Το «Μακτούμπ» του Paulo Coehlo κυκλοφόρησε στα ελληνικά! Κέρδισέ το!

Περίληψη: Θρησκευτικές παραβολές, υπαρξιακές ανησυχίες, φιλοσοφικοί στοχασμοί. Ο πλούτος της σκέψης του μεγάλου Paulo Coehlo βρίσκεται στις σελίδες του «Μακτούμπ»!

Συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, λογοτέχνης, όποια ιδιότητα και αν διαλέξουμε είναι φτωχή για να περιγράψουμε τον σπουδαίο Paulo Coelho. Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο φημισμένος Βραζιλιάνος είναι πάνω απ’ όλα ένας δάσκαλος. Ένας αγγελιαφόρος, και ένας πνευματικός οδηγός, ο οποίος με την πένα του, δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία, την ευτυχία και την αυτοπραγμάτωση. Βιβλία όπως «Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός», «Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ», «Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα», «Ο Τοξοβόλος» και ο φημισμένος «Αλχημιστής», στέκονται πηγή έμπνευσης για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Άλλο ένα βιβλίο του Coehlo, που αξίζει να προσθέσεις στην reading list σου είναι το «Μακτούμπ». Η συλλογή ιστοριών προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το μακρινό 1994, και τώρα έρχεται στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Λιβάνη.  

«Μακτούμπ»: Ο άνθρωπος, η μοίρα και το «γραφτό»

Ανάμεσα στο πλούσιο έργο του Paulo Coelho, το «Μακτούμπ» κατέχει ιδιαίτερη θέση. Αποτελεί μια ανθολογία της βαθύτερης ουσίας του συγγραφέα, η οποία αποτυπώνεται με τη μορφή διηγημάτων, σκέψεων και άρθρων. Αφορισμοί, διδαχές και παραβολές διαδέχονται ποιητικά η μία την άλλη σε μικρές ιστορίες, με την κάθε μία να φέρει το δικό της μάθημα ζωής. Οι ιστορίες αυτές δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo, από το 1993 έως το 1996, λίγο μετά την κυκλοφορία του «Πέμπτου Βουνού».

Στο «Μακτούμπ», άγιοι και προφήτες συνομιλούν με ιστορικά πρόσωπα, ζώα και ήρωες της μυθολογίας, περιδιαβαίνοντας γεμάτοι σοφία τις σελίδες του βιβλίου. Τα χριστιανικά Ευαγγελία καταφέρνουν και γίνονται ένα τη λαϊκή κουλτούρα της Βραζιλίας και τον μυστικισμό της Μέσης Ανατολής. Πάνω απ’ όλα όμως, το «Μακτούμπ» είναι μια ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στον Coehlo και τους αναγνώστες του. Μια αλληγορική συζήτηση γύρω από το πεπρωμένο, το παρελθόν, και την αξία του να γίνουμε ταξιδιώτες. Με στόχο να βρούμε το δικό μας ξεχωριστό μονοπάτι στο ταξίδι που λέγεται ζωή.

maktub-paulo-coehlo-01

Ο τίτλος του βιβλίου μόνο τυχαίος δεν είναι. «Μακτούμπ» στα αραβικά σημαίνει «είναι γραμμένο». Το «γραφτό» δηλαδή, όπως θα λέγαμε και εμείς. Ακόμα όμως και αν κάθε μας στιγμή, κάθε μας σκέψη και κάθε μας βήμα είναι όλα προδιαγεγραμμένα από τη μοίρα ή τους θεούς, παραμένει ηθική μας υποχρέωση να σταθούμε με θάρρος απέναντι στο «μακτούμπ» και όσα φέρνει μαζί του. Παίρνοντας με αποφασιστικότητα τη ζωή στα χέρια μας. Αυτό είναι και το μυστικό για να απολαύσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη ζωή. «Τα έργα τέχνης καλύπτονται από φόβους, ενοχές και αναποφασιστικότητα. Εάν πάρουμε την απόφαση να απαλλαχθούμε από αυτά τα δεσμά και δεν αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε με την αποστολή που είναι το πεπρωμένο μας. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να ζούμε με τιμή», γράφει ο Coelho στο βιβλίο του.

Paulo Coehlo: Ο σοφός αλχημιστής της λογοτεχνίας

Χωρίς αμφιβολία ο Paulo Coehlo είναι μία από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης πεζογραφίας και μία από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες των τελευταίων 50 χρόνων. Τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 170 χώρες, απόδειξη για ένα συγγραφικό έργο πραγματικά πανανθρώπινο. Είναι ίσως ο πιο πολυδιαβασμένος εν ζωή συγγραφέας του πλανήτη, αφού με τα βιβλία του, τις απόψεις και τη στάση του, έχει καταφέρει να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Βραζιλίας τη δεκαετία του ’80,  έγινε φανερό πως ο λόγος του Paulo Coelho είχε μια δύναμη σημαντική όσο και σπάνια. Να δημιουργεί εικόνες μαγικές δίνοντας στους αναγνώστες ελπίδα και θάρρος ώστε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Τα μεγάλα έργα του Coelho φέρουν ακέραιο το πνεύμα του δημιουργού τους, και το «Μακτούμπ» αν και λιγότερο γνωστό, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Διαγωνισμός: «Μακτούμπ» του Paulo Coelho

Τα Public και οι Εκδόσεις Λιβάνη κάνουν δώρο τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Μακτούμπ» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να κάνεις δική σου τη συναρπαστική συλλογή ιστοριών του Paolo Coelho, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής και λάβε μέρος στο διαγωνισμό έως τις 19 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, μείνε συντονισμένος στο Public Blog.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!