Περίληψη: Η ετήσια γιορτή των βιβλίων, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, είναι και φέτος εδώ! Ανακάλυψε την ιστορία της μαζί με ενδιαφέρουσες αναγνωστικές προτάσεις.
23 Απριλίου , 2022 • 4 MINS READ
23 Απριλίου , 2022 • 4 MINS READ
Περίληψη: Η ετήσια γιορτή των βιβλίων, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, είναι και φέτος εδώ! Ανακάλυψε την ιστορία της μαζί με ενδιαφέρουσες αναγνωστικές προτάσεις.
Την αγάπη μας για το βιβλίο τη γνωρίζεις. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, μία μέρα σαν και τη σημερινή δεν μπορούμε παρά να γιορτάζουμε! Τι είναι η σημερινή ημέρα; Μα η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου φυσικά! Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO η World Book and Copyright Day, μία ημέρα στην οποία γιορτάζει το βιβλίο και μαζί όσοι λατρεύουν το διάβασμα.
Στη σημερινή της μορφή, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου υπάρχει από το 1995. Όπως γράψαμε και παραπάνω, διοργανώνεται από την UNESCO, δηλαδή τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προάγει το διάβασμα, τις εκδόσεις, αλλά και την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας, γι’ αυτό υπάρχει και η λέξη «Copyright» στον τίτλο της ημέρας.
Η καθιέρωση μίας ημέρας αφιερωμένης στο βιβλίο είναι αρκετά παλιότερη από το 1995 όμως. Ένας από τους πρώτους εμπνευστές της ήταν ο Ισπανός συγγραφέας Vicente Clavel Andrés, που το 1922 πρότεινε να δημιουργηθεί μία ημέρα βιβλίου στην Ισπανία. Η μέρα που επέλεξε ήταν η 7η Οκτωβρίου καθώς αυτή την ημερομηνία εκτιμάται ότι είχε γεννηθεί ο Miguel de Cervantes. Το 1930 η γιορτή του βιβλίου μεταφέρθηκε στις 23 Απριλίου μιας και αυτή είναι η ημερομηνία που ο κορυφαίος Ισπανός λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή. Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη αποτελεί μία από σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης λογοτεχνίας οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι και η UNESCO επέλεξε την ημερομηνία του θανάτου του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Η 23η Απριλίου, όμως, έχει ακόμα περισσότερη ιστορική σημασία καθώς στις 23 Απριλίου 1616 δεν έφυγε μόνο ο Cervantes από τη ζωή, αλλά και ο William Shakespeare!
Για μία ημέρα σαν τη σημερινή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τη γιορτάσεις από το να ανοίξεις ένα βιβλίο και να αρχίσεις να διαβάζεις! Αν δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις (σε περίπτωση που δεν διαβάζεις ήδη κάποιο αυτή την περίοδο) τότε σου έχουμε μερικές προτάσεις. Ας τις δούμε αναλυτικά.
Θα ξεκινήσουμε, φυσικά, από τα μυθιστορήματα και μάλιστα τα κλασικά. «Ο ξένος» του Albert Camus είναι η πρώτη μας επιλογή. Η φιλοσοφία του Camus εμφανίζεται μέσα από τον Μερσώ, τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, ο οποίος μοιάζει σαν εξωτερικός παρατηρητής του κόσμου στον οποίο ζει και όχι σαν μέλος του. Ένα ακόμα κλασικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσεις είναι το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Το αριστούργημα της Harper Lee μιλά για προκατάληψη, ρατσισμό, δικαιοσύνη, κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού. Από τα μέσα του 20ου αιώνα ξεχωρίζει και το έργο του J. D. Salinger «Ο φύλακας στη σίκαλη». Το μυθιστόρημα κριτικάρει το πόσο ρηχή είναι η κοινωνία, ενώ μιλά και για ζητήματα όπως η αθωότητα και η σεξουαλικότητα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους αναγνώστες.
Σε ένα δυστοπικό τόπο μας μεταφέρει η επόμενη πρότασή μας, το «1984» του George Orwell. Το διαχρονικό έργο του Άγγλου συγγραφέα περιγράφει έναν κόσμο όπου ο ολοκληρωτισμός έχει κυριαρχήσει και ο Μεγάλος Αδερφός βλέπει και ελέγχει τα πάντα. Το προφητικό κατά πολλούς βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σίγουρα στη βιβλιοθήκη σου και αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνεις. Αν το έχεις διαβάσει όμως, έχουμε ένα διαφορετικό δυστοπικό μυθιστόρημα για σένα. Αυτό είναι το «Η Κλάρα και ο ήλιος» του Kazuo Ishiguro. Αυτό το μυθιστόρημα κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το έργο του Orwell και η δυστοπική κοινωνία στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία είναι ευκαιρία για τον Νομπελίστα συγγραφέα να εξερευνήσει με συγκινητικό τρόπο ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι σημαίνει στ’ αλήθεια να αγαπάς;
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου δεν ανήκει μόνο στα μυθιστορήματα βέβαια. Τι λες για μερικές non-fiction προτάσεις λοιπόν; Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του ανθρώπινου είδους τότε σου προτείνουμε το «Sapiens - Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» από τον ιστορικό Yuval Noah Harari. Εδώ και καιρό λατρεύουμε να μαθαίνουμε περισσότερα και για τη γεωγραφία και το ρόλο που έχει παίξει στην ιστορία του ανθρώπου. Γνώρισε κι εσύ αυτό το συναρπαστικό ζήτημα μέσα από το βιβλίο του Tim Marshall «Η δύναμη της γεωγραφίας». Θα κλείσουμε με ένα φιλοσοφικό έργο, το «Τα εις εαυτόν» που γράφτηκε από τον Μάρκο Αυρήλιο μεταξύ 161 και 180 μ.Χ. Σε αυτό το βιβλίο συγκεντρώνονται οι σκέψεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα, μέσα από τις οποίες αντλούσε δύναμη.
Μία μέρα σαν και αυτή είναι ευκαιρία για όλους να διαβάσουν περισσότερο. Όποιο από τα παραπάνω βιβλία απουσιάζει από τη βιβλιοθήκη σου είναι ώρα να προστεθεί και όλα θα τα βρεις στο Public! Όσο για τους μικρούς μας φίλους, μην νομίζεις πως τους ξεχάσαμε. Τα παιδικά βιβλία έχουν τη δική τους ημέρα μέσα στο χρόνο, οπότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις το αφιέρωμά μας στη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για να πάρεις αναγνωστικές ιδέες για τα παιδιά.