4+1 λόγοι για να φορτίζεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο στο σπίτι

Περίληψη: Άνεση, ασφάλεια, οικονομία. Οι οικιακοί φορτιστές έρχονται για να σου λύσουν τα χέρια ώστε να είσαι πάντα έτοιμος για το επόμενο ταξίδι με το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σου.

Η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει για να μείνει αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον κόσμο της αυτοκίνησης. Είτε μιλάμε για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα plug-in hybrid μοντέλο, η εύκολη φόρτιση παραμένει το #1 ζητούμενο. Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν έδαφος έναντι των οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητήρα εσωτερικής καύσης, το δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης επεκτείνεται. Η οικιακή φόρτιση όμως έχει τα δικά της πλεονεκτήματα που την καθιστούν πλέον μια δημοφιλή επιλογή, με πολλά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου. Ας δούμε μερικούς μόνο λόγους για τους οποίους βγαίνεις κερδισμένος φορτίζοντας το όχημά σου στο σπίτι.

Εξοικονομείς χρήματα

ev-chargers-at-home-01
Ένα από τα μεγάλα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι, ασφαλώς, το μειωμένο κόστος κατανάλωσης. Αν και η κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα τον πάροχο και το μοντέλο του αυτοκινήτου, σε γενικές γραμμές η μέση τιμή οικιακής φόρτισης είναι φθηνότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη ενός δημόσιου σταθμού φόρτισης ή ενός πρατηρίου καυσίμων. Οι λύσεις οικιακής φόρτισης σου εξασφαλίζουν επίσης τον πλήρη έλεγχο έτσι ώστε να επιλέγεις εσύ την ώρα αλλά και τη διάρκεια της φόρτισης στο σπίτι. Κάνοντας χρήση του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου μπορείς να κρατάς «χαμηλά» το λογαριασμό του ρεύματος, έχοντας πάντα εικόνα για τις kWh που χρειάζεται η φόρτιση του οχήματός σου.

Φορτίζεις από την άνεση του σπιτιού σου

Το δεύτερο μεγάλο «ατού» της οικιακής φόρτισης είναι αυτό της άνεσης. Με την εγκατάσταση ενός φορτιστή στο σπίτι απολαμβάνεις δίχως έγνοιες όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης. Το πλέον προφανές είναι πως δε θα χρειαστεί να «ψάχνεσαι» συνεχώς με το Google Maps για τον κοντινότερο σταθμό φόρτισης. Φυσικά, δε χρειάζεται να περιμένεις στωικά κάθε φορά που χρειάζεται να φορτίσεις το όχημά σου. Απλά αφήνεις τον φορητό ή επιτοίχιο φορτιστή σου να κάνει τη δουλειά το προηγούμενο βράδυ και είσαι έτοιμος την επόμενη μέρα για το ταξίδι σου. Φορτίζοντας το ηλεκτροκίνητο όχημά σου στο σπίτι μπορείς ακόμη να ρυθμίζεις ο ίδιος την ένταση του ρεύματος, κρατώντας έτσι υγιή την μπαταρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυξημένη ταχύτητα φόρτισης & ασφάλεια

ev-chargers-at-home-02

Η ταχύτητα της φόρτισης είναι ένα θέμα που γεννά «ερωτηματικά» σε κάθε συζήτηση περί ηλεκτροκίνησης, ωστόσο η εγκατάσταση του κατάλληλου συστήματος οικιακής φόρτισης (φορητού ή σταθερού) μπορεί να κάνει την φόρτιση ενός EV αυτοκινήτου γρηγορότερη - και ευκολότερη. Τόσο οι φορητοί όσο και οι επιτοίχιοι φορτιστές προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος επιλογών (από 3,6kW έως 22kW) όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης. Επίσης, η οικιακή φόρτιση συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Μιας και το ηλεκτροκίνητο όχημά σου βρίσκεται στο σπίτι, γλυτώνεις από δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα στο δρόμο (απόπειρα κλοπής, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.).

Αυξάνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

ev-chargers-at-home-03

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινητήριος δύναμη είναι η μπαταρία, με τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να απολαμβάνεις για πολλά χρόνια την εμπειρία οδήγησης ενός EV μοντέλου. Για να είσαι σίγουρος πως η μπαταρία θα λειτουργεί πάντα κοντά στο 100% της απόδοσής της, συνιστάται η επιλογή μιας πιο αργής φόρτισης ώστε να κρατάς την μπαταρία του οχήματός σου πιο υγιή. Ένα οικιακό σύστημα φόρτισης προσφέρει όλη την ευελιξία που χρειάζεσαι ώστε να φορτίζεις το EV αυτοκίνητό σου με ασφάλεια. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μπορείς να ρυθμίσεις ο ίδιος την ταχύτητα φόρτισης με γνώμονα τις ανάγκες σου αλλά και την υγεία της μπαταρίας του αυτοκινήτου σε βάθος χρόνου.

Έχεις μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση κρίνεται από πολλούς επιβεβλημένη έχει να κάνει με το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γνωρίζουμε ήδη τα «πράσινα» οφέλη που προσφέρει ένα ηλεκτροκίνητο όχημα σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί βενζίνη ή diesel. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και με την κατάλληλη εγκατάσταση μπορούν να αξιοποιηθούν (και) για τη φόρτιση του ηλεκτρικού σου οχήματος. Αποτέλεσμα, μικρότερο ενεργειακό κόστος και ακόμα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία το περιβάλλοντος σε μια εποχή που ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS.

ev-chargers-at-home-03

EV charging @ home: Πρώτος σταθμός τα Public!

Αφού λοιπόν πήρες μια γεύση από τα οφέλη που προσφέρει η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι, επόμενος σταθμός είναι τα Public. Εδώ θα βρεις ένα αναλυτικό οδηγό για να μελετήσεις προσεκτικά όλα τα do's & don'ts της οικιακής φόρτισης. Στα καταστήματά μας και το Public.gr θα βρεις επίσης μια μεγάλη γκάμα οικιακών φορτιστών και αξεσουάρ για να στήσεις από το μηδέν το ιδανικό σύστημα φόρτισης που θα απογειώσει το ηλεκτρικό ή plug-in hybrid αυτοκίνητό σου.