Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: Ευκαιρία για περιήγηση σε ένα μουσείο!

Περίληψη: Στις 18 Μάϊου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και είναι μία καλή ευκαιρία να γίνουμε οι τουρίστες της πόλης μας!

Αναρωτιέσαι τι event να επισκεφθείς αυτήν την εβδομάδα; Η καλύτερη λύση για αυτή την Τετάρτη 18 του μήνα είναι να κάνεις μία επίσκεψη σε ένα μουσείο! Γιατί; Γιατί αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων! Το φετινό θέμα που επίλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Η Δύναμη των Μουσείων», με σκοπό να αναδειχθεί η δύναμη και που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών. Τα μουσεία, παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα και 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία να επισκεφθείς γνωστά ή και μη, αλλά φανταστικά μουσεία της χώρας μας, τα οποία θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για όλους, αλλά και θα έχουν προγραμματίσει διάφορες δράσεις.

Το πρώτο και βασικότερο που θα σου προτείνουμε, ειδικά αν δεν έχεις πάει ποτέ, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. Το μουσείο, στις 18/05 θα έχει δωρεάν είσοδο, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επίσης με αφορμή την ημέρα, το θα προσφέρει δύο νέες παρουσιάσεις με θεματολογία: «Κρυφές ιστορίες διασποράς», στο οποίο οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα μας μιλήσουν σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και γενικά για άλλα αρχαία που βρίσκονται σκόρπια σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, και η δεύτερη θεματική αφορά το «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», όπου οι οθόνες του μουσείου, θα ανοίξουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πτυχές των εκθεμάτων του μουσείου κλπ. Επιπλέον για τα παιδιά και τους γονείς, θα προσφέρει το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού», όπου στον τρίτο όροφο του μουσείου, τα μικρά μας παιδιά θα μάθουν τις ιστορίες έξι διάσημων γλυπτών και μετά θα ζωγραφίσουν στις ειδικές σελίδες του εντύπου.

imera-mousion-01

Αν έχεις επισκεφθεί αρκετές φορές το Μουσείο της Ακρόπολης και θέλεις κάτι πιο… σύγχρονο, μπορείς να επισκεφθείς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο επίσης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022. Το ΕΜΣΤ λοιπόν, την Τετάρτη θα έχει δωρεάν είσοδο και θα λειτουργεί μέχρι τις 22:00. Επίσης στην έκθεση του μουσείου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις με σειρά προτεραιότητας, από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη. Ακόμη, στον χώρο του Μουσείου θα παίζει μουσική με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Από ambient, new wave, electro ήχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική. Πέρα από αυτά θα υπάρχει και πρόγραμμα διαφόρων και ομιλιών με θέμα «Βίλες και Καταλήψεις», σε επιμέλεια του Σταμάτη Σχιζάκη.

Φυσικά από τον εορτασμό της ημέρας δε θα μπορούσε να λείπει και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις 18 αλλά και στις 19 Μάιου, το μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, δράσεις και εκδηλώσεις για μαθητές αλλά και θεματικές περιηγήσεις του μουσείου - δια ζώσης και ψηφιακά. Στο site του μουσείου θα διατίθεται λίαν συντόμως, ψηφιακή εικονική περιήγηση σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων συλλογών του εκθεσιακού χώρου του μουσείου, ειδικά για άτομα με κινητικά εμπόδια ή άτομα με προβλήματα ακοής. Εννοείται και εδώ, την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να επισκεφθείς και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του δήμου Νέα Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, το οποίο σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2022 θα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18/05/2022, θα κάνουν μία παρουσίαση λευκώματος με θέμα «Ενθύμια από τις χαμένες πατρίδες» το οποίο θα περιλαμβάνει συλλεκτικές και ανέκδοτες φωτογραφίες για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Το ελληνικό εν Μικρά Ασία Σεδάν» από τον Αλέξανδρο Μακρή, Δρα Ιστορίας (ΕΚΠΑ). Τέλος για τη μέρα αυτή, στις 20:00 θα υπάρξει παρουσίαση της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Για περισσότερες πολιτισμικές δράσεις και ιδέες για εκδηλώσεις που αξίζουν την προσοχή σου μπες και στο Public Tickets!