Διασκεδάζουμε μαθαίνοντας: Βιβλία για δημιουργική απασχόληση

Περίληψη: Η μάθηση οφείλει να είναι ψυχαγωγία, γι’ αυτό και ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά, με βιβλία δημιουργικής απασχόλησης που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους!

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού το βάρος τείνει να πέφτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στα σχολικά μαθήματα. Γλώσσα και μαθηματικά δεσπόζουν στο πρόγραμμα των παιδιών, ενώ όσο ανεβαίνουμε σε τάξεις, τόσο ανεβαίνει και ο όγκος των απαιτήσεων. Ο δρόμος προς τη γνώση δε σταματάει όμως στις σχολικές τάξεις. Η δημιουργική απασχόληση ωθεί τα παιδιά να αναπτύξουν ενεργά τις δεξιότητές τους και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους, μέσα από τη μουσική, το χορό, τις φυσικές επιστήμες και τις εικαστικές τέχνες. Ψάχνεις ιδέες για να περάσει δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών στο σπίτι; Μάντεψε, there’s a book for that. Πολλά για την ακρίβεια. Τον Σεπτέμβριο γονείς και μαθητές σχεδιάζουν το «τέλειο σχολικό πλάνο» και εμείς είμαστε εδώ με συναρπαστικές προτάσεις που θα τραβήξουν για τα καλά το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων.

Γρίφοι & εκπαιδευτικές δραστηριότητες

vivlia-dimiourgikis-apasxolisis-01

Οι γρίφοι είναι η τέλεια άσκηση για το μυαλό, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται από γοητευτικές ιστοριούλες και διασκεδαστικά βιβλιοπαιχνίδια. Στο βιβλίο «Βρες τον ένοχο!» του Paul Martin, τα παιδιά καλούνται να γίνουν ντέτεκτιβ και να διαλευκάνουν όχι ένα, όχι δύο αλλά δεκαεπτά μυστήρια. Σε αυτές τις ηλικίες η περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο είναι φυσικό να χτυπάει «κόκκινο». Οι «1000 ερωτήσεις & απαντήσεις» της Maria Forero έχουν όλες τις απαντήσεις για να απολαύσετε από κοινού ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης. Την περίοδο αυτή ξεκινά και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων στην ανάγνωση, την αριθμητική και την παρατηρητικότητα. Οι «Σούπερ ήρωες» της Kirsteen Robson είναι το καλύτερο… αντίδοτο στη βαρεμάρα, με παιχνίδια και γρίφους που βασίζονται σε απλές λέξεις, αριθμούς και εικόνες. Στη σειρά της συγγραφέως θα βρεις ακόμη ένα εικονογραφημένο βιβλίο για να μάθουν τα παιδιά τα ζώα της φάρμας.

Στο… μάθημα της γεωγραφίας η γνωστή πολύ κουλ ομάδα παίζει εδώ και καιρό χωρίς αντίπαλο. Το «ακτίβιτι μπουκ για παιδιά» είναι το τέλειο εργαλείο για να μάθουν τα παιδιά τον κόσμο μας μέσα από ιστορίες, κουίζ και ζωγραφιές. Για τα παιδιά ηλικίας 3-6 χρονών που δυσκολεύονται στη συγκέντρωση, το βιβλίο της Τζένης Μωραΐτη «Παίζω και μαθαίνω να συγκεντρώνομαι» δείχνει πρακτικούς τρόπους για να εστιάσουν σωστά την προσοχή τους, να οργανώσουν το χώρο τους και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Το βιβλίο «Στη χώρα του Τσαπατσούλεν» έχει γραφτεί ειδικά για… ακατάστατα παιδιά. Και υπόσχεται ατελείωτες ώρες διασκέδασης με τα παιδιά να ψάχνουν σκόρπια αντικείμενα σε κάθε σελίδα. Οι ξένες γλώσσες είναι ακόμα σημαντική δεξιότητα που μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν από νωρίς. Το «First Thousands Words In English Sticker Book» είναι μια πρώτη γνωριμία με την αγγλική γλώσσα, με τα παιδιά να μαθαίνουν τις πρώτες τους λέξεις μέσα από μια παιχνιδιάρικη μέθοδο διδασκαλίας.

Παζλ & παιχνίδια κάρτες για κοφτερό μυαλό

vivlia-dimiourgikis-apasxolisis-03

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι γνωστή η παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού. Σήμερα, εκπαιδευτικά παιχνίδια βρίσκουμε σε πολλές και διαφορετικές μορφές. Παρά τον vintage χαρακτήρα τους, τα παιχνίδια με κάρτες και τα παζλ συνεχίζουν να έχουν θέση στις σχολικές τσάντες, συνδυάζοντας τη γνώση με τη διασκέδαση.

Οι «Παιχνιδοκάρτες-Τα γράμματα» είναι ένα χαριτωμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι για μικρά παιδιά. Στόχος, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να μάθουν τα γράμματα του αλφαβήτου μαζί με πολλές νέες λεξούλες. Για τους μικρούς εξερευνητές, το παζλ «Μαθαίνω και εξερευνώ τα μνημεία του κόσμου» είναι το καλύτερο μάθημα ιστορίας και ένας γύρος του κόσμου σε… 200 κομμάτια. Για τα παιδιά που λατρεύουν να περνούν το χρόνο τους ζωγραφίζοντας, τo καλλιτεχνικό εργαστήριο «Δεινόσαυροι» περιλαμβάνει ένα πλήρες bundle με εικονογραφημένο βιβλίο, αυτοκόλλητα, παζλ δύο όψεων και μαρκαδόρους. Αν αυτό το αυτοσχέδιο… Jurassic Park σου φαίνεται κάπως too much, αξίζει να τσεκάρεις και το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τέχνη» που είναι αφιερωμένο στους επιφανέστερους καλλιτέχνες, εικαστικούς και ζωγράφους της ιστορίας. Εξίσου ψυχαγωγικό είναι και το παζλ «Πυροσβέστες», ανάμεσα στα κομμάτια του οποίου θα βρεις βιβλίο, φιγούρες και ένα πυροσβεστικό. Ψυχαγωγία και μάθηση, δύο σ’ ένα λοιπόν!

vivlia-dimiourgikis-apasxolisis-02

Μαγικές ζωγραφιές & αυτοκόλλητα

Η δημιουργική απασχόληση δε θέλει όμως μόνο θεωρία. Θέλει και πράξη. Τα διαδραστικά βιβλία ζωγραφικής θα δώσουν την ευκαιρία στους λιλιπούτειους καλλιτέχνες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, δημιουργώντας τις δικές τους εικαστικές… παρεμβάσεις. Πρώτο στη λίστα, ένα εκπληκτικό εργαστήριο ζωγραφικής για όσους λατρεύουν τα manga. Το πακέτο περιλαμβάνει μολύβι σχεδίου, ειδικούς μαρκαδόρους για manga και τις απαραίτητες οδηγίες για να δημιουργήσεις από το μηδέν χαρακτήρες στο κλασικό στιλ των ιαπωνικών κόμικ. Στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων υπάρχουν πινέλα, υπάρχουν όμως και… νερο-πινέλα. Στις «Ζωγραφιές με νερό-ζώα του κόσμου», τα ζωάκια της ζούγκλας «ζωντανεύουν» σε μια πανδαισία χρωμάτων και πολύχρωμων εικόνων. Ο αγαπημένος τρόπος των μικρών παιδιών είναι τα χέρια, μιας και αφήνονται να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας απευθείας τη φαντασία τους. Οι «Δαχτυλομπογιές» περιέχουν χρώματα, αποσπώμενες φιγούρες και πάνω από 100 αυτοκόλλητα για να διακοσμήσουν τις ζωγραφιές τους. Στην τσάντα με τα σύνεργα τέχνης έρχεται τώρα να προστεθεί και το βιβλίο «Γοργόνες» με δεκάδες αυτοκόλλητα για να τις ντύσουν τα μυθικά πλάσματα του βυθού με τρόπο μοναδικό. Στο τελευταίο μας βιβλίο ζωγραφικής πρωταγωνιστές είναι τα θρυλικά Moomins – οι λίγο μεγαλύτεροι ξέρουν σε ποιους αναφερόμαστε. Οπότε αν θες να δείξεις στο μικρό πώς ήταν τα κινούμενα σχέδια στο παρελθόν, ρίξε μια μάτια σε αυτό το μοναδικό pocket-sized βιβλίο ζωγραφικής.

vivlia-dimiourgikis-apasxolisis-04

Φρόντισε λοιπόν φέτος να αφήσεις αρκετό χρόνο ελεύθερο για να εκδηλώσει με άνεση ο μικρός τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και να αναπτύξει πολλές από τις δεξιότητες που θα το συνοδεύσουν και στο υπόλοιπο της ζωής του. Άσε που είναι η τέλεια αφορμή για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας. Πίστεψέ μας όταν σου λέμε πως μετά από χρόνια θα σε ευγνωμονεί!