Περίληψη: Τι φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος, όταν ακούει για “έξυπνο σπίτι” και αυτοματισμούς; Πιθανότατα, κάτι μεταξύ...
15 Φεβρουαρίου , 2017 • 2 MINS READ
15 Φεβρουαρίου , 2017 • 2 MINS READ
Περίληψη: Τι φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος, όταν ακούει για “έξυπνο σπίτι” και αυτοματισμούς; Πιθανότατα, κάτι μεταξύ...
Τι φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος, όταν ακούει για “έξυπνο σπίτι” και αυτοματισμούς; Πιθανότατα, κάτι μεταξύ σκηνών από το Star Trek των αρχών των 90s και των τελευταίων ταινιών Iron Man. Πόρτες να ανοίγουν μόνες τους, φώτα να αναβοσβήνουν με μια εντολή, συσκευές να ενεργοποιούνται αυτομάτως. Οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτού του “ονείρου” ξεκίνησαν πολλές δεκαετίες πριν, ενώ μέχρι και στις (πρωτόγονες τεχνολογικά) δεκαετίες του '50 και του '60 υπήρχαν πρώιμες ανακοινώσεις, βίντεο και άρθρα για την “επερχόμενη” τεχνολογική επανάσταση. Η επανάσταση, όμως, καθυστέρησε. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 είχαμε μια πρώτη προσπάθεια συσκευής ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών, το (μάλλον άγνωστο στους περισσότερους) MasterVoice – τότε όμως το internet ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο και η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς ελάχιστη. Πλέον, βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και δύο εταιρίες έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες συσκευές, οι οποίες, πλέον συνδεόμενες με το internet και, συνακολούθως, αντλώντας πληροφορίες από ανεξάντλητες πηγές, έχουν δυνατότητες που στο πρόσφατο παρελθόν θα ήταν απλά αδιανόητες.
Μιλάμε προφανώς για το “Home” της Google και το “Echo” της Amazon. Δύο συσκευές πολύ παρόμοιες, οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να τους μιλήσεις, να ανάψεις ή να σβήσεις (συνδεδεμένα) φώτα, τηλεόραση, θερμοσίφωνα, κλιματιστικό, κεντρική θέρμανση, να ανοιγοκλείσεις (ηλεκτρική) γκαραζόπορτα, (αυτόματα) πατζούρια, και πολλά άλλα. Αυτά, όμως, έστω και με πιο πρωτόγονο τρόπο, τα έκανε και το MasterVoice των 80s. Αυτό που κάνει τις δύο αυτές συσκευές να ξεχωρίζουν δραματικά, είναι το internet – και η διασύνδεση με υπηρεσίες σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείς να “πεις” στο Home ή στο Echo “παίξε μου jazz απo to Spotify” και αυτό να υπακούσει! Αν έχεις κάποιο stereo με δυνατότητες streaming, η εντολή μπορεί να είναι ακόμη και “παίξε rock από το Google Play στο στέρεο στο σαλόνι”! Ομοίως, μπορείς, αν είσαι συνδρομητής στο NetFlix (για παράδειγμα), να του πεις “παίξε μου 'Game of Thrones' στην τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο”.
Εκτός αυτών, η ευφυία των δύο συσκευών τους επιτρέπει ακόμη και να απαντούν ερωτήσεις. Το τυπικό παράδειγμα, “τι καιρό θα κάνει αύριο” θα κάνει το Home και το Echo να σας δώσουν την πρόγνωση του καιρού. Αλλά και ερωτήσεις του τύπου “ποιος παίζει στο τελευταίο Star Wars”, “πόσο ήρθε ο Παναθηναϊκός σήμερα” ή “ποια είναι η απόσταση Γης – Σελήνης” θα απαντηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα! Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, προφανώς χρειάζεται να συνδέσετε φώτα και συσκευές με κατάλληλα ασύρματα ρελαί, διακόπτες ή ρυθμιστικά (όπως το Devolo Home Control). Η τηλεόραση και το στερεοφωνικό θα πρέπει να υποστηρίζουν εντολές μέσω δικτύου, ενώ θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και σύνδεση στο internet. Τέλος, όλες οι εντολές θα πρέπει να γίνονται στα Αγγλικά, αν και, τόσο το Home όσο και το Echo, φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα με την Ελληνική “Greeklish” προφορά, και δεν απαιτούν να μιλάς τα Αγγλικά της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Τελικά, για το έξυπνο σπίτι σήμερα, το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ευφυία των Echo / Home, αλλά η διασύνδεση όλων των υπόλοιπων: ποιος έχει ηλεκτρικά πατζούρια ή κεντρική θέρμανση με ασύρματο τηλεχειρισμό;