Περίληψη: Βλέπεις τον λογαριασμό του ρεύματος να φουσκώνει και ψάχνεις τρόπους να τον βάλεις σε δίαιτα; Δεν θέλει… κεριά, θέλει τρόπο!
23 Μαΐου , 2025 • 4 MINS READ
23 Μαΐου , 2025 • 4 MINS READ
Περίληψη: Βλέπεις τον λογαριασμό του ρεύματος να φουσκώνει και ψάχνεις τρόπους να τον βάλεις σε δίαιτα; Δεν θέλει… κεριά, θέλει τρόπο!
Η κατανάλωση του ρεύματος είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε μέχρις ενός ποσοστού. Αν δεν το έχεις δει ποτέ με αυτή την οπτική γωνία, το σπίτι σου λειτουργεί όπως και το σώμα σου: έχει εκούσιες και ακούσιες λειτουργίες. Με άλλα λόγια, το αν ανάψει μια λάμπα ή αν σβήσει το κλιματιστικό, είναι εκούσιες λειτουργίες, δηλαδή μπορείς εσύ να αποφασίσεις αν θα ανάψεις ή θα σβήσεις μια συσκευή. Υπάρχουν όμως και πολλές ακούσιες, όπως για παράδειγμα το αν το ψυγείο ανάψει ή σβήσει, ή αν το κλιματιστικό ανάψει περισσότερο ή λιγότερο. Ναι, προφανώς έχεις και σε αυτά κάποιον έλεγχο, αλλά τις περισσότερες φορές είναι πράγματα που δεν σκέφτεσαι καν· για παράδειγμα θα σκεφτείς να σβήσεις μια λάμπα που καίει χωρίς λόγο, αλλά μάλλον δεν θα σκεφτείς να σβήσεις την τηλεόραση, παρ' ότι καίει όσο 20 λάμπες. Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις οικονομία και να δεις τον λογαριασμό του ρεύματος να ξεφουσκώνει, θα πρέπει να δεις και όλες αυτές τις συσκευές που… δεν σκέφτεσαι!
Εμείς ξέρουμε καλά πως όλες οι συσκευές του σπιτιού εξελίσσονται. Από τα χέρια μας περνούν… όλες, και τις έχουμε δει από κοντά και σε λειτουργία. Λοιπόν, άσε τους αστικούς μύθους για τα «αθάνατα» παλιά ψυγεία, τα παλιά πλυντήρια που έπλεναν και… κροκόδειλο, και τα παλιά air-condition που σου πάγωναν και την… ψυχή. Αυτά είναι για τους νοσταλγούς. Τι να το κάνεις, αν το αθάνατο παλιό ψυγείο κάνει σαν κομπρεσέρ και καίει όσο δέκα σύγχρονα; Θέλεις πολλές φορές να φας ντομάτα – παγάκι; Αν θέλεις εξοικονόμηση σε ενέργεια, και καλύτερη λειτουργία σε συνθήκες που σε ενδιαφέρουν, τότε θέλεις νέες συσκευές! Απλό!
Πλέον το «νυχτερινό» ωράριο δεν είναι καθόλου νυχτερινό! Έχει δύο ζώνες, μία το μεσημέρι και μία μεταμεσονύκτια, κάτι που σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις πράγματα σε λογικές ώρες και όχι παρέα με τα βαμπίρ. Εκμεταλλεύσου σωστά τις ώρες μειωμένου τιμολογίου και γλίτωσε χρήμα (και ενέργεια). Οι ώρες για τώρα, το καλοκαίρι, με το θερινό ωράριο, είναι 11πμ με 3μμ το μεσημέρι, και 2-4πμ τα ξημερώματα. Μπορείς να προγραμματίσεις το νέο σου έξυπνο πλυντήριο να πλύνει το μεσημέρι, ακόμη κι αν εσύ είσαι στη δουλειά, ή ακόμη και να βάλεις το κλιματιστικό να δουλέψει τότε, ώστε να κρυώσει το σπίτι και μετά, μέχρι γυρίσεις, να λειτουργεί στο χαλαρό.
Πολλές νέες συσκευές πλέον έχουν και Wi-Fi αλλά και κάποιου είδους τεχνητή νοημοσύνη για να λειτουργούν πιο αποδοτικά, και να «καταλαβαίνουν» τον τρόπο που τις χρησιμοποιείς για να βελτιστοποιήσουν την δική τους συμπεριφορά. Αυτό και μόνο εξοικονομεί ενέργεια. Παράλληλα, όμως, το Wi-Fi σου επιτρέπει να κάνεις πολλά πράγματα που παλιά δε μπορούσες. Για παράδειγμα, μια έξυπνη πρίζα μπορεί να σου επιτρέψει να σβήσεις το ξεχασμένο σίδερο ή το ισιωτικό μαλλιών που άφησες αναμμένο. Ακόμη κι αν αφήσουμε στην άκρη τον κίνδυνο πυρκαγιάς – που πλέον οι σύγχρονες συσκευές έχουν δικλείδες ασφαλείας και δεν πρόκειται να συμβεί – και μόνο αν υπολογίσεις την ενέργεια που θα καταναλώσεις χωρίς λόγο, αρκεί! Όπως και μπορείς να ρυθμίσεις έξυπνες λάμπες να ανάβουν μόνο τις ώρες που έχει νόημα, και να μην τις έχεις αναμμένες μονίμως χωρίς λόγο.
Παρομοίως και για τα κλιματιστικά, τα οποία πλέον μπορούν μέχρι και να καταλάβουν αν λείπεις από το σπίτι και να σβήσουν μόνα τους! Αλλά και να σου επιτρέψουν, μέσω Wi-Fi, να τα ρυθμίσεις από απόσταση, και αντί να έχεις το κλιματιστικό να δουλεύει όλη μέρα ενώ είσαι στο γραφείο, απλά να το ανάψεις λίγο προτού σχολάσεις (ή στην ώρα του μειωμένου). Τα ίδια ισχύουν και για αφυγραντήρες, έξυπνους θερμοστάτες για καλοριφέρ, και στεγνωτήρια.
Αν αναρωτιέσαι για τις λειτουργίες, πλέον όλες οι συσκευές ελέγχονται μέσω app στο smartphone, και μάλιστα ο χειρισμός είναι απείρως πιο απλός κι από το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού.
Πλέον δεν είναι πολυτέλεια! Όλες οι σύγχρονες συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρικά μοτέρ τύπου inverter (προφανώς όσες έχουν μοτέρ), κάτι που μειώνει δραματικά την κατανάλωση. Inverter πλέον δεν βρίσκουμε μόνο στα κλιματιστικά, αν και από εκεί ξεκίνησαν, αλλά και σε ψυγεία, και πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, μέχρι και ηλεκτρικές σκούπες. Τα μοτέρ τύπου inverter λειτουργούν πιο αποδοτικά, έχουν μικρότερο μέγεθος, ενώ στην περίπτωση των πλυντηρίων, εξαλείφουν κι άλλα εξαρτήματα που φθείρονται, όπως ο ιμάντας, κάνοντας τη συσκευή πιο ανθεκτική. Πλέον, ο ίδιος ο κάδος είναι το μοτέρ! Παρομοίως και στα ψυγεία, το inverter επιτρέπει στον συμπιεστή να λειτουργεί βαθμωτά, εξοικονομώντας ενέργεια ενώ παράλληλα κρατά τη θερμοκρασία πολύ πιο σταθερή, αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις.
Λοιπόν, αν θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος, επένδυσε σε νέες, σύγχρονες, smart συσκευές και χρησιμοποίησέ τις έξυπνα! Και… μάντεψε! Μπορείς να έρθεις στα Public και να πάρεις όλες – μα όλες – τις smart συσκευές με δόσεις άτοκα, ακόμη και χωρίς πιστωτική κάρτα! Με τις περισσότερες από αυτές ετοιμοπαράδοτες, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής μόνο από τα Public, αλλά και με ανακύκλωση της παλιάς συσκευής με συλλογή δωρεάν από εμάς ΚΑΙ με έως 100 ευρώ δωροεπιταγή! Μην το σκέφτεσαι, έρχονται και ζέστες… έλα Public και άνοιξε τον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος χωρίς… υπογλώσσιο.