Tech tips που κάθε φοιτητής πρέπει να γνωρίζει

Περίληψη: Είσαι φοιτητής; Τότε πρέπει να κάνεις την τεχνολογία σύμμαχό σου! Ανακάλυψε χρήσιμες συμβουλές και gadgets που θα εκτοξεύσουν την παραγωγικότητά σου!

Κάθε φοιτητής χρειάζεται laptop, γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε πολλά deals για να φτιάξεις το απόλυτο set up στο φοιτητικό σου σπίτι! Ακόμα κι αν βρήκες το laptop που θα σε συντροφεύσει τα επόμενα τέσσερα -τουλάχιστον- χρόνια, δεν σημαίνει ότι οι τεχνολογικές σου ανησυχίες τελείωσαν. Για να εκμεταλλευτείς στον 100% το νέο σου laptop και για να μην σταθεί ποτέ η τεχνολογία εμπόδιο στις σπουδές σου, συγκεντρώσαμε σε έναν οδηγό τις χρησιμότερες τεχνολογικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζει κάθε νέος (και παλιός) φοιτητής! 

Backup, backup, backup

Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να κρατάς συχνά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σου. Φαντάζεσαι ένα βράδυ πριν την εξεταστική ή την παρουσίαση μίας εργασίας να χάσεις το υλικό όλου του εξαμήνου; Για να μην γίνει πραγματικότητα αυτό το τρομακτικό σενάριο, φρόντισε να αποθηκεύσεις σε πραγματικό χρόνο σε κάποιο cloud της επιλογής σου τα αρχεία επάνω στα οποία εργάζεσαι, αλλά και σε ένα ακόμα σημείο. Κράτα ένα αντίγραφο των σημαντικότερων αρχείων σου και σε εξωτερικό σκληρό δίσκο έτσι ώστε να εκμηδενίσεις την πιθανότητα απώλειας δεδομένων.

Μήπως δικαιούσαι δωρεάν software;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου θα κρατήσεις πολλές σημειώσεις, θα γράψεις πολλές εργασίες, θα φτιάξεις πολλές παρουσιάσεις, και γενικά θα δημιουργήσεις μεγάλο όγκο αρχείων. Η καλύτερη λύση για να διαχειρίζεσαι όλα αυτά τα αρχεία με ευκολία είναι η σουίτα Microsoft Office, η οποία όμως απαιτεί συνδρομή για να τη χρησιμοποιήσεις. Πολλές σχολές, όμως, παρέχουν στους φοιτητές άδειες χρήσεις για τις εφαρμογές που θα χρειαστούν. Οπότε ενημερώσου σχετικά (από τη γραμματεία συνήθως), για να μην πληρώσεις κάτι χωρίς να υπάρχει λόγος.

Desktop setup για αυξημένη παραγωγικότητα

To laptop είναι η καλύτερη λύση υπολογιστή για έναν φοιτητή γιατί μπορείς να το παίρνεις παντού μαζί σου πολύ εύκολα. Όταν διαβάζεις στο σπίτι όμως, δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι μόνο σε αυτό. Το setup σου δεν είναι πλήρες, λοιπόν, αν έχεις μόνο φορητό υπολογιστή. Με μία μεγάλη εξωτερική οθόνη, και εξωτερικό ποντίκι/πληκτρολόγιο θα δημιουργήσεις ένα πολύ πιο άνετο setup για διάβασμα, έρευνα, εργασίες.

Apps που δεν πρέπει να λείπουν από ένα φοιτητικό laptop

Το Office και τα υπόλοιπα apps που σου παρέχει η σχολή είναι το πρώτο βήμα για να γεμίσεις τον υπολογιστή σου με χρήσιμα εργαλεία. Πάμε να δούμε μερικά ακόμα, τα οποία είναι δωρεάν και θα σου λύσουν τα χέρια:

  • Foxit PDF Reader: Ίσως το πιο ολοκληρωμένο δωρεάν πρόγραμμα για τη διαχείριση αρχείων PDF. Πέρα από το άνοιγμά τους, μπορείς να προσθέσεις σχόλια, να κάνεις highlight μέρος του αρχείου, να επεξεργαστείς αρχεία PDF και έπειτα να τα αποθηκεύσεις.
  • CamScanner: Επειδή δεν θα είναι ψηφιακά όλα τα αρχεία που θα συγκεντρώσεις στη σχολή, αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να μετατρέψεις χειρόγραφες σημειώσεις και εκτυπωμένα έγγραφα σε αρχεία PDF ή JPG μέσα από την κάμερα του κινητού σου, για να τα έχεις έπειτα στον υπολογιστή ή το κινητό σου ως ψηφιακά αντίγραφα.
  • Discord: Μπορεί να ξέρεις αυτό το app ως ένα εργαλείο για gaming, αλλά οι gamers είναι μόνο μία μερίδα χρηστών που το χρησιμοποιεί. Στο Discord μπορείς να βρεις servers για όλα τα ενδιαφέροντα, ενώ δεν αποκλείεται και η σχολή σου να έχει δικό της server, οπότε θα μπορείς να έρθεις εύκολα σε επαφή με συμφοιτητές σου και να ανατρέξεις στο υλικό που έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες. Το Discord μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο και για το συντονισμό των ομαδικών εργασιών, όταν δεν θα μπορείτε να συναντηθείτε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος.
  • DeepL: Ψάχνοντας για πηγές όσο γράφεις μία εργασία, η βιβλιογραφία που θα βρεις στα ελληνικά θα είναι μάλλον περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη αγγλική. Το DeepL είναι το απόλυτο εργαλείο μετάφρασης καθώς καταλαβαίνει πάρα πολλές γλώσσες (όχι μόνο αγγλικά) και τις αποδίδει στα ελληνικά με εξαιρετικά φυσικό τρόπο, χωρίς να χάνεται το αρχικό νόημα.

Απαραίτητα gadgets για κάθε φοιτητή

Πηγαίνοντας προς τη σχολή, στο backpack σου θα έχεις σίγουρα το laptop, κάποια σημειωματάρια και γραφική ύλη. Τι άλλο χρειάζεσαι; Πολλά ακόμα! Αλλά μιας και σήμερα μιλάμε για τεχνολογία, ας δούμε μερικά gadgets που δεν γίνεται να λείπουν από την τσάντα σου:

  • Powerbank: Θα υπάρξουν πολλές μέρες που θα βρεθείς για δεκάδες ώρες μακριά από το σπίτι και χωρίς εύκολη πρόσβαση σε πρίζα. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου φορτιστή όμως (εκτός από αυτόν για το laptop) αρκεί να έχεις ένα powerbank με μεγάλη χωρητικότητα. Έτσι θα μπορείς να φορτίσεις το smartphone και τα υπόλοιπα gadgets σου όπου κι αν είσαι.
  • Ασύρματα ακουστικά (με ANC): Επίλεξε ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά με ενεργή ακύρωση θορύβου και η καθημερινότητά σου θα αλλάξει προς το καλύτερο με πολλούς τρόπους! Είσαι στο σπίτι και διαβάζεις; Βάλε την αγαπημένη σου playlist με lo-fi beats to study to και χάρη στο active noise cancelling δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Έχεις μπει σε online διάλεξη αλλά δεν θες να ενοχλήσεις κανέναν γύρω σου; Με ασύρματα ακουστικά με ANC και εσύ θα ακούς ξεκάθαρα τα πάντα χωρίς να σου δυσκολεύει τη ζωή ο θόρυβος του περιβάλλοντος και δεν θα ενοχλήσεις κανέναν. Πηγαίνεις στη σχολή με μέσα μαζικής μεταφοράς; Άκου τα αγαπημένα σου audiobooks, podcast ή τραγούδια χωρίς τη φασαρία της πόλης!

Συντομεύσεις Windows που θα σου λύσουν τα χέρια

Θα κλείσουμε με μερικά «κόλπα» για τα Windows. Συγκεκριμένα θα δούμε μερικές πολύ χρήσιμες συντομεύσεις πέρα από τα κλασικά Ctrl+C/V/Z, οι οποίες θα σου εξοικονομήσουν χρόνο και θα σε βοηθήσουν να χειρίζεσαι τον υπολογιστή σου πιο αποδοτικά.

  • Win + Alt + R: Με αυτή τη συντόμευση θα αρχίσει άμεσα η καταγραφή της οθόνης. Με αυτό το εργαλείο, λοιπόν, μπορείς να αποθηκεύσεις διαλέξεις ή οτιδήποτε άλλο παρακολουθείς online, για να μπορείς αργότερα να ανατρέξεις σε αυτό.
  • Win + 1-0: Το ήξερες ότι αν πατήσεις το πλήκτρο Windows μαζί με ένα από τους αριθμούς από το 1 έως το 0 που βρίσκονται πάνω από τα γράμματα του πληκτρολογίου, τότε θα ανοίξει η εφαρμογή που βρίσκεται στην αντίστοιχη θέση της taskbar; Αν για παράδειγμα το πρώτο εικονίδιο (μετά τα deafult των Windows) είναι ο Google Chrome και πατήσεις Win+1 τότε θα ανοίξει ο web browser της Google!
  • Win + Shift + S: Αυτός ο συνδυασμός πλήκτρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις screenshot της οθόνης του υπολογιστή σου. Μπορείς να βγάλεις άμεσα την οθόνη σου, να επιλέξεις μέρος αυτής ή ακόμα και να σχεδιάσεις εσύ το χώρο που θες να αποθηκεύσεις ως εικόνα.
  • Win + L: Όπως κλειδώνεις το κινητό σου όταν δεν το χρησιμοποιείς, έτσι μπορείς να κλειδώσεις και το laptop σου. Όταν έρθει η ώρα να απομακρυνθείς για λίγο από τον υπολογιστή σου και δεν θες να τον αφήσεις ανοιχτό σε όλους (π.χ. όταν κάνετε μία ομαδική εργασία στη βιβλιοθήκη), απλά πάτα Win + L και το PC κλειδώνει!

Το φοιτητικό σου laptop σε περιμένει στα Public

Αν όλες αυτές οι συμβουλές σου φαίνονται εξαιρετικά χρήσιμες αλλά σου λείπει… το laptop, τότε μην το καθυστερείς άλλο. Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει σύντομα! Έλα στα καταστήματά μας ή μπες στο Public.gr και ανακάλυψε το φοιτητικό laptop που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες!