Περίληψη: Η πολιτική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και τώρα είναι ευκαιρία να μπεις στο κλίμα των ημερών διαβάζοντας βιβλία!
11 Μαΐου , 2023 • 3 MINS READ
11 Μαΐου , 2023 • 3 MINS READ
Περίληψη: Η πολιτική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και τώρα είναι ευκαιρία να μπεις στο κλίμα των ημερών διαβάζοντας βιβλία!
Ιστορία, πολιτική, διπλωματία. Επιστήμες αλληλένδετες που ορίζουν, διαμορφώνουν και επαναπροσδιορίζουν τις ζωές μας. Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές και ο Μάιος δε θα μπορούσε παρα να είναι αφιερωμένος στα βιβλία που μας κάνουν να σκεφτόμαστε κριτικά, να διδασκόμαστε από το παρελθόν και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Μελετώντας ιστορία, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, βγαίνουμε σοφότεροι και αποβάλλουμε το φανατισμό που συχνά καταλήγει να χαρακτηρίζει την αρένα της πολιτικής. Αυτό το μήνα λοιπόν διαβάζουμε βιβλία πολιτικής και ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας!
Η περίοδος της δικτατορίας είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες αλλά και ταυτόχρονα μία από τις πιο «άγνωστες» περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 56 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο αντίκτυπος της «Χούντας των Συνταγματαρχών» παραμένει εμφανής τόσο στον πολιτικό διάλογο όσο και στο συλλογικό ασυνείδητο. Στο βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της Επταετίας μέσα από αδημοσίευτες πηγές, μυστικά έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα. Απαντώντας σε σύνθετα ερωτήματα, ο Αλέξης Παπαχελάς καταφέρνει να ρίξει φως στο παρασκήνιο των γεγονότων που όρισαν τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η μετάβαση της Ελλάδας από την κατάλυση της δημοκρατίας το ’67 στο σήμερα, χαρακτηρίζεται από αντεγκλήσεις, συγκρούσεις, ετερογένεια αλλά και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός διαφορετικού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Ο Δημήτρης Τζιόβας στο βιβλίο «Η Ελλάδα από την χούντα στην κρίση» συζητά μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Από την ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη θρησκεία, μέχρι τον κινηματογράφο, τα μέσα ενημέρωσης, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Στόχος του συγγραφέα να ορίσει αυτό που αποκαλείται στο δημόσιο λόγο «κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», συνθέτοντας μια εκτενή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, από το 1974 μέχρι τις απαρχές της οικονομικής κρίσης.
Η κρίση χρέους που συντάραξε την Ελλάδα το 2011, συνοδεύτηκε από την επανεμφάνιση και την άνοδο της άκρας δεξιάς στη πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ωστόσο, όπως περιγράφει η Βασιλική Γεωργιάδου στη μελέτη της με τίτλο «Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα», η ιστορία των εξτρεμιστικών μορφωμάτων πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω. Η συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, δίνοντας μια σαφή εικόνα για την ιδεολογία και την οργανωτική της φυσιογνωμία. Ταυτόχρονα, αποκωδικοποιεί την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και την πρόσφατη εδραίωση τους στην πολιτική σκηνή.
Μαζί με την πολυφωνία και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, η άνοδος των νέων μέσων και η κυριαρχία του διαδικτύου, έφεραν μια νέα διάσταση στην άσκηση της προπαγάνδας. Μια διάσταση πιο σύνθετη και περισσότερο δυσδιάκριτη στα μάτια των πολιτών. Με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, παρουσιάζει στο βιβλίο «Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» έναν πρακτικό οδηγό που μας βοηθά να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται με αμείωτη ένταση τόσο στα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και στα social media. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες ο συγγραφέας μας δείχνει τον τρόπο να διαβάζουμε «ανάμεσα στις γραμμές», αναδεικνύοντας τη σημασία της ελεύθερης σκέψης στη σημερινή εποχή.
Η πολιτική παράδοση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας αποτυπώνεται στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων. Στις νύχτες που όρισαν το παρελθόν, το παρόν αλλά και έως ένα βαθμό το μέλλον της χώρας. Το όνομα του Ανδρέα Δρυμιώτη είναι ταυτόσημο με τις εκλογές της Μεταπολίτευσης. Από το 1981 έως σήμερα, έχει πρωτοστατήσει στη διενέργεια των ελληνικών εκλογών, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Το βιβλίο «40+1 νύχτες εκλογών» ακολουθεί τη διαδρομή του Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος για σχεδόν τρεις δεκαετίες βρίσκεται στο τιμόνι των εκλογικών μεταδόσεων. Τώρα, από τη θέση του συγγραφέα, μας καλεί να κάνουμε ένα σύντομο οδοιπορικό στην πολιτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών αλλά και να μάθουμε πολύτιμα μαθήματα πολιτικής.
Η γνώση είναι δύναμη και η Θεματική του Μήνα είναι μια καλή αφορμή για να προσθέσεις ενδιαφέροντα non-fiction βιβλία στη βιβλιοθήκη σου. Μη ξεχνάς πως διαβάζοντας βιβλία γύρω από την ελληνική πολιτική μένεις και στο πνεύμα της εποχής. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοδόν όπως είχε πει και ο σπουδαίος Bertolt Brecht «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων μείνε συντονισμένος στο Public Blog!