Περίληψη: Καλά, όλοι γνωρίζουμε το 1984 και τη Φάρμα των Ζώων. Τι άλλο έχει γράψει, όμως, ο πασίγνωστος αυτός συγγραφέας; Εσύ ξέρεις;
20 Ιανουαρίου , 2022 • 3 MINS READ
20 Ιανουαρίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Καλά, όλοι γνωρίζουμε το 1984 και τη Φάρμα των Ζώων. Τι άλλο έχει γράψει, όμως, ο πασίγνωστος αυτός συγγραφέας; Εσύ ξέρεις;
Ο George Orwell γεννήθηκε ως Eric Arthur Blair στις 25 Ιουνίου του 1903 και απεβίωσε σαν σήμερα το 1950, σε ηλικία 46 χρονών (και κάτι ψιλά) – όσο κι αν φαίνεται… παππούς στις φωτογραφίες. Η ζωή του ήταν… περιπετειώδης και πολυτάραχη. Στα αντικειμενικά λίγα χρόνια της ζωής του κατάφερε και συσσώρευσε εμπειρίες που οι περισσότεροί μας δεν θα μαζεύαμε ούτε σε… τέσσερις ζωές.
Γεννήθηκε στην Βρετανική Ινδία – τότε η Ινδία αποτελούσε αποικία των Βρετανών – σε σχετικώς πλούσια οικογένεια και μεγάλωσε οικότροφος σε καλό σχολείο της Αγγλίας, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο γνωστό Eton College. Έπειτα πήγε στην σχολή αστυνομίας της Burma (τότε τμήμα της Βρετανικής Ινδίας) και διορίστηκε επικεφαλής μιας περιοχής της Ινδίας. Μετά από διάφορες μεταθέσεις, αποφάσισε να παραιτηθεί από την Αυτοκρατορική Αστυνομία της Ινδίας και να γίνει συγγραφέας.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν και το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έγραψε με βάση τις εμπειρίες του στην αστυνομία της Burma, με τίτλο "Burmese Days" ("Οι μέρες της Μπούρμα") το 1934 και δύο δοκίμια, "Shooting an Elephant" ("Πυροβολώντας έναν ελέφαντα") το 1931 και "A Hanging" ("Η κρεμάλα") το 1936.
Ο Orwell εκτιμούσε ιδιαιτέρως τον Jack London και ειδικά το "The People of the Abyss" ("Οι άνθρωποι της αβύσσου") και ξεκίνησε να ακολουθεί το δικό του "παράδειγμα" του να γράφει για πράγματα που έχει βιώσει. Στην αρχή ξεκίνησε τις εξερευνήσεις του East End και άλλων φτωχών περιοχών του Λονδίνου, μένοντας σε κατωτάτου επιπέδου "ξενοδοχεία" και φορώντας κουρέλια. Το 1928 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνέχισε την "εξερεύνηση" των χαμηλότατων στρωμάτων της τότε κοινωνίας, όπου μάλιστα δημοσίευε άρθρα στην γαλλική Monde (όχι τη σημερινή εφημερίδα). Το 1929 αρρώστησε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας το οποίο ήταν "δωρεάν" και στο οποίο εκπαιδεύονταν φοιτητές ιατρικής. Οι εμπειρίες του εκεί αποτέλεσαν τη βάση για ένα ακόμη δοκίμιο, το "How the Poor Die". Αργότερα άρχισε να βρίσκει χειρωνακτικές δουλειές, όπως λαντζέρης σε μεγάλο ξενοδοχείο. Το αποτέλεσμα των βιωμάτων του συμπτύχθηκε στο "Down and Out in Paris and London" ("Οι απόκληροι του Παρισιού και του Λονδίνου").
Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, όπου άλλαξε αρκετές δουλειές, μεταξύ των οποίων και δάσκαλος σε γυμνάσιο (high school) αρρένων για χαμηλής τάξης παιδιά. Εκεί συνέχισε τη συγγραφή και εκεί ήταν που έγραψε το "A Clergyman's Daughter" ("Η κόρη του παπά"), ενώ οι βάσεις του "Keep the Aspidistra Flying" μπήκαν σε μια άλλη δουλειά, σε βιβλιοπωλείο! Αργότερα, οι επισκέψεις του σε ορυχεία, λιμάνια, και σε διάφορες "ομιλίες" τόσο κομμουνιστών όσο και ακροδεξιών σε εργάτες, οδήγησαν στη συγγραφή του "The Road to Wigan Pier" ("Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν".
Η πιο σημαντική αλλαγή στη ζωή του Orwell, όμως, ήταν αναμφίβολα το ταξίδι του στην Ισπανία και η συμμετοχή του στον Ισπανικό εμφύλιο. Ενώ ο "αθώος" Orwell πήγε "για να πολεμήσει τον φασισμό", βρέθηκε μπλεγμένος σε μια απίστευτα περίπλοκη πολιτικά κατάσταση, με διάφορες "φατρίες" να υποστηρίζονται από διάφορες "δυνάμεις", όπου οι διαχωριστικές γραμμές άρχισαν να γίνονται, όχι απλώς ασαφείς, αδιάφορες. Παρά τις σαφείς κομμουνιστικές του θέσεις (πριν πάει στην Ισπανία), εκεί άρχισε να βλέπει τις εσωτερικές διαμάχες των διάφορων οργανώσεων, Μαρξιστών, Κομμουνιστών, παρατάξεων που είχαν στήριξη από τη Σοβιετική Ένωση, άλλων οργανώσεων οι οποίες τον θεωρούσαν "φασίστα", ενώ η οργάνωση με την οποία πολεμούσε είχε χαρακτηριστεί από τους σοβιετικόφιλους Κομμουνιστές ως Τροτσκική! Τραυματίστηκε σε κάποια μάχη, στον λαιμό, και κρίθηκε ανίκανος να πολεμήσει. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως τόσο ο Orwell όσο και η σύζυγός του βρίσκονταν υπό διαρκή (σοβιετική) παρακολούθηση! Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ο Orwell έκπληκτος διαπίστωσε πως οι απόψεις του για τον Ισπανικό εμφύλιο δεν ήταν και πολύ δημοφιλείς. Εκεί ξεκίνησε τη συγγραφή του "Homage to Catalonia" ("Φόρος τιμής στην Καταλονία").
Στην Αγγλία η υγεία του χειροτέρεψε ξανά και πέρασε λίγους μήνες στο Marrakech του Γαλλικού Μαρόκου, προτού επιστρέψει, λίγο πριν την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου. Η σύζυγός του ξεκίνησε να δουλεύει στο Τμήμα Λογοκρισίας του Υπουργείου Πληροφοριών, κάτι που σίγουρα έπαιξε το ρόλο του στα πιο διάσημα έργα του, όπως και το ότι στο σπίτι του διατηρούσε οικόσιτα ζώα διαφόρων ειδών.
Κάπως έτσι διαμορφώθηκε τόσο το κλίμα όσο και οι συνθήκες που οδήγησαν τον Orwell στη συγγραφή του "Animal Farm" ("Φάρμα των Ζώων") και, αργότερα, του "1984", τα οποία είναι και τα έργα που τον έκαναν διάσημο.
Διάβασε και τα υπόλοιπα άρθρα που ετοιμάσαμε για τη ζωή του αλλά και για τον αντίκτυπο που είχε το έργο του στην ποπ κουλτούρα και μάθε τα πάντα για τον κλασσικό, πλέον, Orwell. Τέλος, μην χάσεις την ευκαιρία να κερδίσεις ένα αντίτυπο του 1984 κάνοντας click εδώ!