Δωρεάν events: Εβδομάδα με περφόρμανς, τέχνες & βόλτες σε μουσεία!

Περίληψη: Καλωσορίζουμε το Νοέμβριο με εκδηλώσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Περιηγήσου παρέα μαζί μας στα δωρεάν events που τρέχουν αυτές τις μέρες!

Ο Οκτώβριος μας αποχαιρετά παραδίδοντας και επίσημα πλέον τη σκυτάλη στο Νοέμβριο. Μη νομίζεις όμως πως τα καλά events του φθινοπώρου τελειώνουν κάπου εδώ. Παντού «κρύβονται» φανταστικές εκδηλώσεις που σε περιμένουν πώς και πώς να τις ανακαλύψεις. Και αν δεν έχεις το χρόνο για να τσεκάρεις όλα όσα «παίζουν» στην πόλη, εμείς είμαστε εδώ, στο καθιερωμένο ραντεβού της Δευτέρας, με προτάσεις για να απολαύσεις τις βόλτες σου μες την εβδομάδα δωρεάν. Φύγαμε!

Αφαιρετική τέχνη και χορευτικές παραστάσεις

Όπως θα δεις, αυτή την εβδομάδα η ατζέντα μας είναι full με εκλεκτές παραστάσεις και αρτιστίκ εκθέσεις. Η ομάδα ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και της Γερμανίας επί δύο δεκαετίες, επιστρέφει στην Αθήνα με δύο με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες που συγκινούν και προβληματίζουν. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στο χώρο του ΠΛΥΦΑ η σειρά παραστάσεων LUNAPARK.works 04. Ατομικές και ομαδικές χορογραφίες φέρνουν στο νου του θεατή μια στοχαστική περιπλάνηση στο παρελθόν και το παρόν αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τους άλλους.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα ακολουθήσει η κοινωνική περφόρμανς «Ένας άλλος τόπος (ALZHEIMAT)». Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια, το έργο του Γερμανού Kai Pichmann εστιάζει στις μικρές, αισθητές αλλαγές, στις κρίσιμες στιγμές και τις σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλεί η απώλεια της ταυτότητας. Το χορευτικό έργο της ομάδα ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ είναι ταξίδι ανακάλυψης, μέσα από το οποίο ο θεατής μπορεί για λίγο να μοιραστεί τον κόσμο εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λήθη.

dwrean-events-75-01

Αυτή την εβδομάδα διοργανώνεται στην Αθήνα μια «διαφορετική» Bienalle, αφιερωμένη στη μοναδικότητα της αφαιρετικής τέχνης. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Us again/Encore nous». Από τις 2/11 έως τις 15/11 στο χώρο του Potential Project θα φιλοξενηθούν έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό σύνολο. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που ενσωματώνουν την αφαιρετική έκφραση, εξερευνώντας γεωμετρικές σχέσεις με τα χρώματα, τη φόρμα και τη σύνδεση με τον τόπο και την πνευματικότητα.

Επόμενη πρότασή μας η Govedarou Art Gallery. Αυτή την εβδομάδα έχουμε τα εγκαίνια της νέας έκθεσης με τίτλο «Αθέατο». Αξιοποιώντας πολλαπλές εικαστικές τεχνικές, η Νανά Winter-Γεωργιάδου αποτυπώνει στους πίνακές της τη δική της οπτική γύρω απ’ όσα παραμένουν «αθέατα», μέσα από συνθέσεις που αναπτύσσονται άλλοτε με τρόπο αφαιρετικό και άλλοτε με έντονη ρυθμικότητα.

dwrean-events-75-02

Ανοικτές διαλέξεις & κυριακάτικες βόλτες στα μουσεία!

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην τέχνη με μια στάση στη Gallery 7. Την Τρίτη η έκθεση της Ματίνας Σταυροπούλου «Ανασύνθεση 1994-2023» θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα από την καλλιτεχνική της πορεία, που φέτος κλείνει τις τρεις δεκαετίες. Αφαίρεση και σημειολογία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, δημιουργώντας μια περίτεχνη εγκατάσταση που εξερευνά τη χρωματική ταυτότητα και την υπέρ κλίμακα.   

Αφήνοντας στην άκρη τις εικαστικές τέχνες, η Κυριακή που μας έρχεται είναι η τέλεια στιγμή να ανακαλύψεις το παρελθόν και τον ανεκτίμητο πλούτο πολιτισμού που κρύβεται στις συλλογές των μουσείων. Από την 1/11 έως και τις 31/03, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Έτσι, το ερχόμενο ΣΚ μπορείς να χαρείς μια απολαυστική και ξέγνοιαστη περιήγηση στους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

dwrean-events-75-03

Στην ατζέντα της εβδομάδας έχουμε προσθέσει και μερικές ομιλίες που σίγουρα αξίζουν της προσοχής σου. Την Τετάρτη ξεκινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ ο νέος Κύκλος Διαλέξεων Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αναγνωρισμένοι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα ανοίξουν τη σκέψη τους στο κοινό και θα συζητήσουν μαζί του γύρω από τη σημασία και την πρακτική της αυτοβοήθειας.

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα δικαιώματά μας; Με αφορμή αυτό το σύνθετο ερώτημα, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe ανοικτό forum συζήτησης. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επιστήμονες, επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων, απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν θέσει παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από άξονες και ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα, όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η εκπαίδευση και οι διακρίσεις στις μέρες μας.

Κάπου εδώ κλείνουν οι προτάσεις μας και για αυτή την εβδομάδα! Τα λέμε την επόμενη Δευτέρα με ανανεωμένη διάθεση και ακόμα περισσότερες δωρεάν προτάσεις εξόδου. Μέχρι τότε, να περάσεις καλά ό,τι και αν κάνεις! 😊