Booker Prize 2020: Στο Shuggie Bain του Douglas Stuart το φετινό βραβείο

Περίληψη: Ο Σκωτσέζος Douglas Stuart είναι ο νικητής του κορυφαίου βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου. Το πρώτο του βιβλίου «Shuggie Bain» του χάρισε το Booker Prize για το 2020.

Σε μία διαφορετική τελετή από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, η επιτροπή του βραβείου Booker ανακοίνωσε το φετινό νικητή. Το βιβλίο που κερδίζει το Booker Prize 2020 είναι το «Shuggie Bain» του Douglas Stuart. Το βιβλίο αυτό είναι το ντεμπούτο του Σκωτσέζου συγγραφέα και η επιτροπή το επέλεξε ομόφωνα ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο της περασμένης χρονιάς.

Ο Stuart δήλωσε απολύτως έκπληκτος από την ανακοίνωση και αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα του, την οποία έχασε λόγω αλκοολισμού όταν ήταν 16 χρονών. Το «Shuggie Bain» είναι εν πολλοίς ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με πολλά από τα ζητήματα που και ο ίδιος ο συγγραφέας αντιμετώπισε. Τα γεγονότα του βιβλίου διαδραματίζονται στη Γλασκόβη της δεκαετίας του 1980, πόλη στην οποία μεγάλωσε ο Douglas Stuart. Κεντρικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η Agnes Bain και ο γιος της Shuggie.

Μετά τη διάλυση του γάμου της, η Agnes βρίσκεται να παλεύει με τους δαίμονές της. Ο αλκοολισμός της έχει διώξει τους πάντες από κοντά της. Ο Shuggie είναι ο μόνος που παραμένει δίπλα της, την ώρα που και ο ίδιος αντιμετωπίζει τα δικά του ζητήματα. Το «Shuggie Bain» είναι μία απαιτητική αναγνωστική εμπειρία γεμάτη με δύσκολα θέματα όπως οι καταχρήσεις, η σεξουαλικότητα και οι άκαρπες προσπάθειες να απομακρυνθεί κάποιος από τη φτώχεια. Η ιστορία του Shuggie μπορεί να μην είναι ευχάριστη, είναι όμως ελπιδοφόρα. Επιπλέον, το μυθιστόρημα αυτό «προορίζεται να γίνει κλασικό» όπως δήλωσε η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής Margaret Busby.

Το βιβλίο του Douglas Stuart κατάφερε αμέσως να ξεχωρίσει μεταξύ των έξι υποψηφιοτήτων της φετινής shortlist. Η επιτροπή του Booker Prize χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να αποφασίσει το νικητή. Τόσο έντονη ήταν η επίδραση που είχε το «Shuggie Bain» στους κριτές. Για τη νίκη του, ο Douglas Stuart θα παραλάβει χρηματικό έπαθλο £50.000. Το βιβλίο είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο στα αγγλικά, αλλά, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα στο 2021 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Να θυμίσουμε εδώ πως το βραβείο Booker απονέμεται κάθε χρόνο σε συγγραφείς που εξέδωσαν τα βιβλία τους στη Βρετανία. Το μεγάλο βραβείο, αυτό που φέτος κατέληξε στον Douglas Stuart, αφορά βιβλία που γράφτηκαν στα αγγλικά. Ο θεσμός των βραβείων Booker απονέμει ακόμα ένα βραβείο μέσα στη χρονιά, το International Booker Prize, στο οποίο συμμετέχουν μεταφρασμένα έργα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τόσο το Booker Prize όσο και το International Booker Prize απονεμήθηκαν φέτος σε συγγραφείς που έκαναν το ντεμπούτο τους.