3 Απριλίου , 2018 • 2 MINS READ
Φαντασία, επιστημονική και μη, για νέους!
Περίληψη: “Το παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ίσως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα είδη αναγνωσμάτων των...
“Το παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ίσως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα είδη αναγνωσμάτων των παιδιών και των εφήβων. Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως το λογοτεχνικό είδος που εκτυλίσεται γύρω από ένα επιστημονικό ή τεχνολογικό επίτευγμα. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε πως είναι το έργο που επινοεί κόσμους, κοινωνίες και όντα σε χώρο και χρόνο φανταστικό και απροσδιόριστο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτά τα έργα ξεπερνούν τον ορθολογισμό της εποχής και εξαίρουν την τάση του ανθρώπου να οραματιστεί τον εαυτό του πέρα από την εποχή που ζει.
Αρχικά αυτό το είδος εμφανίστηκε στην λογοτεχνία για ενήλικες από τον Ισαάκ Ασίμωφ και είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 20ο αιώνα. Ο Ιούλιος Βερν όμως, είναι εκείνος που πρώτος γράφει έργα που απευθύνονται και σε παιδιά και εφήβους. Κάποια από τα πιο γνωστά έργα του είναι τα «Από τη Γη στην Σελήνη», και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» με τις περιπέτειες του κάπτεν Νέμο.
Το σύγχρονο μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικά πετυχημένο είδος αν κρίνουμε και από την μεγάλη απήχηση που γνώρισαν τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με τον Χάρι Πότερ. Ένας μικρός μάγος, σε ένα σχολείο για μάγους, αντιμετωπίζει διάφορες περιπέτειες, σε αυτή την πασίγνωστη πλέον σειρά βιβλίων. Άλλη μια σειρά βιβλίων με χαρακτηριστικά έπους είναι το «Έραγκον» του Κρίστοφερ Παολίνι όπου μυθικά πλάσματα όπως οι δράκοι εξάπτουν την δημιουργική φαντασία των νεαρών αναγνωστών.
[gallery link="file" size="full" ids="58898,58897,58896"]
Επίσης «Το Ρομπότ στο ερημονήσι» του Πίτερ Μπράουν καταδεικνύει πώς τελικά η φύση και η τεχνολογία έρχονται σε σύγκρουση.
Ίσως να μην είναι τυχαίο τελικά ότι τα έργα αυτού του είδους ξεδιπλώνονται σε σειρές πολλών βιβλίων όπως οι σειρές βιβλίων «Spirit Animals», «Emporium» και «Οδυσσέας Μουρ» (εκδ. Διόπτρα), «Οι φύλακες του χρόνου» (εκδ. Μεταίχμιο) και πολλές άλλες.
Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε και το έργο του Αντώνη Μυλωνάκη από εκδόσεις Μικρή Άρκτος «Ο Καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ» που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία από τα Public Book Awards για το 2017.
[gallery link="file" columns="2" size="full" ids="58899,58900"]
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η επιτυχία αυτού του λογοτεχνικού είδους οφείλεται στο ότι δεν περιορίζεται σε πολιτισμικές παραμέτρους (συνήθειες, ήθη-έθιμα της εποχής, τόπο), στο ότι ενημερώνει, προσφέρει γνώσεις και εξοικειώνει τα παιδιά με την ορολογία στα σχετικά επιστημονικά πεδία. Επίσης ευαισθητοποιεί για το θέμα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας ώστε οι επόμενες γενιές να την αξιοποιήσουν για την ευημερία της ανθρωπότητας.
Τέλος αυτό το είδος καλλιεργεί την δημιουργική φαντασία, ψυχαγωγεί και αρέσει πολύ στα παιδιά!„