Ταξίδι στο παρελθόν με το «Καλντερίμι» του Γιάννη Καλπούζου. Κέρδισέ το

Περίληψη: Ο αγαπημένος Γιάννης Καλπούζος επιστρέφει με το «Καλντερίμι», ένα νοσταλγικό ιστορικό μυθιστόρημα, που οι Θεσσαλονικείς έχουν έναν λόγο παραπάνω να αγαπήσουν.

Σέρρα, Ουρανόπετρα, Ιμαρέτ. Ο Γιάννης Καλπούζος είναι η φωνή του σύγχρονου ιστορικού μυθιστορήματος. Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας έχει αγαπηθεί για τον τρόπο που ενώνει το παρελθόν με την παράδοση και την ιστορική μνήμη. Τώρα, επιστρέφει λογοτεχνικά με το «Καλντερίμι», ένα μυθιστόρημα το οποίο διατηρεί ακέραια την ιστορική ταυτότητα που χαρακτηρίζει σχεδόν το σύνολο των έργων του. Το συναρπαστικό μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα και κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ας το ανακαλύψουμε μαζί!

«Καλντερίμι»: Πάθη, προδοσίες και ίντριγκες με φόντο τη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής

Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Απαιτούν να γράψει στον Κλεάνθη να ελευθερώσει τον Ασάν Τάνο. Σύντομα, ανακαλύπτει ότι έχουν απαγάγει την κόρη του, όσο ο παππούς Αντίπας ζει έχοντας στον μυαλό την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης. Στο αίμα των ηρώων κυλάει η αγάπη για την πατρίδα και το έθνος. Τους ενώνει η αγάπη για τη ζωή και την περιπέτεια, η ανάγκη να νιώσουν ότι το αίμα κυλάει ακόμα στις φλέβες τους. Εξάλλου, και η ζωή των τριών είναι μια περιπέτεια με πρωταγωνίστρια τη γυναικεία φύση. Σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές, πλούσιες, υπηρέτριες, επαναστάτριες, θύτριες και θύματα. Σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες, αδελφικούς φίλους και καταχθόνιους εχθρούς τη στιγμή που στην πατρίδα κυριαρχεί ο εθνικός διχασμός, το μίσος και ο ανθρώπινος πόνος.

giannis-kalpouzos-kalnterimi-02

Ποιος θα καταφέρει να σταθεί στο δύσκολο καλντερίμι της ζωής και να μείνει ζωντανός μέσα σε αυτό το ναρκοπέδιο; Τα γεγονότα του βιβλίου διαδραματίζονται κατά την ταρραχώδη περίοδο από το 1867 έως το 1919, με τον Γιάννη Καλπούζο να μεταφέρει την ιστορία της συμπρωτεύουσας στο σήμερα. Book Tip! Πριν ξεκινήσεις την ανάγνωση, κράτησε στο μυαλό σου ότι ο Λευκός Πύργος του «Καλντεριμιού» είναι το Κανλί Κουλέ, τα Σφαγεία είναι το Μπεχτσινάρ, η οδός Εθνικής Αμύνης είναι η λεωφόρος Χαμιδιέ και στη θέση της πλατείας Ναυαρίνου βρίσκεται το Ακτσέ Μετζίτ.

Ο Γιάννης Καλπούζος μέσα από τα βιβλία του

Η αγάπη του Γιάννη Καλπούζου για το γράψιμο δεν είναι κάτι ευκαιριακό ή καινούριο. Είναι τρόπος και στάση ζωής. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους, διηγήματα και μυθιστορήματα. Τον χαρακτήρα του τον έχεις «διαβάσει» μέσα από τα βιβλία του και τον τρόπο που πλάθει» τις μοναδικές του ιστορίες.

Στόχος του δεν είναι απλά να διηγηθεί μυθιστορηματικές ιστορίες, αλλά να εντάξει ιστορικά γεγονότα μέσα στην πλοκή των βιβλίων του. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος «ως κοινωνία, δεν ανήκει στις προτεραιότητές μας να γνωρίζουμε την Ιστορία της χώρας μας. Αφεθήκαμε να φτιάχνουν ή, καλύτερα, να κατασκευάζουν την Ιστορία μας ξένα κέντρα και, μοιραία, εμείς να μετατρεπόμαστε πάλι σε ραγιάδες», κάτι που προσπαθεί να ανατρέψει μέσα από τις λογοτεχνικές του δημιουργίες.

Η μεγαλύτερη συγγραφή του επιτυχία μέχρι σήμερα ήταν η «Ιμαρέτ», η οποία, εκτός από την αγάπη που συγκέντρωσε από το βιβλιοφαγικό κοινό τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στα πολωνικά, στα τουρκικά, στα αραβικά, στα αγγλικά και στα αλβανικά. Ακολούθησαν οι «Άγιοι και Δαίμονες», το best seller «Ουρανόπετρα», το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και το «Σέρρα», το οποίο τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μυθιστορήματος Μικρασιατικού Περιεχομένου για τα έτη 2016-2018. Στη reading list σου αξίζει ακόμη να προσθέσεις το «Γινάτι» και το «Εράν: Τα Βυζαντικά Αμαρτήματα», τα οποία τιμήθηκαν με το Βραβείο Public το 2019 και το 2021 αντίστοιχα.

giannis-kalpouzos-kalnterimi-01

Διαγωνισμός: «Καλντερίμι» του Γιάννη Καλπούζου

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής των τριών πρωταγωνιστών αξίζει μία θέση στο ράφι σου. Για τα βράδια εκείνα που θες να χαλαρώσεις ταξιδεύοντας σε άλλους κόσμους και εποχές. Τα Public σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, δωρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Καλντερίμι» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να κάνεις δικό σου το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής και λάβε μέρος στο διαγωνισμός έως τις 5 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Καλή επιτυχία και καλή ανάγνωση!