Ποιο βιβλίο να διαβάσεις με βάση «Τα Φιλαράκια» (quiz)

Περίληψη: Αν «καίγεσαι» ακόμα με τα «Τα Φιλαράκια», κάνε το quiz που ετοιμάσαμε και βρες το βιβλίο που σου ταιριάζει με βάση τον αγαπημένο σου χαρακτήρα.

Τα «Φιλαράκια» δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δικαιότατα, η σειρά του David Crane και της Marta Kaufmann βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων sitcom όλων των εποχών. Με εκπληκτικό καστ, καλοδουλεμένο σενάριο και iconic χαρακτήρες, τα «Φιλαράκια», 28 χρόνια μετά την πρώτη τους προβολή, συνεχίζουν να διασκεδάζουν, να συγκινούν και να προσφέρουν μοναδικές στιγμές γέλιου σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Εκτός από κορυφαίες υποκριτικές ερμηνείες και μνημειώδεις ατάκες – στιλ how you doin’ – τα «Φιλαράκια» ξεχωρίζουν για την τεράστια προσοχή που έδωσαν στη λεπτομέρεια. Από τα σπίτια των πρωταγωνιστών στο Manhattan της Νέας Υόρκης, μέχρι το εμβληματικό Central Perk, μπορείς να εντοπίσεις νέα ενδιαφέροντα πράγματα ακόμα και μετά από πολλαπλά rewatches.

Βιβλία κλασικής λογοτεχνίας σε δεκάδες σκηνές της σειράς

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα βιβλία. Σε δεκάδες σκηνές θα δεις τους έξι ήρωες να συζητούν κρατώντας ένα βιβλίο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα βιβλία «οδηγούν» την πλοκή της σειράς.

Σε μια από τις πιο αστείες σκηνές του τρίτου επεισοδίου της τρίτης σεζόν, ο Chandler έχει μόλις αποκοιμηθεί κρατώντας στα χέρια του ένα βιβλίο. Ξυπνάει έντρομος όταν ο Joey αποφασίζει να ανοίξει τρύπα στον τοίχο του δωματίου του με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Το βιβλίο είναι το αριστούργημα του Gabriel García Márquez, «Εκατό Χρόνια Μοναξιά».

Στο επεισόδιο 12 της τρίτης σεζόν, η Monica ενθουσιάζεται με τον Julio, τον λατινοαμερικάνο συνάδελφό της στο εστιατόριο ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποίηση. Όταν τον ρωτάει σχετικά με το βιβλίο που έχει μαζί του, ο Julio της απαντάει πως είναι «Τα άνθη του κακού» του Charles Baudelaire. Ο αυτοαποκαλούμενος ποιητής δεν ενθουσιάζεται από την συλλογή του θρυλικού Γάλλου λογοτέχνη, εξαιτίας της κακής, όπως λέει ο ίδιος, μετάφρασης. Η σύντομη σχέση της Monica με τον Julio λήγει άδοξα στο τέλος του επεισοδίου.

filarakia-biblia-quiz-01

Στο αμέσως επόμενο επεισόδιο ο Joey και η Rachel αποφασίζουν να ανταλλάξουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Ο Joey παίρνει να διαβάσει τις «Μικρές Κυρίες» της Louisa May Alcott και η Rachel συμφωνεί να διαβάσει τη «Λάμψη» του Stephen King, την οποία ο φίλος της κρατά φυλαγμένο στον… καταψύκτη. O Joey βρίσκει το κλασικό coming of age μυθιστόρημα πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά από ενθουσιασμό για τη «Λάμψη» αποκαλύπτει το τέλος του βιβλίου στη Rachel. Η Rachel παίρνει εκδίκηση κάνοντας η ίδια spoiler για τις «Μικρές κυρίες», όμως βλέποντας τον Joey εμφανώς λυπημένο, αποφασίζει να σκαρφιστεί ένα πιο χαρούμενο φινάλε.

Στο επεισόδιο 14 της ίδιας σεζόν, ο Ross και η Rachel τσακώνονται με αφορμή τον Mark, οποίος έχει καλέσει τη Rachel να παρακολουθήσουν μια διάλεξη. Εμφανώς ζηλιάρης, ο Ross επιμένει να συνοδεύσει τη Rachel, ώστε να αποκλείσει κάθε πιθανό…κίνδυνο. Όσο εξελίσσεται η σκηνή, ο Ross διαβάζει παράλληλα τον «Ηλίθιο» του Fyodor Dostoyevsky. Και αν κρίνουμε από τη γενικότερη συμπεριφορά του Ross προς τη Rachel, η επιλογή του βιβλίου μόνο τυχαία δεν είναι.

Στις αρχές της 4ης σεζόν, ο Ross και η Rachel βρίσκονται στα «μαχαίρια». Μάλιστα προκαλούν ο ένας τον άλλον, γνωρίζοντας στην παρέα τις νέες τους σχέσεις. Στο 4ο επεισόδιο, βλέπουμε τη Rachel στο Central Perk, να διαβάζει τον «Ύμνο» της Ayn Rand, όταν ο Ross της πετάει στο πρόσωπο μια χαρτοπετσέτα με τον αριθμό μιας γυναίκας. Η Rachel διαβάζει το ανατριχιαστικό δυστοπικό μυθιστόρημα της Ayn Rand για να αποδείξει στον Ross, ότι είναι αρκετά ώριμη για τα παιδιάστικα καμώματά του.

Τα «Φιλαράκια» έχουν το δικό τους cookbook

Εκτός από τα κλασικά λογοτεχνικά έργα που φιγουράρουν σε διάφορα επεισόδια της σειράς, τα «Φιλαράκια» έχουν εμπνεύσει και τη δημιουργία νέων βιβλίων! Δεν είναι λίγες οι φορές που στη σειρά-φαινόμενο το φαγητό ήταν «συμπρωταγωνιστής» των έξι φίλων και έτσι η διακεκριμένη σεφ Amanda Yee αποφάσισε να δημιουργήσει το απόλυτο cookbook με συνταγές από τη σειρά. Από τις γαστρονομικές δημιουργίες της Μόνικα μέχρι τα απλά πιάτα του Τζόι, το «FRIENDS (Η τηλεοπτική σειρά) - Οι Αυθεντικές Συνταγές» έχει δημιουργίες για όλους. Ορεκτικά, κυρίως πιάτα, γλυκά, ποτά, αν έπαιξε στο F·R·I·E·N·D·S θα το βρεις σε αυτό το βιβλίο. Υπάρχουν συνταγές για κάθε επίπεδο, για να δημιουργήσουν όλοι τα φαγητά από τα «Φιλαράκια».

«Τα Φιλαράκια» Book Quiz

Η λογοτεχνία και τα βιβλία γενικότερα παίζουν διακριτικά το ρόλο τους στα «Φιλαράκια». Τα βιβλία που βλέπουμε να διαβάζει η παρέα κατά τη διάρκεια των 10 σεζόν, αντανακλούν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους. Στο ίδιο μοτίβο, ετοιμάσαμε ένα quiz ώστε να βρεις ποιος χαρακτήρας από τα «Φιλαράκια» είσαι και ποιο είναι το κατάλληλο βιβλίο για σένα! Για ακόμα περισσότερες προτάσεις σε μοναδικά βιβλία της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας μείνει συντονισμένος στο Public Blog.