«Η Δίκη Σουάρεφ»: Κέρδισε το απρόβλεπτο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη

Περίληψη: Ο βραβευμένος Χρήστος Χωμενίδης επιστρέφει με τη «Δίκη Σουάρεφ», ένα λογοτεχνικό αφήγημα με θέμα την καρναβαλιστική διάθεση των ανθρώπων.

Τον διαβάζεις για το πηγαίο του ταλέντο να αναβιώνει το παρελθόν και το παρόν, σκιαγραφόντας με τρόπο μοναδικό τους ήρωες των βιβλίων του. Ο Χρήστος Χωμενίδης ανήκει στη νεότερη γενιά των Ελλήνων λογοτεχνών που αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στη βιβλιοθήκη σου. Το όνομα του διάσημου συγγραφέα βρίσκεται πίσω από πολλές μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών. Τώρα επιστρέφει, με το μυθιστόρημα «Η Δίκη Σουάρεφ», το οποίο κυκλοφορεί στις 07/04 από τις εκδόσεις Πατάκη, για να εξάψει και πάλι το λογοτεχνικό σου δαιμόνιο. Ας το ξεφυλλίσουμε παρέα!

Δίκη Σουάρεφ: Η καρναβαλιστική διάθεση της ανθρώπινης ύπαρξης

Σε πόσες από τις καταστάσεις της καθημερινότητας μπορείς να προσθέσεις μία νότα καρναβαλιού διαπιστώνοντας ότι τελικά δεν πάνε όλα και τόσο καλά; Η «Δίκη Σουάρεφ» εστιάζει σε αυτήν ακριβώς την καρναβαλική μεγαλοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης που εν τέλει την κάνει αρκετά ελκυστική και περιπετειώδη.

Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Δημοσθένης Καραμπαλίκης, ο εμβληματικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής σε πολλές από τις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου μισού αιώνα. Διευθυντής του γραφείου είναι ο Σεραφείμ-Μάκης Σακκάς. Ένας άνθρωπος με επιβλητική κορμοστασιά και εντυπωσιακό τρόπο σκέψης. Με ένα, όμως, σωματικό ελάττωμα που του απαγορεύει να αγορεύει στα δικαστήρια. Του πικραίνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του, ακόμα και τις ερωτικές του επιτυχίες. Πρόκειται για έναν σκληρό χαρακτήρα που προσπαθεί μάταια να καλύψει τα μειονέκτηματα του τα οποία αδυνατεί να αγκαλιάσει και να αποδεχτεί.

Η ζωή του επιτυχημένου δικηγόρου περιστρέφεται γύρω από τα δικαστήρια και περιπλέκεται με εκείνη άλλων συναδέλφων ή δικαστικών υπαλλήλων. Ο κύριος Φωτιάδης είναι μία εκκεντρική διάνοια, ο Χάρης Τσετίνης ένα λαγωνικό των δικαστηρίων, η Κωνσταντίνα Γιάννου μία πανέμορφη κόρη ενός χρεοκοπημένου βιομηχάνου, ο Σόλων Λούσκος με το απωθημένο ακαδημαϊκής καριέρας και τις πολιτικές φιλοδοξίες, ο Ευθύμης Βογιατζής μία σωστή ύαινα, η Λουκία και η Νεφέλη, δύο νέες ασκούμενες του γραφείου. Πρόσωπα που αγαπούν τη δικηγορία και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους εντός της δικαστικής αιθούσης. Τα πρόσωπα, όμως, με τα οποία συνδιαλλάσσεται ο ήρωας δεν σταματούν εκεί. Στην καθημερινότητά του συμμετέχει ενεργά η οικογένεια του Μάκη Σακκά. Η Αιμιλία, ο Πέτρος, η μικρή Μάγια.

diki-souaref-xristos-xwmenidis-01

Η ιστορία ξεκινά όταν ένα χειμωνιάτικο σούρουπο εμφανίζεται στο γραφείο ο Εδμόνδος Σουάρεφ, ο οποίος αν και ζητά ακρόαση από τον Καραμπαλίκη, απευθύνεται τελικά στον Μάκη Σακκά. Ο Σουάρεφ του αποκαλύπτει ότι πριν από σαράντα χρόνια δολοφόνησε έναν άνθρωπο και ζητάει να δικαστεί ή μάλλον καλύτερα να τον δικάσει ο Σακκάς. Τι αναταράξεις φέρνει η εμφάνιση του Σουάρεφ στη ζωή των υπολοίπων ηρώων; Πόσο κωμικοτραγική μπορεί τελικά να αναδειχθεί η ανθρώπινη ύπαρξη; Η απάντηση στις σελίδες του νέου βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη...

Χρήστος Χωμενίδης: Ταλαντούχος, ανήσυχος, αντισυμβατικός

Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι πολλά παραπάνω από έναν ταλαντούχος πεζογράφος. Είναι ένα πρόσωπο με άποψη, θέση και πυγμή που δε διστάζει να την εκφράσει. Δεν του αρέσει να «κρύβεται». Του αρέσει να βρίσκεται μπροστά. Στον παλμό των εξελίξεων και της δυναμικής τους. Συγγραφέας πολυαγαπημένων best seller για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο Χρήστος Χωμενίδης έφτασε στη λογοτεχνική καταξίωση με την «Νίκη». Το best seller κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ το 2021 απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος. Μία διάκριση ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τον ίδιο όσο και για σύσσωμη την ελληνική λογοτεχνία. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ιστορικού χαρακτήρα, παντρεμένο με μία διάθεση ρομαντισμού και ρεαλισμού.

«Το έγραψα σε μια εποχή πολύ ταραγμένη γιατί μου είχε καρφωθεί στο κεφάλι μου ότι θα πεθάνω στην ηλικία του πατέρα μου, δηλαδή 48 χρονών. Το έγραψα το 2012 όταν ήμουν 46 χρονών και τότε η κόρη μου ήταν νήπιο και ήθελα να της αφήσω παρακαταθήκη όλες αυτές τις ιστορίες της οικογένειάς μου, των γονιών μου και των παππούδων μου. » θα δηλώσει ο Χρήστος Χωμενίδης λίγο μετά από την βράβευση της «Νίκης».

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Χρήστου Χωμενίδη έγινε το 1993 με «Tο σοφό παιδί». Ήταν η αρχή μιας μακράς και επιτυχημένης πορείας στο χώρο της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. «Λόγια-Φτερά», «Η φωνή», «Ο Φοίνικας», «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» και τώρα «Η Δίκη Σουάρεφ». Το συγγραφικό ταξίδι του Χρήστου Χωμενίδη ήταν ανέκαθεν γεμάτο από ξεχωριστούς και πολυδιάστατους σταθμούς όπως άλλωστε είναι και το ίδιο το πνεύμα του αγαπημένου πεζογράφου.

Διαγωνισμός: «Η Δίκη Σουάρεφ» του Χρήστου Χωμενίδη

Το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη αξίζει σίγουρα μία θέση στη βιβλιοθήκη σου. Για τις ημέρες εκείνες που θες να ακονίσεις το μυαλό σου, να ροκανίσεις τη σκέψη σου, να προβληματιστείς, να γελάσεις, να περάσεις καλά. Τα Public σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη δωρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Η Δίκη Σουάρεφ» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να κάνεις δικό σου το νέο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής και λάβε μέρος στον διαγωνισμό, μέχρι τις 11 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Καλή επιτυχία!