Περίληψη: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για να παράγει κείμενο ή εικόνες. Μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία του κλιματισμού και ήδη βλέπουμε τα πρώτα μοντέλα!
26 Ιουνίου , 2023 • 3 MINS READ
26 Ιουνίου , 2023 • 3 MINS READ
Περίληψη: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για να παράγει κείμενο ή εικόνες. Μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία του κλιματισμού και ήδη βλέπουμε τα πρώτα μοντέλα!
Κάθε τεχνολογική πρόοδος έχει αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας. Τον τελευταίο καιρό, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από αρκετές δεκαετίες, ο αυτοματισμός μέσω απλών κυκλωμάτων έκανε δυνατή την ρύθμιση παραμέτρων σε σχεδόν όλες τις συσκευές. Τη δεκαετία του '90 το buzz-phrase ήταν «fuzzy logic», μια τεχνολογία που έκανε το άλμα από τις απλές συνθήκες on-off σε συνθήκες που λειτουργούσαν λαμβάνοντας υπόψη και ενδιάμεσες τιμές. Τώρα έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ήδη έχει κάνει αίσθηση με τα συστήματα παραγωγής κειμένου αλλά και εικόνων. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογή ακόμη και σε πράγματα που οι δημιουργοί της δε θα μπορούσαν να φανταστούν. Μια από αυτές τις εφαρμογές είναι και στα συστήματα HVAC (κλιματισμού και εξαερισμού) αλλά και στα απλά κλιματιστικά που βρίσκεις στα καταστήματά μας.
Αρκετοί είναι αυτοί που θα ακούσουν το «AI στο air condition» και θα το βρουν υπερβολή, ίσως και ψέμα. Κι όμως, δεν είναι! Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυναμική να φέρουν μια μικρή επανάσταση ακόμη και στον κλιματισμό του σπιτιού!
Η «Τεχνητή Νοημοσύνη» (AI) δεν είναι μία μοναδική τεχνολογία. Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογιών, αλγορίθμων, και συστημάτων τα οποία εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία με αυτό το όνομα. Ένα παρακλάδι της AI είναι αυτό του Machine Learning (ML), το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει συστήματα όπως το Deep Learning (DL), το οποίο «ειδικεύεται» στο να αναγνωρίζει μοτίβα και συσχετίσεις μέσα σε τεράστιο πλήθος φαινομενικά ασυσχέτιστων δεδομένων. Πλέον, οι μηχανές έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν αλλά και να «βλέπουν» μια πληθώρα δεδομένων και να αναγνωρίζουν συσχετισμούς. Οι συσχετισμοί αυτοί μετέπειτα χρησιμοποιούνται ως είσοδοι σε άλλα συστήματα AI, τα οποία παράγουν τις κατάλληλες αντιδράσεις!
Οι άνθρωποι περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας στο «μέσα». Στην Ελλάδα, τα air conditions είναι απολύτως απαραίτητα τους καλοκαιρινούς μήνες σε σπίτια και γραφεία, ενώ αρκετές φορές παρέχουν και τον χειμώνα την απαραίτητη θέρμανση. Τα κλιματιστικά είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη ροή του αέρα, ενώ επηρεάζουν και την αιωρούμενη σκόνη, τις οσμές του χώρου, ακόμη και αιωρούμενα βακτηρίδια και μικροοργανισμούς. Μέχρι τώρα, τα κλιματιστικά δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε καν να παρακολουθούν όλες αυτές τις παραμέτρους, ενώ ούτε λόγος για τη ρύθμισή τους. Τώρα όμως, τα συστήματα AI που υπάρχουν στα νέα κλιματιστικά, σε συνδυασμό με τους ανάλογους αισθητήρες με τους οποίους είναι εφοδιασμένα, είναι σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, δεν περιορίζονται στο «ζεστό – κρύο» αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν π.χ. την υγρασία και τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων, αντιδρώντας καταλλήλως.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν περιορίζονται μόνο στη λειτουργία και στις εξωτερικές παραμέτρους, αλλά βρίσκουν εφαρμογή και στην επόπτευση της λειτουργίας των ίδιων των μηχανημάτων. Πλέον τα κλιματιστικά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν πιθανές βλάβες προτού αυτές συμβούν, να αναλύουν τα δεδομένα της λειτουργίας των υποσυστημάτων και να στέλνουν ειδοποιήσεις πολύ προτού τα μικροπροβλήματα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά. Παράλληλα, είναι σε θέση να μειώσουν την κατανάλωση, καθώς ένα μηχάνημα που λειτουργεί ενώ υπάρχει πρόβλημα, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια!
Η κατανάλωση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από την εφαρμογή του AI στα κλιματιστικά. Όλοι μας γνωρίζουμε τα παραδοσιακά κλιματιστικά, τα οποία απλά λειτουργούν συνεχώς μέχρι ο χώρος να γίνει… ψυγείο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, φαίνεται να μην υπάρχει μέση λύση – ο χώρος είτε θα είναι ψυγείο είτε φούρνος. Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, είναι σε θέση να κάνει ακριβώς αυτό! Μπορεί να παρακολουθεί τις παραμέτρους λειτουργίας του κάθε μηχανήματος, να προσαρμόζει τη λειτουργία του αναλόγως του αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο κάθε δωμάτιο, αλλά και να κρατά τη θερμοκρασία πραγματικά σταθερή, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπάρχουν κάποια σύγχρονα κλιματιστικά (τουλάχιστον από τον ίδιο κατασκευαστή) τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ρυθμίσουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία να είναι σταθερή σε ολόκληρο το σπίτι, χωρίς να υπολειτουργεί ένα μηχάνημα, ενώ άλλο δουλεύει στο φουλ. Τέτοια ενοποίηση σε μεμονωμένες μονάδες είναι αποτέλεσμα του AI και είναι πρωτάκουστο για συσκευές κλιματισμού.
Αν θέλεις κι εσύ να βάλεις στο σπίτι σου την υψηλή τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, μπες στο Public.gr ή στο κοντινότερο κατάστημά μας, για να επιλέξεις ένα από τα τα νέα κλιματιστικά με τεχνητή νοημοσύνη!