Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Μοσχοβολιστό πασχαλινό τσουρέκι

Περίληψη: Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται! Και επειδή δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό, η Funky Cook έχει τη συνταγή για ένα μοναδικό πασχαλινό τσουρέκι!

Επιτέλους Πάσχα και οι κουζίνες μας θα μοσχοβολήσουν! Εκτός από το αρνάκι, τα αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν γιατί τα φετινά σου τσουρέκια ζυμώνονται με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά-βούτυρο και είναι γεμάτα αρώματα και νοστιμιά! Συνταγές για τσουρέκια σαφώς και υπάρχουν πολλές, όμως γι’ αυτή την συνταγή έχω να πω τα καλύτερα καθώς έχει πάντα πετυχημένο αποτέλεσμα. Αλλά αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα τσουρέκια ασυναγώνιστα είναι πώς είναι νηστίσιμα ή vegan. Με το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να τελειώνει η περίοδος της νηστείας, αλλά όταν αυτό το τσουρέκι ανεβάζει τον πήχη σε γεύση και άρωμα δεν έχεις κανένα λόγο να μην ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή!

Το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί, όπως και τα υπέροχα αρωματικά. Διάλεξα το κλασικό μαχλέπι και τη μαστίχα, όμως αυτό που θα λατρέψεις -ειλικρινά- είναι η γλύκα του κάρδαμου και η φρεσκάδα του λεμονιού! Όλα μαζί πάνε τα τσουρέκια σε «άλλο επίπεδο»!

Κουζινομηχανή, το μυστικό για εύκολο ζύμωμα

Ακόμη και αν ζυμώνεις τσουρέκια για πρώτη φορά, θα δεις ότι όλα θα γίνουν πανεύκολα με τη βοήθεια της κουζινομηχανής Kenwood Titanium Chef Baker. Ποιος δεν θέλει να γλιτώνει κόπο, χρόνο και επιπλέον σκεύη όταν ετοιμάζει συνταγές άλλωστε; Το μεγάλο ατού -και όχι μόνο- αυτής της πανέμορφης κουζινομηχανής είναι τόσο η ενσωματωμένη ζυγαριά όσο και τα 2 μπολ ανάμειξης. Προσθέτεις υλικά χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσεις το μπολ, είναι εύκολη στη χρήση και ακριβής στο ζύγισμα. 

Και επίσης, δεν υπάρχει λόγος να ζυμώνουμε στο χέρι, ειδικά όταν το κάνει για εμάς, και με καλύτερα αποτελέσματα, το εξάρτημα του γάντζου. Τα τσουρέκια θέλουν καλό και αργό ζύμωμα, κι εδώ το έχει η κουζινομηχανή Kenwood Titanium Chef Baker, με τη λειτουργία της minimum ταχύτητας. Έτσι τα τσουρέκια θα «γεμίσουν» ίνες! Δηλαδή το πιο απαραίτητο στοιχείο για ένα πετυχημένο τσουρέκι. Δοκίμασέ τα οπωσδήποτε αυτά τα τσουρέκια, θα τα ευχαριστηθείτε όλοι! Ζύμωσε αρκετά και πρόσφερέ τα σαν δώρο σε όσους θέλεις να δείξεις την αγάπη σου με κάτι χειροποίητο και γεμάτο αγάπη!

Video Duration
2:56

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια 
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 200ml χλιαρό νερό
  • 75 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι 
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 70 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 40 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
  • 50 γρ.  ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλίνη 
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • Αμύγδαλο φιλέ, προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ.σ. αλεύρι, την μαγιά και τα 100ml από το νερό.
  2. Στο ένα μπολ ανάμειξης της κουζινομηχανής Kenwood Titanium Chef Baker τον χυμό, τη ζάχαρη, το φυτικό βούτυρο, το ελαιόλαδο, την βανίλια και ανακατεύουμε με το χτυπητήρι για 1’.
  3. Στο δεύτερο μεγάλο μπολ ανάμειξης βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μείγμα μαγιάς, το μείγμα υγρών που ετοιμάσαμε, τα αρωματικά, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό.
  4. Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10’ στην minimum ταχύτητα.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40’.
  6. Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυμώνουμε, την χωρίζουμε και στη συνέχεια πλάθουμε τσουρέκια στο σχήμα της επιλογής μας, πλεξούδες ή στρογγυλά.
  7. Τα αλείφουμε με σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλο.
  8. Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε δίσκο ψησίματος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 25’.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, ψήνουμε στους 180°C για 35-40’ και απολαμβάνουμε!

Extra Tips

Το φυτικό βούτυρο μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε την ποσότητά του σε ελαιόλαδο. Αν δεν διαθέτουμε κάρδαμο στην κουζίνα μας, αντικαθιστούμε με ¼ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού.

Καλά γιορτινά ζυμώματα!