Το έργο του George Orwell στην ποπ κουλτούρα

Περίληψη: Η επιρροή του George Orwell στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών είναι τεράστια. Από συγγραφείς των 50s μέχρι μουσικούς του σήμερα, το έργο του είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης.

Πριν από 72 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1950 ο George Orwell έφυγε από τη ζωή. Βιβλία όπως το «1984» και «Η φάρμα των ζώων» τον έχουν καθιερώσει ως έναν εκ των κορυφαίων λογοτεχνών του 20ου αιώνα, με το έργο του να διαβάζεται ακόμα. Μία από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν το έργο του Orwell είναι «επίκαιρο» καθώς τα λογοτεχνικά του δημιουργήματα δίνουν τροφή για σκέψη ακόμα και σήμερα. Τα γραπτά του Orwell είναι επίσης τρομερά επιδραστικά, έχοντας επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες από την έκδοσή τους μέχρι σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, θα εξερευνήσουμε την επιρροή που είχε το έργο του Orwell στην ποπ κουλτούρα του 20ου και 21ου αιώνα.

Λογοτεχνία

Το ήξερες ότι έχουν δημοσιευθεί όχι ένα, αλλά δύο βιβλία με τον τίτλο «1985»; Το πρώτο από τον Anthony Burgess και κυκλοφόρησε το 1978 και το δεύτερο από τον György Dalos, το οποίο κυκλοφόρησε το 1983. Το έργο του Burgess είναι ένας φόρος τιμής στον Orwell, ενώ αυτό το Delos γράφτηκε ως sequel του «1984». Οι επιρροή του Orwell είναι εμφανέστατη και στα σημερινά δυστοπικά YA μυθιστορήματα, όπως, για παράδειγμα, στις σειρές βιβλίων Divergent και Hunger Games. Το αγαπημένο έργο του Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami «1Q84» είναι και αυτό επηρεασμένο από το «1984» του Orwell, ενώ και η Margaret Atwood επηρεάστηκε από το έργο του Orwell για τη δημιουργία του μυθιστορήματος «Η ιστορία της θεραπαινίδας». Η επίδραση του Orwell στη λογοτεχνία δεν σταματά εδώ. Μέσα στο 2023 αναμένεται η κυκλοφορία του «Julia», ενός φεμινιστικό retelling του «1984» από την Sandra Newman.

Video Duration
1:00

Τηλεόραση και κινηματογράφος

Μία από τις πιο γνωστές αναφορές στον Orwell στη μικρή οθόνη είναι η εκπομπή «ριάλιτι» Big Brother. Το όνομά της είναι ευθεία αναφορά στο «1984». Όπως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς του πολίτες και γνωρίζει τα πάντα για αυτούς, έτσι και οι τηλεθεατές παρακολουθούν τους συμμετέχοντες της εκπομπής. Πολύ διάσημη είναι και η διαφήμιση της Apple γνωστή επίσης ως «1984», η οποία απεικονίζει μία δυστοπική κοινωνία με μια εικόνα του «Μεγάλου Αδερφού» να κυριαρχεί σε μία τεράστια οθόνη μέχρι η πρωταγωνίστρια να σώσει τους πολίτες καταστρέφοντας την οθόνη, σηματοδοτώντας πως ο ερχομός του υπολογιστή Macintosh θα φέρει μία νέα εποχή.

Στον κινηματογράφο έχουν υπάρξει αρκετές ταινίες επηρεασμένες από το έργο του Orwell, ειδικά το «1984». Τα δυστοπικά YA μυθιστορήματα για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω μπορούν να τοποθετηθούν και σε αυτή την κατηγορία καθώς έχουν μετατραπεί σε ταινίες. Και παλιότερα έχουν υπάρξει αρκετές παραγωγές που αντλούν έμπνευση από τα μυθιστορήματα του Orwell, με ακόμα πιο ευθύ τρόπο μάλιστα. Η ταινία THX 1138 του George Lucas και η ταινία Brazil του Terry Gilliam θυμίζουν έντονα το «1984», ενώ και η ταινία Equilibrium του 2002 παρουσιάζει έναν κόσμο που θυμίζει έντονα αυτόν που παρουσιάζεται το αριστούργημα του Orwell.

Video Duration
5:24

Και στη μουσική συναντάμε επιρροές του Orwell, από πολύ γνωστούς δημιουργούς μάλιστα. Το άλμπουμ «Animals» των Pink Floyd είναι μερικώς εμπνευσμένο από την «Φάρμα των ζώων». Στον δίσκο «Diamond Dogs» του David Bowie συναντά κανείς πέντε τραγούδια εμπνευσμένα από το «1984». Αυτά είναι τα: «We Are the Dead», «Rock 'n' Roll With Me», «Sweet Thing», «1984» και «Big Brother». Το «1984» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τη δημιουργία του δίσκου «Resistance» των Muse, όπως έχει δηλώσει ο frontman του συγκροτήματος, Matt Bellamy. Χαρακτηριστικός είναι ο στίχος «Kill the prayers for love and peace / you'll wake the thought police / we can't hide the truth inside» από το κομμάτι Resistance.

Το Public σου δίνει την ευκαιρία να κερδίσεις το αριστούργημα του George Orwell «1984». Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και πάρε μέρος στο διαγωνισμό κάνοντας κλικ εδώ.