Δωρεάν events: Εβδομάδα με ροκ όπερα, Καραγκιόζη και πολλά φεστιβάλ

Περίληψη: Άκρως ενδιαφέροντα είναι και αυτή την εβδομάδα τα δωρεάν events. Από τη Γλυφάδα μέχρι το πάρκο Ελευθερίας, οι επιλογές είναι πολλές και πολλά υποσχόμενες.

Τι κι αν άνοιξαν τα σχολεία, τι κι αν οι διακοπές (για τους περισσότερους) ανήκουν πια στο παρελθόν, η εβδομαδιαία πορτοκαλί ατζέντα με τα δωρεάν events είναι πάντα εδώ για να σε βάλει στα vibes της πόλης και να σε ενημερώσει για όσα πρόκειται να συμβούν. Είτε θέλεις να απολαύσεις τα βράδια σου κάτω από τον έναστρο ουρανό είτε τα μεσημέρια του ΣΚ παρέα με όλη την οικογένεια, οι παρακάτω εκδηλώσεις σε αφορούν. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τα δωρεάν events της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτέμβρη; 

Έκθεση σύγχρονης τέχνης αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας

Γνώρισε τη ζωή, την προσωπικότητα και το πολιτιστικό αποτύπωμα της σοπράνο Μαρίας Κάλλας μέσα από τα μάτια και την τέχνη περισσότερων από 100 Ελλήνων και ξένων δημιουργούν. Μέχρι τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου μπορείς να απολαύσεις με ελεύθερη είσοδο την έκθεση «Visions of Maria» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» σε ρυθμούς ροκ όπερας 

Εμπνευσμένο από τον μύθο του Ηρακλή, η ροκ όπερα «Ηρακλής Μαινόμενος» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Έπειτα από ανάθεση του δήμου Θηβαίων, η παράσταση, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις καταξιωμένοι σολίστ και η χορωδία της ΕΡΤ, κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο ανοιχτό Θέατρο Μοσχοποδίου Θηβών.

Καινοτομία στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας στο ΚΠΙΣΝ

Διαδραστικά εργαστήρια και σεμινάρια, δωρεάν τεστ μνήμης για άτομα άνω των 60 ετών, παρουσιάσεις καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών υποστήριξης και ακόμα περισσότερα θα λάβουν χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Festival Alzheimer 2026. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει για τέταρτη χρονιά το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην άνοια, πάντα σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Δεκάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, οργανώσεις και φορείς, θα δώσουν το «παρών» για να μάς ενημερώσουν για τα πάντα γύρω από την ασθένεια, με το φεστιβάλ να ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείων Brain Battles.

To Cycladic Kids Festival επιστρέφει στο Κέντρο Τεχνών

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει το επιτυχημένο φεστιβάλ τεχνών «Cycladic Kids Festival». Για δύο ημέρες, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, δίνουμε ραντεβού με όλη την οικογένεια στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων για να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις, μουσική από εφηβικές μπάντες, αφηγήσεις ιστοριών, ταινίες και stand-up comedy, να συμμετάσχουμε σε εργαστήρια με πηλό, μεταξοτυπία, μαγειρική, εικαστικά, ακροβατικά και φυσικά να δούμε το video animation που ζωντανεύει τα έργα των παιδιών.  

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Ακρόπολης

Και αφού ολοκληρώσεις τη βόλτα σου στο Cycladic Kids Festival, κατευθύνσου στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου θα μπορείς να επισκεφτείς και το Μουσείο Ανασκαφής, παρέα με όλη την οικογένεια. 

Δωρεάν εκδηλώσεις στον δήμο Γλυφάδας 

Η κωμωδία των Aμερικανών Adam Long, Daniel Singer και Jess με τίτλο «Όλος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» ζωντανεύει στη σκηνή της Γ’ Μαρίνας στη Γλυφάδα για ένα βράδυ. Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, οι ηθοποιοί Δημήτρης Γιώτης, Νίκος Μπουρνιάς και Μάρθα Πολίτου μεταμφιέζονται στους αγαπημένους χαρακτήρες των έργων του Σαίξπηρ και μάς ταξιδεύουν στις ιστορίες του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, του Άμλετ και Μάκβεθ, με πυξίδα το χιούμορ, τον αυτοσχεδιασμό, τη σάτιρα και τις απρόβλεπτες ανατροπές.

Αν πάλι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας είναι ο Καραγκιόζης ή θέλεις να φέρεις σε επαφή τους μικρούς μας φίλους με το θέατρο σκιών, τότε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείς στη Γ’ Μαρίνα στη Γλυφάδα. Τον ξυπόλυτο ήρωα στον μπερντέ αναλαμβάνει ο Γιάννης Νταγιάκος, ενώ στην παράσταση θα εμφανιστεί ζωντανά και ο Τάκης Βαμβακίδης ως Καραγκιόζης. Το μεγάλο αφιέρωμα θα πλαισιώνει μουσικά ζωντανή ορχήστρα και μετά την ολοκλήρωση της παράστασης θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με χορευτικές ομάδες Συλλόγων του δήμου Γλυφάδας.

Σινεμά με ταινίες και ντοκιμαντέρ

Τον Νοέμβριο του 1996 παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιώργου Ζέρβα, «Όταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες». 30 χρόνια μετά και συγκεκριμένα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, οι σκηνοθέτες δίνουν ραντεβού με το κοινό στην Εθνική Πινακοθήκη, σε μια βραδιά που θα πλαισιωθεί από την προβολή του έργου και την επακόλουθη συζήτηση παρουσία των δημιουργών

Μερικές ακόμα άκρως ενδιαφέροντες προβολές θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο που μάς έρχεται. Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το Επιγραφικό Μουσείο φιλοξενεί την τελική φάση του 17ου Film Olympiad Grand Prix, όπου θα παρευρεθούν σημαντικοί ομιλητές από τον ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό χώρο. Μετά τις συζητήσεις ακολουθούν οι προβολές ταινιών, καθώς και η ψηφοφορία του κοινού, ώστε να αναδειχθεί ο φετινός νικητής.

Για τους λάτρεις των Γραμμάτων

Φυσικά, από την εβδομαδιαία πορτοκαλί ατζέντα δε γινόταν να απουσιάζουν και οι εκδηλώσεις των Public. Τέσσερις αγαπημένοι συγγραφείς θα βρεθούν στα πορτοκαλί καταστήματα για να συζητήσουν μαζί μας τα πάντα γύρω από τα βιβλία τους. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στο Public Συντάγματος (αίθουσα εκδηλώσεων) η Πολίνα Πρελορέντζου μαζί με το βιβλίο της «Με λένε Τζένη;». Εκτός από την παρουσίαση του έργου, η συγγραφέας θα υπογράψει και αντίτυπά του.

Την επομένη (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου), ο πολυδιαβασμένος και αγαπημένος συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης θα βρίσκεται από τις 20:30 στο Public Cafe Συντάγματος για να παρουσιάσει το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του «Δεκατρία», να συνομιλήσει με τον Παναγή Παναγιωτόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα της νέας ταινίας «Το ημερολόγιο της Βέριτι», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Colleen Hoover έχει ξεκινήσει και στα Public ετοιμάζεται μια μοναδική βραδιά που δε πρέπει να χάσεις. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 στο Public Συντάγματος θα λάβει χώρα ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Αποκλειστικά videos των ηθοποιών της ταινίας και της Colleen Hoover, quiz και αμέτρητες εκπλήξεις είναι μερικά απ' όσα πρόκειται να συμβούν, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εκδόσεις ΔιόπτραFeelgood και τα ραδιόφωνα του Ομίλου Αntenna, ΡΥΘΜΟΣ 94.9 και easy 97.2, θα μιλήσει και η Γιώτα Τσιμπρικίδου.

Κλείνουμε με την εκδήλωση του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου στο Public Συντάγματος (αίθουσα Εκδηλώσεων). Εκεί θα βρίσκονται οι Μάριος Μάζαρης και Χριστίνα Μπέσιου, μαζί με το ημερολόγιο για τις σημειώσεις της δικής σου σχολικής χρονιάς «Μπες σε τάξη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με το κοινό και θα υπογράψουν αντίτυπα του βιβλίου τους.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog, για να γνωρίζεις από νωρίς τι παίζει στην πόλη και φυσικά στα πορτοκαλί καταστήματα.