Πώς θα κάνεις Digital Detox σωστά και πετυχημένα

Περίληψη: Μήπως τελικά όλοι έχουμε ανάγκη από ένα digital detox; Αν θες να κάνεις ένα διάλειμμα από τις online υποχρεώσεις και τα SoMe, δες πώς θα τα καταφέρεις!

Ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις το κινητό, τσεκάρεις μηνύματα και e-mails, σερφάρεις και μαθαίνεις τι έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο. Ετοιμάζεσαι. Ανοίγεις τον υπολογιστή, δουλεύεις και κοιτάς την οθόνη με τις ώρες. Στα διαλείμματα, ασχολείσαι με το κινητό και τους λογαριασμούς σου στα social. Έφτασε απόγευμα. Επιστρέφεις κοιτώντας ξανά το κινητό όσο έχεις κολλήσει στην κίνηση. Στο σπίτι, το βράδυ, πριν κοιμηθείς το κινητό και ο υπολογιστής συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. Πληροφορίες, εικόνες, λεπτομέρειες, νέα. Μήπως ήρθε η στιγμή για ένα digital detox; Ένα break από όλες τις digital συσκευές; Μάλλον, ναι!

digital-detox-03

Δες το Digital Detox σαν μία… πρόκληση!

Γιατί, αυτό ακριβώς είναι. Μία ευκαιρία να αλλάξεις την καθημερινότητα σου, να διώξεις το στρες που σου προκαλούν οι μπλε οθόνες, να αφήσεις την ψυχολογική (και όχι μόνο) κούραση στην άκρη, να καλμάρεις και να φροντίσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Μία πρόκληση, της οποίας την διάρκεια ορίζεις εσύ. Κάνεις digital detox όσο αντέχεις και πιστεύεις ότι έχεις ανάγκη. Από μία μέρα έως μία εβδομάδα ή ακόμα και έναν μήνα. Γιατί, το να μπαίνεις σε flight mode μακριά από το κινητό και τους λογαριασμούς στα social media έχει τα θετικά του.

Ας κάνουμε Digital Detox μαζί

Δεν χρειάζεται να βιαστείς. Κάθε άλλο. Εξάλλου, η αποτοξίνωση από τον digital κόσμο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στο να ρίξεις τους ρυθμούς και να υιοθετήσεις ένα πιο χαλαρό και stress-free vibe. Να σε βοηθήσει να βρεις κίνητρο να αφήσεις το κινητό στην άκρη και να εστιάσεις στην πραγματική ζωή που ξετυλίγεται και συμβαίνει μπροστά σου. Επειδή, όμως, η πράξη δεν είναι τόσο εύκολη όσο η θεωρία, σου ετοιμάσαμε έναν οδηγό με βασικά βήματα προκειμένου να πατήσεις επιτέλους ένα off στην digital life και να ζήσεις την real one!

Βήμα #1: Βρες πού περνάς τον περισσότερο χρόνο σου και φτιάξε λίστα

Πριν πάρεις την απόφαση και ξεκινήσεις ένα mini ή μεγαλύτερο digital detox, χρειάζεται να αναγνωρίσεις ποια είναι η υπερβολή που πρέπει να διορθώσεις. Μήπως χάνεις κυριολεκτικά τον ύπνο κουράζοντας τα μάτια σου πάνω από την οθόνη του κινητού; Μήπως τα επαγγελματικά και προσωπικά e-mails σου έχουν γίνει έμμονη συνήθεια με αποτέλεσμα να τα τσεκάρεις κάθε λεπτό; Μήπως δεν μπορείς να αντέξεις λίγα λεπτά χωρίς να τσεκάρεις τα social media σου; Πρώτο και σημαντικό βήμα για ένα επιτυχημένο digital detox είναι να ανακαλύψεις σε ποια online εφαρμογή δεν μπορείς να αντισταθείς.

Μόλις εντοπίσεις τι είναι αυτό που απασχολεί το μυαλό και τον χρόνο σου, κατέγραψέ το σε ένα χαρτί και προσπάθησε να σκεφτείς εναλλακτικές, τις οποίες θα μπορούσες να κάνεις εκείνο το χρονικό διάστημα. Από το να βγεις για ένα χαλαρό περπάτημα έως να το να διαβάσεις ένα καινούριο βιβλίο ή να ξεκινήσεις μία νέα αθλητική δραστηριότητα, η οποία δεν θα σε αφήνει να έχεις το κινητό ανά χείρας.

digital-detox-01

Βήμα #2: Δημιούργησε απόσταση

Πριν πέσεις για ύπνο ή σηκωθείς από το κρεβάτι, κάτσε και σκέψου τι κάνεις μέσα στην ημέρα σου και πού θα μπορούσες να πας χωρίς κινητό. Για παράδειγμα, αν είσαι fitness lover και κάνεις καθημερινά προπόνηση, δοκίμασε να αφήσεις το κινητό στο backpack σου. Μουσική έχει το gym, ενώ χωρίς κινητό είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρωθείς καλύτερα στις ασκήσεις.

Αν πάλι η δραστηριότητα γίνεται μέσα στο σπίτι, δοκίμασε να αφήσεις το κινητό σε ένα άλλο δωμάτιο, όπως π.χ. στην κουζίνα. Γιατί, μεταξύ μας, πόσες φορές έχεις κάνει unlock την οθόνη εντελώς μηχανικά;

Βήμα #3: Το σωστό digital detox θέλει μικρούς στόχους

Κανείς δεν έμεινε offline για μεγάλο χρονικό διάστημα από την πρώτη στιγμή. Προκειμένου, λοιπόν, να μην απογοητευτείς, ξεκίνα με μικρούς στόχους και κάθε φορά που πετυχαίνεις τον πρώτο προσπάθησε να οδεύεις στον επόμενο. Εξάλλου, η πλήρης αποτοξίνωση έρχεται βήμα-βήμα και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Βήμα #4: Ενημέρωσε φίλους, γνωστούς, γονείς

Όσους θέλεις να το ξέρουν ή όσους επικοινωνούν καθημερινά μαζί σου. Αφενός, θα απαλλαγείς από το κλασικό άγχος του να σε ψάχνουν και την ιδέα ότι όλα τα στραβά θα συμβούν την ημέρα που θα είσαι offline. Αφετέρου, έχοντας ενημερώσει φίλους και γνωστούς, θα μπορούν και εκείνοι με τη σειρά τους να σου υπενθυμίσουν τον στόχο σου σε περίπτωση που παρεκκλίνεις. Αν για παράδειγμα, είστε έξω για brunch ή για ποτό την μέρα που κάνεις digital detox και θες μανιωδώς να πιάσεις το smartphone σου, επίτρεψέ τους να σου κάνουν ένα reminder πως για τις επόμενες 24 ώρες το κινητό δεν έχει θέση στη ζωή σου.

Βήμα #5: Εστίασε την προσοχή σου

Μπορεί να σου φαίνεται απλό, όμως, στην πράξη δεν είναι. Χρειάζεται προσπάθεια και τεχνική. Μία τεχνική, την οποία μπορείς να βελτιώσεις μέσα από πρακτική εξάσκηση yoga ή μαθήματα mindfulness, έναν cool τρόπο να αποφορτιστείς και να συντονίσεις το πνεύμα και την σκέψη σου. Θα σε βοηθήσει να είσαι παρών σε κάθε σου δραστηριότητα. Για παράδειγμα, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο προσπάθησε να ολοκληρώνεις την κάθε ενότητα χωρίς να αποσπάσαι από τα notifications, τα μηνύματα και την οθόνη που σε κάθε ειδοποίηση ενεργοποιείται και βγάζει φως.

digital-detox-02

Βήμα #6: Digital Detox και κατέγραψε πόσο σε βοήθησε!

Επειδή κάποια στιγμή το digital detox θα ολοκληρωθεί με σκοπό στο τέλος να μπαίνεις πιο εύκολα σε offline mode, δοκίμασε, αφού περάσεις αυτό το στάδιο, να καταγράψεις πόσο σε βοήθησε και σε τι ακριβώς σε ωφέλησε. Είτε αποφασίσεις να το δοκιμάσεις για μερικές ώρες είτε για μερικές ημέρες, είναι σημαντικό να καταλάβεις πόσο σε άλλαξε και να το κάνεις τρόπο ζωής. Γιατί, μπορεί η αλλαγή να έρχεται σταδιακά, όμως, όταν γίνει θα ισχύει για πάντα.

Κάνε το Digital Detox τρόπο ζωής

Όλα τα διαλείμματα είναι ωραία και ευεργετικά. Σε βγάζουν από την καθημερινότητα και σου δίνουν κίνητρο να επιστρέψεις διαφορετικός και καλύτερος. Το ίδιο μπορείς να πετύχεις με την ψηφιακή αποτοξίνωση. Να την κάνεις τρόπο ζωής. Δοκίμασε, λοιπόν, κάθε φορά που θα επιστρέφεις στους ρυθμούς σου μετά το απαραίτητο digital διάλειμμα, να υιοθετείς μία σημαντική αλλαγή. Για παράδειγμα, αντί τα πρωινά να τσεκάρεις το κινητό σου με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι, να πηγαίνεις πρώτα να βουρτσίζεις τα δόντια σου και να πλένεις το πρόσωπο σου. Κι αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Κάνε unplug λοιπόν και ζήσε το σπίτι με τον δικό σου Public τρόπο!