Τσιτσιμπού: Η μάγισσα της πίστας του Α. Κορτώ είναι εδώ. Κέρδισέ το!

Περίληψη: Η Τσιτσιμπού, η μάγισσα της πίστας είναι ο ύμνος του Αύγουστου Κορτώ στο ελληνικό τραγούδι. Ανακάλυψε το νέο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα!

Ο Αύγουστος Κορτώ ανήκει στην κλειστή ομάδα λογοτεχνών που κινούνται με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό. Το κοινωνικό και το πολιτικό. Το παρελθόν και το παρόν. Αν ρίξεις μια ματιά στη βιβλιογραφία του Πέτρου Χατζόπουλου (πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ) θα δεις πως κανένα βιβλίο δε μοιάζει με το άλλο. Από το ανατρεπτικό ντεμπούτο «Το βιβλίο των βίτσιων» μέχρι το παραμυθένιο «Ουφάκι» και το εξομολογητικό «Το βιβλίο της Κατερίνας», ο Αύγουστος Κορτώ έδωσε νέα πνοή στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία εξερευνώντας την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του συγκινητικού «Τζέρι», ο βραβευμένος συγγραφέας επιστρέφει με την ιστορία της «Τσιτσιμπούς», μιας πάλαι ποτέ διάσημης τραγουδίστριας που ενσαρκώνει την πολύπαθη ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

«Τσιτσιμπού»: Λίγα λόγια για τη θρυλική μάγισσα της πίστας

Ξέρω τι λένε για μένα – χρόνια τώρα. Ότι είμαι κακιά γυναίκα, άσπλαχνη, σκληρή – σκύλα μαύρη. Ότι είμαι φιλοχρήματη, και προσκυνάω τον παρά σαν Θεό μου. Ότι με νοιάζει μόνο η πάρτη μου, κι η φήμη». Αυτά τα λόγια επιλέγει η Ασπασία Τσιτσιμπούρη προτού ξεκινήσει να αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Μιας ζωής γεμάτη δοκιμασίες, δεινά, πάθη, χαρές και λύπες. Μιας ζωής στην οποία μοναδική πυξίδα στέκεται το ταλέντο της στο τραγούδι και η αγάπη της για τους μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Τον Χατζιδάκι, τον Βαμβακάρη, τον Μπαγιαντέρα, τον Τσιτσάνη, τον Διονυσίου.

tsitsimpou-kortw-01

Η Τσιτσιμπού, πλέον στη δύση της ζωής της, επιλέγει να κάνει μια μεγάλη εξομολόγηση. Με ένα μικρό κασετοφωνάκι στο πλάι, αρχίζει να μιλά για τα βάσανα και τις στερήσεις της Κατοχής, την απώλεια των γονιών της, τη γνωριμία της με τον Τσιτσάνη, τις περιπέτειες στα αθηναϊκά κέντρα, τους μεγάλους της έρωτες, τη πρόσκαιρη δόξα και τη λύτρωση που κατάφερε να βρει στο τραγούδι. Το οδοιπορικό της Τσιτσιμπούς αρχίζει και τελειώνει στις πίστες και τα πάλκα, εκεί όπου μπορούσε να ζήσει, όπως η ίδια ήθελε. Ατίθαση, ανεξάρτητη, φλογερή. Γνήσια ρεμπέτισσα.

Γιατί αξίζει να διαβάσεις την «Τσιτσιμπού»

Μπορεί η Τσιτσιμπού να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο, διαβάζοντας ωστόσο το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ μπορείς κάλλιστα να πιστέψεις το αντίθετο. Και αυτό, γιατί ο συγγραφέας καταφέρνει να αναπαραστήσει την Ελλάδα του παρελθόντος με ρεαλιστικότητα που σοκάρει. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η αυθεντικά λαϊκή γλώσσα και οι πετυχημένες αναφορές στη show business και τους μεγάλους σταρ της εποχής δίνουν στο μυθιστόρημα του Κορτώ έναν ολοζώντανο οριακά αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

Για άλλη μια φορά, ο Αύγουστος Κορτώ καταπιάνεται με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Από τη μία πλευρά «Η Τσιτσιμπού» αποτίνει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού τραγουδιού, σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ανάμεσα όμως στις σκεπασμένες με κάπνα πίστες, τα δυνατά φώτα και τα παλιοκαιρισμένα καμαρίνια, η Τσιτσιμπού θα γνωρίσει επίσης τη σκοτεινή πλευρά της φήμης. Την εκμετάλλευση, το σεξισμό, τη μοναξιά και τις ουσίες. Πράγματα καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί της αίγλης και της επιτυχίας.

Φυσικά, η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Ακολουθώντας τη ροή της αφήγησης και χωρίς διδακτισμούς, ο Κορτώ θίγει ζητήματα όπως η κοινωνική περιθωριοποίηση, η δύναμη του χρήματος, η εμπορευματοποίηση της τέχνης, η αντιμετώπιση των μειονοτήτων και η βία. «Ακούγοντας» τις ιστορίες της πάλαι ποτέ θρυλικής ρεμπέτισσας, δεν μπορείς παρά να αναλογιστείς, πόσο στα αλήθεια γνωρίζουμε το παρελθόν το οποίο συχνά νοσταλγούμε;

 

 

 

 

 

Διαγωνισμός: «Τσιτσιμπού» του Αύγουστου Κορτώ

Η συναρπαστική ιστορία της μεγάλης ρεμπέτισσας έρχεται τώρα στη βιβλιοθήκη σου. Τα Public σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, δωρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Τσιτσιμπού, η μάγισσα της πίστας» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Για να κάνεις δικό σου το νέο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής και λάβε μέρος στο διαγωνισμό έως τις 26 Ιουνίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Καλή επιτυχία!