Judas Priest: «Βουτιά» στην ιστορία των metal Gods πριν το Release Athens 2024!

Περίληψη: Οι legendary Judas Priest έρχονται για ένα "άχαστο" live στο φετινό Release Athens Festival! Πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την iconic μπάντα του metal.

Το Release Athens Festival επιστρέφει και για μια ακόμη χρονιά «μιλάει» στις καρδιές των απανταχού metal fans! Φέτος, στην πολυαγαπημένη Πλατεία Νερού, θα έχει κανείς την ευκαιρία να δεις θρύλους του σκληρού ήχου όπως οι Megadeth, ο Bruce Dickinson, οι Accept, οι Testament, οι Behemoth και πολλοί ακόμη! Ένα από τα πιο iconic ονόματα που βρίσκει κανείς στο line up του φεστιβάλ όμως, είναι οι Judas Priest! Ένα συγκρότημα με τεράστια ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα του heavy metal και αφορά κάθε fan της κιθαριστικής μουσικής και του ευρύτερου rock ήχου. Γι’ αυτό είναι και ο artist of the month του Μαΐου για τα Public!

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους επί αθηναϊκού εδάφους, την Κυριακή 21 Ιουλίου στο Release Athens 2024, αποφασίσαμε να κάνουμε μια «βουτιά» στην ιστορία τους και να θυμηθούμε γιατί θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα εν ενεργεία group! Έτσι, για να ζεσταινόμαστε σιγά – σιγά!

Τα πρώτα χρόνια και η επιρροή του Bob Dylan

Όλα ξεκίνησαν πίσω στο μακρινό 1969 και πιο συγκεκριμένα στο Birmingham. Οι τότε έφηβοι Ian Atkins, Brian Stapenhill, John Perry και John Partridge δημιούργησαν το συγκρότημα. Πήραν το όνομά τους από ένα κομμάτι του Αμερικανού θρύλου της folk, Bob Dylan, με τίτλο: The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest. Βέβαια, από τα πρώτα κιόλας χρόνια άλλαζαν συνεχώς μέλη -για διάφορους λόγους. 

Judas Priest - 01

Ωστόσο, η μπάντα άρχισε να τραβάει την προσοχή του κόσμου και ξεκίνησε μια συνεργασία με την εταιρεία management του Tony Iommi των Black Sabbath -με τους οποίους, στις αρχές τους, είχαν ανταλλάξει και κάποια μέλη! Το Δεκέμβριο του 1972, έρχεται η πρώτη μεγάλη -ίσως και η πιο σημαντική στην ιστορία τους- αλλαγή στο line up. Ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος, Ian Atkins, αποχωρεί από την μπάντα για να επικεντρωθεί στην οικογένειά του και τη θέση του παίρνει ο τεράστιος Rob Halford, ο οποίος μαζί με τον drummer της προηγούμενής του μπάντας, Hiroshima, παίρνουν «μεταγραφή» στους Priest. 

Παίζουν το πρώτο τους live με αυτό το line up τον Μάιο του 1973 στο The Townhouse του Wellington και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μάλιστα, το 2019 κυκλοφόρησε η συλλογή Downer-Rock Asylum, στην οποία μπορείς να ακούσεις μέρος του set εκείνης της θρυλικής βραδιάς

Το πρώτο «στραβοπάτημα» στη δισκογραφία και η επική συνέχεια! 

Όλα πήγαιναν καλά και έπειτα από την πρώτη τους -μικρή- ευρωπαϊκή περιοδεία, οι Judas Priest επέστρεψαν στην Αγγλία και υπέγραψαν στη δισκογραφική Gull. Μάλιστα, μπήκαν στο στούντιο με τον τότε παραγωγό των Black Sabbath, Rodger Bain. Όλα φάνταζαν ιδανικά, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν. Η απειρία της μπάντας, σε συνδυασμό με την έντονη προσωπικότητα του Bain, ο οποίος μάλιστα απέρριψε το The Ripper από το track list του album, έδωσαν ένα αποτέλεσμα που δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν. Ούτε στο συγκρότημα, ούτε στους οπαδούς. Ο τίτλος του album ήταν Rocka Rolla και ο ήχος κοντά στο progressive rock της εποχής, όμως, το όλο project απέτυχε καλλιτεχνικά και εμπορικά. 

Judas Priest - 02

Ωστόσο, οι Priest δεν το έβαλαν κάτω. Γυρίζοντας από ακόμη μια περιοδεία, μπήκαν ξανά στο studio, αυτή τη φορά με άλλους παραγωγούς, αλλά έχοντας και οι ίδιοι άποψη πάνω στο ηχητικό αποτέλεσμα, και ηχογράφησαν το Sad Wings of Destiny. Στο track list του οποίου βρίσκεις και το The Ripper! Το αποτέλεσμα ήταν σαφέστατα καλύτερο και πιο κοντά στον ήχο που τους έχουμε συνηθίσει! Ήρθαν μεγαλύτερες συναυλίες και εμφανίσεις, αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων label, κάτι που τους φέρνει στην Columbia Records!

Η επιτυχία!

Ο τρίτος τους δίσκος, Sin After Sin, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία για τα μέχρι τότε δεδομένα της μπάντας και γίνεται «χρυσός». Μάλιστα, φτάνει στην 23η θέση των Βρετανικών charts, παρότι ο μουσικός τύπος τους «σνομπαρε» μιας και το 1977, το κίνημα του punk με μπάντες όπως οι Sex Pistols, βρισκόταν στο απόγειό του. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό album, μιας και σε αυτό βρίσκουμε τον session drummer Simon Phillips πίσω από το kit, να χρησιμοποιεί την τεχνική της δίκασης, κάτι που αργότερα έγινε η «νόρμα» για πολλά είδη του metal. Η παραγωγή του Roger Glover (μπασίστα των Deep Purple) έδωσε πολλά νέα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε όλο το φάσμα του rock ήχου.

Judas Priest - 03

Βέβαια, δυο album αργότερα ήρθε το Killing Machine και εκεί άλλαξαν όλα! Οι Judas Priest έγιναν ένα δυνατό όνομα του heavy metal, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και τα δερμάτινα ρούχα με τα οποία τους έχουμε συνηθίσει -κυρίως τον Halford. Σήμερα, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δίσκους του σκληρού ήχου

Τα σκληρά 80’s! 

Βρισκόμαστε πλέον στη δεκαετία του ’80, με τη metal σκηνή να αναπτύσσεται ραγδαία και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού! Στο κέντρο των εξελίξεων βρίσκονται και οι Judas Priest, οι οποίοι, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, μας δίνουν κάποια από τα μεγαλύτερά τους hits! Μάλιστα, με το You’ve Got Another Thing Coming, μπαίνουν δυναμικά στον κόσμο του ραδιοφώνου -που, τότε ήταν μια από τις βασικές και σημαντικότερες πηγές ενημέρωσης των μουσικόφιλων. Είχαν προηγηθεί τα Breaking the Law και Living After Midnight, τα οποία, σαν singles του British Steel (1980) έπαιξαν στα FM, όμως, το προαναφερθέν τραγούδι έγινε Radio Hit

Judas Priest - 04

Η δισκογραφική τους συνέπεια από το 1976 μέχρι το 1990 είναι αξιοθαύμαστη, αφού δεν άφηναν πάνω από δυο χρόνια να περάσουν δίχως κάποια νέα δουλειά. Παράλληλα, συνέχισαν να περιοδεύουν δυναμικά σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ενώ δούλεψαν πολύ πάνω στα shows τους. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και κάτι που δεν αφορά τους ίδιους άμεσα, αλλά αποδεικνύει την αγάπη που είχε ο κόσμος για την μπάντα. Το 1986 άρχισε να κυκλοφορεί στο underground ένα DIY ντοκιμαντέρ με τίτλο: Heavy Metal Parking Lot. Σε αυτό βλέπουμε νεαρούς fans, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Capital Centre στο Maryland, περιμένοντας να μπουν σε μια συναυλία των Priest. Σήμερα, το εν λόγω βίντεο θεωρείται cult classic

90’s: Μια τελευταία απογείωση! 

Το συγκρότημα μπήκε στην επόμενη δεκαετία με τη φόρα που είχε πάρει από τα 80’s. Με ένα καταπληκτικό album, το Painkiller (1990) και το status των Rockstars. O Rob Halford έκανε επικές εμφανίσεις στη σκηνή οδηγώντας μια Harley και η επιρροή τους ήταν τόσο μεγάλη, που βρέθηκαν μέχρι και στα δικαστήρια, προσπαθώντας να πείσουν πως δεν περνούν υποσυνείδητα μηνύματα στους νέους. 

Βέβαια, μέσα στην μπάντα υπήρχαν αρκετές διαφωνίες και έτσι το 1991 ο Halford αποχωρεί, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πίσω από το μικρόφωνο. Τόσο μεγάλο, που πήρε στα υπόλοιπα μέλη τέσσερα χρόνια για να βρουν αντικαταστάτη. Το 1996 λοιπόν, ο Tim “Ripper” Owens, μπαίνει στη θέση του frontman της μπάντας που αγαπούσε από μικρό παιδί! Μάλιστα, η ταινία Rockstar με την Jennifer Anniston και τον Mark Wahlberg είναι εμπνευσμένη από αυτό το story! 

Judas Priest - 05

Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια θα ηχογραφήσει μαζί τους δυο studio albums και δυο live albums. Μπορεί να μην θεωρούνται ακριβώς iconic για την πορεία της μπάντας, όμως, κατά γενική ομολογία ο Owens έκανε καλή δουλειά, κρατώντας παράλληλα τους Judas Priest ζωντανούς

Η επιστροφή του Halford και το σήμερα

Έχοντας αποκτήσει ένα legendary status, έπειτα και από το come out του εν έτει 1998, ο Halford επιστρέφει στην μπάντα το 2003. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει ακόμη πέντε δισκογραφικές δουλειές, με τελευταία το φετινό Invincible Shield, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης από κοινό και κριτικούς. Οι Judas Priest είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες μπάντες όλων των εποχών, έχοντας καταφέρει να εκφράσουν εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετράνε πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ, οι συναυλίες τους αποτελούν τόπο συνάντησης παλιών και νέων metal fans. 

Έτσι, η επερχόμενη συναυλία τους στην Αθήνα, την Κυριακή 21 Ιουλίου, αποτελεί μια γιορτή για το metal. Αν αναλογιστείς ότι μαζί τους θα παρακολουθήσεις ζωντανά και τον εξίσου θρυλικό Bruce Dickinson και τους σπουδαίους Accept, καταλαβαίνεις εύκολα ότι η βραδιά θεωρείται απλά «άχαστη»! 

Αγόρασε τώρα το εισιτήριό σου από εδώ και μην ξεχάσεις να δεις τις προσφορές και τους συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις αν σκοπεύεις να πας και κάποιες από τις υπόλοιπες μέρες του Release Athens Festival!