Τι θα κερδίσεις αν το σπίτι σου γίνει πιο «πράσινο»

Περίληψη: Το πράσινο σπίτι είναι το μέλλον. Βάζοντας σε προτεραιότητα την βιωσιμότητα θα απολαύσεις πολλαπλά οφέλη, όπως οικονομία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Βιωσιμότητα, πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα είναι πολύ σημαντικά concepts, αλλά πώς επηρεάζουν τη δική σου καθημερινότητα; Με πάρα πολλούς τρόπους και συνήθως πολύ θετικά. Η στροφή σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο ζωής μπορεί να σου προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Όλα ξεκινούν από το σπίτι. Κάνοντάς το πιο πράσινο, μπορείς να απολαύσεις σημαντικά πλεονεκτήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητά σου με διάφορους τρόπους. Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί!

Μείωση λογαριασμού ρεύματος

Το πρώτο όφελος είναι προφανές, αλλά ξεκινάμε από αυτό γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ένα πράσινο σπίτι θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια, γεγονός που μεταφράζεται άμεσα σε χαμηλότερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Για να χαμηλώσεις την κατανάλωση υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείς να κάνεις. Ας πάρουμε τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές για παράδειγμα. Αν αντικαταστήσεις τις παλιές, ενεργοβόρες συσκευές με νεότερα μοντέλα, θα κάνεις πολύ γρήγορα απόσβεση το κόστος τους και θα μειώσεις το λογαριασμό ρεύματος στην πορεία, βγαίνοντας κερδισμένος μακροπρόθεσμα.

Μία ακόμα αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι θα μειώσεις ακόμα περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας, αντικαθιστώντας το ρεύμα με μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για αυτή τη λειτουργία. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξεις όλες τις μεγάλες συσκευές για να μειώσεις το λογαριασμό ρεύματος. Ξεκίνα αντικαθιστώντας τις λάμπες του σπιτιού με λαμπτήρες LED που είναι πολύ πιο οικονομικοί. Επιπλέον, μπορείς να περιορίσεις τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο ή να βγάλεις από την πρίζα συσκευές που είναι σε λειτουργία αναμονής (stand by).

Αποδοτικότερη και οικονομικότερη θέρμανση

Ένα επίσης μεγάλο κόστος για ένα σπίτι είναι η θέρμανσή του το χειμώνα. Η θέρμανση προέρχεται συνήθως από την καύση ορυκτών καυσίμων στα περισσότερο σπίτια, η οποία δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και επισύρει μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το σπίτι. Και εδώ ένα πράσινο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του λογαριασμού θέρμανσης. Πώς γίνεται αυτό; Αν το σπίτι διαθέτει καλή μόνωση και ενεργειακά κουφώματα. Αυτοί οι δύο παράγοντες εξασφαλίζουν μείωση των απωλειών. Έτσι το σπίτι θερμαίνεται πιο γρήγορα και διατηρείται πιο εύκολα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του χώρου. Το ίδιο ισχύει και για την μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα σπίτι με καλή μόνωση ψύχεται πιο εύκολα και μένει για περισσότερη ώρα δροσερό. Έτσι επιτυγχάνεται με έναν ακόμα τρόπο εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και το air condition θα δουλεύει πιο αποδοτικά, για παράδειγμα.

Πιο υγιεινό περιβάλλον ζωής

Και τα δύο οφέλη για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω σχετίζονται άμεσα με τα κόστη ενός σπιτιού. Ακόμα μεγαλύτερο όφελος όμως μπορεί να προσφέρει στην υγεία σου ένα πράσινο σπίτι. Ένα σύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό σπίτι συμβάλει στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στο χώρο με πολλαπλούς τρόπους. Ένα πράσινο σπίτι έχει λιγότερη υγρασία και μούχλα, οπότε ο αέρας που κυκλοφορεί είναι πιο υγιεινός. Επιπλέον, η βαφή με οικολογικά χρώματα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς δεν ενσωματώνει επιβλαβή υλικά, τα οποία μπορεί να περάσουν στο χώρο.

Φυσικά, πάντα το σπίτι πρέπει να αερίζεται. Σε περιόδους όπου η ποιότητα του αέρα είναι χαμηλή, αυτό δεν είναι ιδανικό. Και πάλι όμως ένα πράσινο σπίτι είναι ο σύμμαχός σου για μία καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο. Αυτή τη φορά αναλαμβάνουν δράση οι πράσινες οικιακές συσκευές, όπως ο αφυγραντήρας ή το κλιματιστικό, αρκεί να είναι σύγχρονες. Ένα τελευταίο μοντέλο αφυγραντήρα ή κλιματιστικού δεν κάνει μόνο τη βασική του δουλειά, αλλά βοηθά και στη βελτίωση της ποιότητας αέρα. Μέσα από τη χρήση φίλτρων, ιονιστή και άλλων λειτουργιών, μία σύγχρονη συσκευή κλιματισμού και θέρμανσης βοηθά να δημιουργήσεις καθαρότερη ατμόσφαιρα στο σπίτι και το πετυχαίνει αυτό καταναλώνοντας τη λιγότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια.

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ένα βασικό κίνητρο για να κάνει ο καθένας το σπίτι του πιο πράσινο είναι η κλιματική αλλαγή. Ένα green home δεν θα έχει οφέλη μόνο για εσένα, θα έχει θετική επίδραση και στον κόσμο γύρω σου. Όπως είδαμε, κάνοντας μερικές έξυπνες κινήσεις και αλλάζοντας ελαφρώς συνήθεις, ένα από τα μεγάλα κέρδη σου είναι πως θα μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Άρα θα μειωθεί η καύση ορυκτών καυσίμων για θέρμανση. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Άρα, επιλέγοντας συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια μειώνεις παράλληλα την παραγωγή ρύπων που σχετίζονται με τη λειτουργία του σπιτιού.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού σου αποτυπώματος. Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλή που απαιτεί τη συνδρομή όλων μας για την αποφυγή των επιπτώσεών της και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να συμβάλουμε όλοι. Το σπίτι είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς μπορείς να μειώσεις το αποτύπωμά σου και με άλλους τρόπους, όπως οι πράσινες μετακινήσεις, αλλά σίγουρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι.

Ένα πιο πράσινο σπίτι σου επιτρέπει να ζήσεις πιο υγιεινά και πιο οικονομικά, ενώ συμβάλει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Γι’ αυτό και ένα green(er) home είναι κάτι που σίγουρα θέλεις!