Διαγωνισμός: Η ιστορία & η μνήμη της Πόλης «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης»

Περίληψη: Όνειρα και επιθυμίες που σημαδεύτηκαν από την πορεία της ιστορίας. Η νεότερη ιστορία της Πόλης «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης» της Νεκταρίας Αναστασιάδου.

Το 1922 ξεκίνησε να γράφεται μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Διωγμοί, απελάσεις, λεηλασίες και εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες ζωές. Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης ή «Ρωμιοί της Πόλης» όπως αποκαλούνται τα μέλη της, παραμένει ζωντανή εκφράζοντας έως σήμερα μια ιδιαίτερη κουλτούρα της που μετρά αιώνες. Για αυτούς τους ανθρώπους μιλά στα βιβλία της η Νεκταρία Αναστασιάδου. Το δεύτερό της μυθιστόρημα με τίτλο «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης» είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, πασπαλισμένη με πανανθρώπινους στοχασμούς γύρω από τα γηρατειά, τη μοναξιά, τον έρωτα, αλλά και την κουζίνα. Πάμε να μάθουμε περισσότερα και να δούμε πώς μπορείς να το κάνεις δικό σου!

«Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης»: Ένα συγγραφικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Πόλης

Στο μυθιστόρημα της Νεκταρίας Αναστασιάδου πρωταγωνιστεί η Αθηνά. Μια ασυμβίβαστη Πολίτισσα η οποία στα 73 της χρόνια αναστοχάζεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ζωής της. Μιας ζωής συνυφασμένης με την ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης. Από τα Σεπτεμβριανά μέχρι τις απελάσεις του 1964 και τα αλλεπάλληλα δικτατορικά πραξικοπήματα που ακολούθησαν, τα βιώματα της Αθηνάς φέρουν βαθιά μέσα τους το στίγμα της μοίρας. Ποτέ της όμως δεν απαρνήθηκε και δεν έβγαλε από την καρδιά της την Πόλη. Ανάμεσα στα ταραχώδη γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν, η Αθηνά ερωτεύτηκε, αγάπησε, έζησε. Πάντα με πάθος και πάντα αληθινά.

sta-podia-tis-aiwnias-anoixis-anastasiadou-01Τώρα είναι 2016 και φτάνει το πλήρωμα το χρόνου για μια μοιραία συνάντηση. Είναι η στιγμή που υποσχέθηκε, σαράντα χρόνια πριν, να συναντηθεί με τον Ραφαήλ, έναν παλιό εραστή από τον οποίο δεν είχε λάβει ποτέ της νέα. Με εξομολογητική διάθεση αφήνει τον νου της να τρέξει γράφοντας στο ημερολόγιό της όσα δεν κατάφερε να του πει. Ενώ ο απόηχος των γεγονότων της Πλατείας Taxim συνταράσσουν ολόκληρη την Τουρκία, η ηρωίδα του βιβλίου μπλέκεται σε δολοπλοκίες και καυγάδες, βάζει σε κίνδυνο τις φιλίες της και αγωνίζεται να απελευθερωθεί από τις προκαταλήψεις και τα δεσμά του παρελθόντος.

«Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ούτε εμένα ούτε την Πόλη. Κάθε πρωί πίνω τον καφέ μου ακούγοντας τα δύο επιτοίχια ρολόγια που κτυπάνε εκτός ρυθμού, και σχίζω μια σελίδα από το ημερολόγιο με τη σκέψη ότι είμαι είκοσι τέσσερις ώρες πιο κοντά στο ραντεβού με τον Ραφαήλ».

Νεκταρία Αναστασιάδου: Μια αυθεντική πολίτικη λογοτεχνική φωνή

Η Νεκταρία Αναστασιάδου αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση συγγραφέα. Στα μυθιστορήματά της αφήνει στην άκρη τη ρομαντική νοσταλγία του παρελθόντος και μιλά με ζωντάνια, και ειλικρίνεια για την ελληνική κοινότητα της Πόλης. Ακροβατώντας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, τα βιβλία της συγγραφέως αντανακλούν την ιδιαίτερη κουλτούρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Μια κουλτούρα που έως σήμερα παραμένει πολύγλωσση, αυθεντική και φύσει κοσμοπολίτικη.

Ασυμβίβαστη, όσο και η ηρωίδα της Αθηνά, η Νεκταρία Αναστασιάδου επιλέγει συνειδητά να γράφει στα πολίτικα, τα οποία έως σήμερα παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των Κωνσταντινουπολιτών. «Γράφω στα πολίτικα – δεν πασπαλίζω με πολίτικα. Θέλω όχι μόνο να σωθεί το πολίτικο ιδίωμα, αλλά και να ξανανθίσει, για αυτό και πρέπει να γράφεται» τονίζει σε συνέντευξή της η συγγραφέας.

Με μόλις δύο μυθιστορήματα, η Νεκταρία Αναστασιάδου συγκαταλέγεται στις πιο φρέσκες ελληνικές λογοτεχνικές φωνές των τελευταίων ετών. Το 2019, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον «Ζωγράφειο Αγώνα», το λογοτεχνικό διαγωνισμό που θεσμοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Το παρθενικό λογοτεχνικό της ταξίδι «A Recipe for Daphne» γράφτηκε και κυκλοφόρησε στα αγγλικά, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τους New York Times και τη Washington Post, ενώ στο μυθιστόρημα έχει αναφερθεί και η Elif Shafak. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες και στον τύπο διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου και του λογοτεχνικού περιοδικού «Χάρτης».

sta-podia-tis-aionias-anoixis-anastasiadou-02

Διαγωνισμός: «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης» της Νεκταρίας Αναστασιάδου

Το συγκινητικό και ταξιδιάρικο μυθιστόρημα της Νεκταρίας Αναστασιάδου μπορεί τώρα να γίνει δικό σου. Τα Public και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κάνουν δώρο τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Αν θες να είσαι ένας από τους ο τυχερούς που θα κερδίσουν, λάβε μέρος στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής, μέχρι και τις 14 Αυγούστου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μετά από κλήρωση και εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων που θα σε συντροφεύσουν το φετινό καλοκαίρι, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!