Καθαρά Δευτέρα με τις Publicistas: Στρώνουμε σαρακοστιανό τραπέζι

Περίληψη: Η Καθαρά Δευτέρα απαιτεί νηστίσιμες συνταγές, αλλά αυτές δεν χρειάζεται να είναι παραδοσιακές! Οι Publicistas έχουν 2 συνταγές που σίγουρα θες στο τραπέζι!

Και τώρα που η Τσικνοπέμπτη πέρασε (και όλοι φάγαμε κρεατικά με το παραπάνω), η σκέψη μας έχει στραφεί στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Όχι τόσο στο μέρος που θα αποδράσουμε, όσο στο τραπέζι που μας ενώνει. Στο τραπέζι που ο χαλβάς πρωταγωνιστεί και τα νηστίσιμα εδέσματα κυριαρχούν.

Ταραμοσαλάτα, λαγάνα, ντολμαδάκια, θαλασσινά, χταποδάκι. Εσένα, ποιο από τα παραδοσιακά σαρακοστιανά φαγητά σου αρέσουν περισσότερο; Μήπως δεν τρελαίνεσαι για αρκετά; Μην αγχώνεσαι! Οι αγαπημένοι Publicistas μας βάζουν στην κουζίνα και ετοιμάζουν δύο ξεχωριστές νηστίσιμες συνταγές με υλικά και γεύσεις που αγαπάς. Πάρε έμπνευση!

Συνταγή #1: Γαρίδες σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα

Η Τόνια Τουγσούζογλου, ή αλλιώς η @mrsolivespoon, μας ετοιμάζει γαρίδες σαγανάκι βουτηγμένες σε μία πεντανόστιμη σάλτσα που δεν θα σταματάς να απολαμβάνεις με τη λαγάνα σου. Δες την εύκολη συνταγή και εντυπωσίασε φίλους και γνωστούς!

Συνταγή για 4 άτομα. Προετοιμασία: 5 λεπτά. Ψήσιμο: 15-20 λεπτά.

Υλικά:

  • 500γρ. γαρίδες
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1/3 κ.γ. πάπρικα
  • ελαιόλαδο
  • 350ml τριμμένη ντομάτα
  • 30ml Ούζο
  • μαϊντανό

Εκτέλεση:

  • Στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά με το σκόρδο και το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
  • Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το ούζο και βγάζουμε τις γαρίδες.
  • Ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη πάπρικα και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  • Μόλις είναι έτοιμη βάζουμε μέσα τις γαρίδες και ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή #2: Νηστίσιμα churros με γκανάς μαύρης σοκολάτας και σπιτική μαρμελάδα φράουλα

Θα μπορούσες να φανταστείς churros πάνω στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; Αν δεν σου αρέσει ο παραδοσιακός χαλβάς, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου. Η @cookiesbite_by_alexandra την έφτιαξε, την δοκίμασε, την λάτρεψε και την προτείνει!

Υλικά:

  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανιλίνες
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

Για την γκανάς:

  • 100γρ. σοκολάτα υγείας
  • 50γρ. φυτική κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, την βανιλίνη και τις δυο κουταλιές ηλιέλαιο.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι.
  • Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει η ζύμη μας. Βάζουμε την ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι ή αν δεν έχουμε, σε μια σακούλα polybag και βάζουμε στο ψυγείο για 30’.
  • Μόλις κάψει το λάδι κόβουμε μακρόστενα churros και τηγανίζουμε 3-4’ ή μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στην συνέχεια τα βουτάμε σε κανελοζάχαρη.
  • Σερβίρουμε με γκανάς σοκολάτας και μαρμελάδα φράουλα.

Για την γκανάς:

  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.

Καθαρά Δευτέρα 2023: Εξοπλίσου σωστά με τα Public!

Κι επειδή, όπως είπαμε, φέτος την Καθαρά Δευτέρα, το τραπέζι το ετοιμάζεις εσύ, εκτός από τις συνταγές, μπες στο public.gr και βρες τον εξοπλισμό και τα μαγειρικά σύνεργα που θα χρειαστείς. Καλή απόλαυση!