Χωρίζουμε με το κινητό μια σελίδα τη φορά: 8 προτάσεις για να ξεκινήσεις!

Περίληψη: Αφήνουμε στην άκρη το κινητό και ετοιμαζόμαστε για digital detox με βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας που θα αγαπήσεις!

Πόσες φορές τσεκάρεις το κινητό σου την ημέρα; Μην κάτσεις να βρεις την απάντηση, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος απ’ όσο φαντάζεσαι. Είναι αλήθεια πως στις μέρες μας το smartphone είναι ένα πολυεργαλείο και ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο hub ψυχαγωγίας. Μέτρο άριστον όμως. Το digital detox είναι πλέον trend, οπότε μήπως είναι ώρα να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό challenge μακριά από οθόνες και αλλεπάλληλα notifications; Τότε δεν έχεις παρά να γεμίσεις τη βιβλιοθήκη σου με φανταστικά βιβλία. Όπως αυτά της παρακάτω μας λίστας.

Η άκρη του ορίζοντα – Benjamin Myers

Κινητό στην άκρη λοιπόν και φύγαμε να περιηγηθούμε στον μαγευτικό κόσμο της λογοτεχνίας. Πρώτος μας σταθμός «Η άκρη του ορίζοντα» του Άγγλου Benjamin Myers. Το μυθιστόρημα που ο Times ανέδειξε «Βιβλίο της Χρονιάς» για το 2019, διηγείται την ιστορία του Robert Appleyard. Στον απόηχο του πιο καταστροφικού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο δεκαεξάχρονος γιος ανθρακορύχου θα ξεκινήσει τη δική του περιπλάνηση στην αγγλική ύπαιθρο. Φτάνοντας στις ακτές του Βόρειου Yorkshire θα συναντήσει τη Dulcie, μια εκκεντρική ώριμη γυναίκα. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί γρήγορα μια ιδιαίτερη φιλία που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Tom Lake – Ann Patchett

Μια ευφάνταστη ρομαντική ιστορία ξετυλίγεται στις σελίδες του «Tom Lake». Στο 9o της μυθιστόρημα, η Αμερικανίδα Ann Patchett περιγράφει με φαντασία αλλά και μια γερή δόση ειλικρίνειας τις σχέσεις ανάμεσα στις μητέρες και τις κόρες, τις δυναμικές της οικογένειας, τις «άγνωστες» ζωές των γονιών όταν εκείνοι ήταν νέοι, τους μεγάλους έρωτες του παρελθόντος και την επιρροή που συνεχίζουν να έχουν στο σήμερα. To «Tom Lake» βρέθηκε στη λίστα με τα best sellers των Sunday Times και των New York Times και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε στους αναγνώστες που ψάχνουν διακαώς μια γερή δόση escapism.

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow – Gabrielle Zevin

Αν προτιμάς μια σκοτεινή ιστορία φιλοδοξίας, ίντριγκας και πάθους το μυθιστόρημα της Gabrielle Zevin «Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow» θα σε κρατήσει για τα καλά μακριά από κάθε είδους οθόνες και λοιπούς ψηφιακούς πειρασμούς. O Sam και η Sadie, δύο φίλοι από το πανεπιστήμιο, θα γίνουν απρόσμενα συνεργάτες για το σχεδιασμό ενός video game. Σύντομα θα γευτούν τη χαρά της επιτυχίας και της δόξας ενόσω αντιζηλίες, ψέματα και προσωπικές τραγωδίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη σχέση τους. 

Η ταχυδρόμος – Francesca Giannone

Στην «Ταχυδρόμο» της Francesca Giannone, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο μακρινό 1934. Ο ερχομός της δυναμικής και ανεξάρτητης Άννα που αφήνει το βορρά για ένα μικρό χωριό στο Σαλέντο της Ιταλίας, θα κλονίσει τους κατοίκους. Περήφανη και ευέξαπτη, η Άννα απορρίπτει τις νόρμες του παραδοσιακού ιταλικού νότου. Από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950, η νέα ταχυδρόμος, και μαζί της σύσσωμη η κοινότητα του χωριού, θα δοκιμαστούν από έναν καταστροφικό έρωτα, έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, και την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος.

Yellowface – Rebecca Kuang

Το επόμενο βιβλίο είναι αφιερωμένο στα… βιβλία. Το «Yellowface» της Rebecca F. Kuang μιλάει με δηκτική διάθεση για τα «κακώς κείμενα» του κόσμου του βιβλίου και των εκδόσεων. Η ιστορία της αδίστακτης June Hayward, μιας παραγνωρισμένης συγγραφέως που «μάχεται» να αποκτήσει την αναγνώριση που θεωρεί ότι της αξίζει, ξεχειλίζει από μαύρο χιούμορ και tongue-in-cheek περιγραφές. Το «Yellowface» είναι ο ορισμός του sensation μυθιστορήματος. Γράφοντας σε α’ πρόσωπο η Αμερικανίδα συγγραφέας σχολιάζει με κριτική ματιά ζητήματα διαφορετικότητας, ρατσισμού και την σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατό χρόνια μοναξιά – Gabriel Garcia Marquez

Τα σύγχρονα κλασικά είναι ό,τι πρέπει για να κάνεις απόλαυση το digital detox σου. Πόσοι άραγε τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το φημισμένο μυθιστόρημα του μεγάλου Κολομβιανού νοβελίστα; Περισσότερο ίσως από κάθε άλλο βιβλίο αυτής της λίστας! Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και νέα νοήματα. Μπλέκοντας το στοιχείο του παραμυθιού με το παράλογο, ο Gabriel García Márquez αναπαριστά στο μυθιστόρημά του με τρόπο αλληγορικό την πολυτάραχη ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και τα ανθρώπινα πάθη που παραμένουν το ίδιο ισχυρά σε κάθε εποχή, χωρίς να γνωρίζουν σύνορα.

Born To Run – Bruce Springsteen

«Το να γράφεις για τον εαυτό σου είναι μια βρομοδουλειά. Αλλά σε ένα έργο σαν κι αυτό, ο συγγραφέας έχει δώσει μια υπόσχεση – να μοιραστεί με τον αναγνώστη όσα έχει στο μυαλό του. Αυτό προσπάθησα να κάνω στις σελίδες που ακολουθούν.» Έτσι, προλογίζει την αυτοβιογραφία του ο μεγάλος Bruce Springsteen. Στις σελίδες του «Born To Run» ο The Boss μιλάει για τη larger than life ιστορία της ζωής του. Από το New Jersey, στις μεγαλύτερες αρένες του κόσμου και το πάνθεον του rock n’ roll.

Δεκαεπτά Κλωστές – Πάνος Δημάκης

Κλείνουμε τις προτάσεις μας με ένα από τα πιο εθιστικά page-turners που έχουν γραφτεί στα ελληνικά. Στο μυθιστόρημα «Δεκαεπτά Κλωστές», ο Πάνος Δημάκης εμπνέεται από την αγριότερη άγνωστη τραγωδία της Ελλάδας. Η αληθινή ιστορία του ειδεχθούς εγκλήματος που συγκλόνισε τα Κύθηρα το μακρινό 1909, γίνεται αφορμή για μια λογοτεχνική αναζήτηση γύρω από την ηθική της κοινωνίας και του ατόμου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την κανονικότητα της αγέλης, το κουτσομπολιό, την κριτική και τη μισαλλοδοξία.

Φυσικά, θα ήταν αδύνατο να χωρέσουμε σε ένα άρθρο όλα εκείνα τα διαχρονικά βιβλία που έχουμε απολαύσει στα detox sessions μας. Αυτές δεν είναι παρά μόνο μερικές από τις πολλές αγαπημένες μας επιλογές. Εννοείται στα Public θα βρεις ακόμα περισσότερα βιβλία για να γεμίσεις τη reading list σου, όποιος τύπος αναγνώστη κι αν είσαι.

Καλή ανάγνωση!