«60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου»: Κέρδισέ το!

Περίληψη: Ανακάλυψε το βιβλίο διαπαιδαγώγησης «60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου» και πάρε μέρος στο διαγωνισμό για τρία αντίτυπα!

Εσύ έχεις ακούσει ποτέ σου για τη μέθοδο Μοντεσσόρι και αν ναι, την εφαρμόζεις στα παιδιά σου ή όχι; Αν είσαι νέος γονιός και αναζητείς τρόπους για να μεγαλώσει το παιδί σου με ανεξαρτησία και αυτοπειθαρχία, τότε δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος, πέρα από την μέθοδο Μοντεσσόρι

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο και εφαρμόζεται σε περισσότερα από 60.000 σχολεία παγκοσμίως. Αναπτύχθηκε από την παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι και ανταποκρίνεται σε παιδιά ηλικίας από 0 έως και 18 ετών. Αυτός ο τύπος εκπαίδευσης μαθαίνει στο παιδί να είναι ανεξάρτητο, να σέβεται την σωματική, ψυχολογική και κοινωνική του ανάπτυξη αλλά και να κάνει τις δικές του επιλογές, πάντοτε όμως εντός των κωδικοποιημένων ορίων που έχουν δημιουργηθεί.

Τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία της εκπαίδευσης του Μοντεσσόρι είναι η πνευματική ανάπτυξη και η οικοδόμηση του χαρακτήρα των παιδιών και των ενηλίκων μέσα από την μεταξύ τους καθημερινή αλληλεπίδραση. Θεωρείται πως οι άνθρωποι έχουμε τόσο καθολικά όσο και έμφυτα βιοανθρωποεξελικτικά χαρακτηριστικά, τα οποία και θεωρούνται ως η κατευθυντήρια συμπεριφορά για κάθε στάδιο ανάπτυξης μας. Μερικά από αυτά είναι είναι η εξερεύνηση, η επικοινωνία, η ακρίβεια και η αυτοτελειότητα.

Στην Μοντεσσοριανή εκπαίδευση, τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει το παιδί, το οποίο μαθαίνει να αυτοπειθαρχείται και να αναπτύσσει τη γνώση του σύμφωνα με τον δικό του ρυθμό και τα δικά του ενδιαφέροντα. Κάθε τάξη-ομάδα αποτελείται από παιδιά διαφόρων ηλικιών που συνεργάζονται μεταξύ τους και μαθαίνουν να αλληλοβοηθούνται. Τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν το σώμα τους με σκοπό την αυτοπαρατήρηση και τη γνωριμία τους με αυτό, μαθαίνουν να είναι ευγενικά και να κάνουν συζητήσεις, να εξασκούν την φυσική και την ψυχοκινητική αγωγή, ενώ ταυτόχρονα να απασχολούνται με εικαστικές δραστηριότητες και άλλα.

Για όποιον γονιό ενδιαφέρεται να εμβαθύνει περισσότερο σε αυτήν την μέθοδο διαπαιδαγώγησης, τα Public προτείνουν την ανάγνωση του βιβλίου «60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου» της Marie-Hélène Place

«60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου» - Περίληψη βιβλίου

Κάθε γονιός, όταν έρχεται το παιδί του στη ζωή, το καλωσορίζει, το προστατεύει και το φροντίζει. Μέσα από μία ήρεμη ατμόσφαιρα, μπορεί να του δημιουργήσει την επιθυμία να ανακαλύπτει τα πράγματα γύρω του και να αναπτύσσει το αίσθημα της συγκέντρωσης και της προσοχής. Μέσω της παιδαγωγικής μεθόδου Μοντεσσόρι, οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας έως 15 μηνών. Μερικές από αυτές είναι:

  • η προετοιμασία του δωματίου του νεογέννητου
  • η επιλογή των κατάλληλων υλικών για κάθε φάση της εξέλιξης των αισθήσεων του βρέφους
  • η συντροφικότητα κατά την ανάπτυξη των ικανοτήτων του
  • η ενθάρρυνση για αυτονομία
  • η διατήρηση ενός ήρεμου και θετικού κλίματος στο σπίτι

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Marie-Hélène Place έζησε σε 4 διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια της ζωής της, απέκτησε 3 παιδιά και αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά από το 1994, ακολουθώντας την φιλοσοφία και τις αρχές της Μαρίας Μοντεσσόρι. Στα βιβλία της παροτρύνει τους γονείς να αναπτύσσουν ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά τους, καθώς επίσης και τον σεβασμό προς αυτά. Κάθε ήρωάς της εξελίσσεται σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, όντας σε επαφή με τη φύση. Αυτό το περιβάλλον όμως, μερικές φορές, μετατρέπεται σε έναν φανταστικό και χιουμοριστικό κόσμο, που δεν είναι άλλος, πέρα από τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού.

«60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου» - Διαγωνισμός

Αν θες να είσαι ένας από τους τρεις (3) τυχερούς, που θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου», συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 17/5. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές ενημερώθηκαν.

Καλή επιτυχία!