Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο: Πώς θα εγκαταστήσεις φορτιστή στο σπίτι;

Περίληψη: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται παντού! Σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα αλλά δεν ξέρεις πώς θα βάλεις φορτιστή στο σπίτι; Έχουμε τις απαντήσεις.

Η τρίτη φάση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», του προγράμματος επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου της κυβέρνησης, έχει ξεκινήσει. Με το όφελος να είναι σημαντικό, πολλοί θα αποφασίσουν να αλλάξουν το παλιό τους αυτοκίνητο για ένα νέο ηλεκτρικό, φεύγοντας από τη βενζίνη και ακολουθώντας το μέλλον προς τον ηλεκτρισμό. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αλλά και τα υβριδικά οχήματα έχουν οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και η ηλεκτρική ενέργεια έχει πλέον χαμηλότερο κόστος. Με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να οδεύει προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να ανεβαίνουν συνεχώς, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί την πλέον ασφαλή επιλογή για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Πολλοί όμως αποθαρρύνονται από την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τη φόρτιση και την εγκατάσταση φορτιστή στο σπίτι.

Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος φόβος κάποιου που σκέφτεται να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αυτός της φόρτισης. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά ο μεγάλος χρόνος φόρτισης αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα για αυτούς. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και να έχουμε φορτιστές σε κάθε σπίτι και κάθε πεζοδρόμιο, η χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εν πολλοίς αφορά όσους έχουν χώρο στάθμευσης, ιδιωτικό ή μισθωμένο. Σε οποιονδήποτε τέτοιον χώρο, όμως, είναι δυνατή η εγκατάσταση ιδιωτικού φορτιστή, ώστε το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο να είναι πάντοτε φορτισμένο!

ev chargers home installation - 01

Φόρτιση με 3 τρόπους

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Ο καθένας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

1. Απλή πρίζα

Η πρίζα σούκο μπορεί να φορτίσει ένα αυτοκίνητο. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι το ότι μια πρίζα υπάρχει παντού. Το μειονέκτημα είναι πως η απλή πρίζα σούκο είναι αργή στη φόρτιση, μιας και έχει όριο στην ισχύ που μπορεί να μεταφέρει. Επίσης, αν και όλες οι πρίζες φαίνονται ίδιες, δεν είναι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια πρίζα η οποία έχει καλώδια ικανά να μεταφέρουν το ηλεκτρικό φορτίο, και να αντιστοιχεί σε κύκλωμα με μεγάλη ασφάλεια 16 Ampere. Επομένως, θα πρέπει να ελέγξει το κύκλωμα ηλεκτρολόγος, ίσως και να αλλάξει την καλωδίωση ή να εγκαταστήσει μια νέα πρίζα με πιο χοντρά καλώδια.

2. Φορητός φορτιστής

Για όσους έχουν ειδικές απαιτήσεις, περισσότερες θέσεις στάθμευσης, ή δύο σπίτια, ο φορητός φορτιστής προσφέρει ευελιξία, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και στους δύο (ή περισσότερους) χώρους. Συνήθως η σύνδεση γίνεται με βύσμα CEE 16A, γνωστό και ως βιομηχανική πρίζα, επομένως θα πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους σου ηλεκτρολόγος και να κάνει την εγκατάσταση – απλή και σχετικά γρήγορη διαδικασία.

3. Σταθερός φορτιστής

Αυτή είναι η πιο καλή λύση για τη φόρτιση, και γίνεται ακόμη καλύτερη εάν το σπίτι σου διαθέτει τριφασικό ρεύμα. Σε τριφασική εγκατάσταση, η ισχύς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 22kW, επομένως η φόρτιση μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα! Αλλά ακόμη και σε μονοφασική εγκατάσταση, η ταχύτητα φόρτισης είναι μεγαλύτερη, συγκριτικά με μια συμβατική πρίζα σούκο. Σε αυτή την περίπτωση, με την εγκατάσταση να γίνεται σωστά εκ του μηδενός, μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για τη φόρτιση καθώς και για το ότι δεν βάζεις το οικιακό δίκτυο σε φόρτο ο οποίος δεν είχε προβλεφθεί όταν χτίστηκε το σπίτι.

ev chargers home installation - 02

Σταθεροί φορτιστές: είναι όλοι ίδιοι;

Μάλλον την απάντηση την υποψιάζεσαι ήδη: όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι φορτιστές χωρίζονται σε φορτιστές AC (εναλλασσόμενου ρεύματος) και DC (συνεχούς ρεύματος). Επειδή οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να αποθηκεύσουν ισχύ συνεχούς τάσης, όλοι οι κατασκευαστές εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα με έναν εσωτερικό φορτιστή (on board charger) ο οποίος μετατρέπει το εναλλασσόμενο (AC) σε συνεχές (DC) ρεύμα. Η ισχύς που προέρχεται από το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πάντα εναλλασσόμενης τάσης (AC), επομένως μπορείς να φορτίσεις το αυτοκίνητό σου οπουδήποτε υπάρχει πρίζα. Όμως, ο ενσωματωμένος μετατροπέας δεν είναι μεγάλης ισχύος, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων και βάρους, παρ' ότι οι μπαταρίες θα μπορούσαν να φορτίσουν πιο γρήγορα αν υπήρχε παροχή μεγαλύτερης ισχύος. Έτσι, υπάρχουν φορτιστές DC, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερης ισχύος κυκλώματα μετατροπής, και οι οποίοι παρακάμπτουν το σύστημα AC/DC του αυτοκινήτου και φορτίζουν απ' ευθείας τις μπαταρίες του οχήματος με DC. Όλα τα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποστηρίζουν τους ίδιους τύπους φορτιστών και τα περισσότερα υποστηρίζουν φόρτιση και με AC αλλά και με DC.

Επομένως, όχι, δεν είναι όλοι οι φορτιστές ίδιοι. Για πιο λεπτομερή ανάλυση των τύπων των φορτιστών, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας.

ev chargers home installation - 03

Μελέτη για τον χώρο σου και το σπίτι σου από τα Public

Με το νέο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 υπάρχει πρόβλεψη και για επιδότηση στον σταθμό φόρτισης, επομένως το κόστος θα είναι μειωμένο. Θα πρέπει, όμως, να… περάσεις από τα Public και να δεις τους πιο σύγχρονους φορτιστές, αλλά και να κλείσεις ένα ραντεβού με τους ειδικούς μας, για να έρθουν από τον χώρο σου και να κάνουν δωρεάν αυτοψία του χώρου και την μελέτη για την καλύτερη εγκατάσταση του εξοπλισμού! Θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο για τις ανάγκες σου και θα κάνουν την εγκατάσταση οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας. Τα Public είναι εδώ και για το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο!