Περίληψη: Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και ανυπομονούμε για τα… χριστουγεννιάτικα γλυκά! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κέικ στόλεν!
13 Δεκεμβρίου , 2024 • 2 MINS READ
13 Δεκεμβρίου , 2024 • 2 MINS READ
Περίληψη: Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και ανυπομονούμε για τα… χριστουγεννιάτικα γλυκά! Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κέικ στόλεν!
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά βρίσκονται μια ανάσα μακριά! Το σπίτι στολίστηκε, τα δώρα αγοράστηκαν (ή και όχι ακόμα - δεν κρίνουμε!), οπότε τί μένει; Μα φυσικά η προετοιμασία των γιορτινών γλυκισμάτων που όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία να γευτούμε κάθε χρόνο. Εκτός από τις κλασικές επιλογές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και τσουρέκι, τί θα έλεγες φέτος να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό; Ο αγαπημένος σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης μας δείχνει πως να φτιάξουμε εύκολα κέικ στόλεν – ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία! Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα δώσεις μια ιδιαίτερη νότα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
200 ml γάλα χλιαρό
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση και το στόλισμα:
150 γρ. σταφίδες
100 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.)
100 γρ. ξηροί καρποί (αμύγδαλα ή καρύδια, χοντροκομμένα)
50 ml ρούμι (ή χυμό πορτοκαλιού για μη αλκοολούχα εκδοχή)
200 γρ. μάρτζιπαν (προαιρετικά)
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Μαρινάρουμε τα αποξηραμένα φρούτα:
Βάζουμε τις σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ με το ρούμι και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα (ή όλη νύχτα) για να απορροφήσουν το υγρό.
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Στο μπολ της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε με το γάτζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Ενσωματώνουμε τη γέμιση:
Στραγγίζουμε τα μαριναρισμένα φρούτα και τα προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με τους ξηρούς καρπούς. Ζυμώνουμε ξανά με το γάτζο για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Διαμορφώνουμε το στόλεν:
Ανοίγουμε τη ζύμη σε οβάλ σχήμα. Αν χρησιμοποιούμε μάρτζιπαν, σχηματίζουμε έναν κύλινδρο και τον τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω από το μάρτζιπαν, αφήνοντας τη χαρακτηριστική «πτυχή» στο πλάι.
Φουσκώνουμε και ψήνουμε:
Αφήνουμε το κέικ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το στόλεν για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Στολίζουμε:
Μόλις βγάλουμε το στόλεν από τον φούρνο, το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.
Αφήνουμε το στόλεν να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε. Είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα!
Καλές γιορτές!