από εφήβους. Αυτό που το κάνει διαχρονικό είναι πως μιλά για συναισθήματα που έφηβοι και νέοι συνεχίζουν να βιώνουν.

Αν πάλι έχεις λατρέψει το «Κουτσό» του Julio Cortázar τότε σίγουρα πρέπει να μπει στην αναγνωστική σου λίστα το μυθιστόρημα «Το τούνελ». Και αυτό το έργο περιστρέφεται γύρω από έναν χαρακτήρα που οδηγείται στην καταστροφή. Ο Ernesto Sabato, ο σημαντικότερος Αργεντίνος λογοτέχνης, μας παρουσιάζει την ιστορία ενός ζωγράφου και της εμμονής του με μία γυναίκα, για την αγάπη της οποίας έφτασε μέχρι και το φόνο.

Διάβασε περισσότερο non-fiction

Επόμενη στάση είναι το Παρίσι. Ο λόγος που σκεφτήκαμε να ταξιδέψουμε εκεί είναι το βιβλίο του Jean-Michel Guenassia «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων». Αν το έχεις διαβάσει κι εσύ, είμαστε σίγουροι πως θέλεις να συνεχίσεις την περιήγησή μας στη γαλλική πρωτεύουσα. Οπότε το επόμενο βιβλίο που ταιριάζει σε εσένα είναι το «Στο καφέ των υπαρξιστών» της Sarah Bakewell. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μυθιστόρημα, αλλά με non-fiction. Θέμα του το Παρίσι των 1930s και πιο συγκεκριμένα ένα καφέ που σύχναζαν σπουδαίοι υπαρξιστές φιλόσοφοι της εποχής.

Μέσα από τα βιβλία μπορούμε να αλλάξουμε και καθημερινές συνήθειες! Αυτό μας δίδαξε το «Τρώγοντας ζώα» του Jonathan Safran Foer. Μήπως άλλαξες κι εσύ διατροφικές συνήθειες χάρη σε αυτό το βιβλίο; Τότε σίγουρα πρέπει να διευρύνεις τις γνώσεις σου επάνω στο ζήτημα της κρεατοφαγίας με το «This Is Vegan Propaganda» του Ed Winters. Σε αυτό αναλύονται και απαντώνται πολλά από τα ερωτήματα που μπορεί να έχεις για το θέμα.

Μάρτιος με παιδικά βιβλία

Βιβλία θέλουν και τα παιδιά! Δεν θα μπορούσαμε να τα ξεχάσουμε φυσικά. Ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία το τελευταίο διάστημα είναι το παραμύθι του Charlie Mackesy «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο». Για τα παιδιά που το έχουν διαβάσει και το έχουν λατρέψει σου έχουμε ακόμα δύο προτάσεις. Μία ακόμα γλυκιά ιστορία με ζώα είναι το «Ο ελέφαντας στη σκιά», ένα τρυφερό παραμύθι για έναν κατσούφη ελέφαντα που έχει ένα μυστικό. Τα παιδιά μπορούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους με το βραβευμένο βιβλίο γνώσεων «Η μαγεία της όρασης», μέσα από το μαθαίνουν τα βασικά για το πως λειτουργεί η αίσθηση της όρασης.

Βέβαια, αν δεν θες να σκεφτείς καθόλου το επόμενο βιβλίο που θα επιλέξεις και θέλεις η πρόταση να σου έρθει «άκοπα» δεν έχεις παρά να κάνεις το κουίζ που ετοιμάσαμε για αυτό ακριβώς το σκοπό!