Ο Μαραθώνιος πλησιάζει, ώρα για προπόνηση!

Περίληψη: Κράτα σημειώσεις για να εξοπλιστείς σωστά!

Ο Μαραθώνιος, το γεγονός για χάρη του οποίου χιλιάδες φίλοι του αθλητισμού και επαγγελματίες δρομείς συρρέουν σε ετήσια βάση στην Αθήνα, είναι προ των πυλών! Στις 10 Νοεμβρίου οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν τα όριά τους, διανύοντας τα 5, 10 ή –οι πιο προετοιμασμένοι- 42 χιλιόμετρα της διαδρομής του αυθεντικού Μαραθωνίου, ζώντας μια μοναδική εμπειρία! 

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, δύο είναι οι απαιτήσεις: εγγραφή και προπόνηση! Η πρώτη είναι απλούστατη, γίνεται με μια επίσκεψη στο επίσημο site του Μαραθωνίου. Όσον αφορά στην προετοιμασία για το γεγονός, όμως, εκεί είναι που χρειάζονται πρόγραμμα και θέληση. Οι προπονήσεις θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινές, προκειμένου ο οργανισμός σου να είναι σε θέση να αντέξει σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, φροντίζοντας να αυξάνεις την απόσταση και τον ρυθμό σου σε κάθε ευκαιρία.

Εξοπλίσου σωστά!

Αρχικά, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα τραυματισμού. Επενδύοντας στο σωστό ζευγάρι παπουτσιών για τρέξιμο, θα εξασφαλίσεις τη σωστή κατανομή βάρους στο πέλμα και την πατούσα, προσφέροντας παράλληλα στα πόδια σου την κατάλληλη στήριξη. Έτσι, εκτός από σταθερά, θα τρέχεις και άνετα, μειώνοντας σημαντικά την κόπωση και το διάστημα... αποθεραπείας για τα πόδια σου.

Μιλώντας περί παπουτσιών, λοιπόν, ιδού οι προτάσεις μας:

Σε αντρικά, τα Bitter & Sweet 11748-3 είναι ίσως η πιο προσιτή –από πλευράς τιμής- επιλογή. Η κατασκευή τους είναι τέτοια, ώστε να υποστηρίζουν το πόδι κατά το τρέξιμο, τη στιγμή που η εσωτερική υφασμάτινη επένδυση προσφέρει απαλότητα και ευκολότερη εφαρμογή. Τα Reebok Sport Quick Motion DV4799 είναι μια stylish και ανατομική πρόταση, αφού κρατούν το πόδι σταθερό, προσδίδοντας πιο “funky” αέρα στην εμφάνισή σου χάρη στο κόκκινο χρώμα.

Αν ψάχνεις κάτι με κορυφαία εφαρμογή και χαμηλό βάρος, τότε τα Fila Memory Sasta 1AF93011 και τα Joma Meta R.metaw-903 είναι ιδανικά, ενώ, τέλος, για εκείνους που θέλουν το κάτι παραπάνω, τα Asics Gel-braid 1011a196 με την τεχνολογία Gel για απορρόφηση κραδασμών, το διαπνέον mesh με ενίσχυση στη σόλα και τα δάχτυλα και την αποσπώμενη σόλα από καουτσούκ είναι ό,τι πρέπει!

Περνώντας στα γυναικεία ζευγάρια, τα Lotto Speedride 500 II είναι τέλεια για τρέξιμο, αλλά και κάθε καθημερινή δραστηριότητα, καθώς συνδυάζουν το δικτυωτό υλικό που «αναπνέει» στο επάνω μέρος τους με ενδιάμεση σόλα EVA για επιπλέον άνεση. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα Joma Vitaly Lady R.vitals-912 με την κορυφαία τους αίσθηση, ενώ για κάτι πιο κομψό μπορείς να προτιμήσεις τα Bitter & Sweet 11751-2 σε ροζ χρώμα, που διαθέτουν και αντιολισθητική σόλα με κοψίματα.

Αν οι απαιτήσεις σου, τώρα, δεν καλύπτονται από τα παραπάνω, τότε ρίξε μια ματιά στα Reebok Sport Lite Dv6401, που έρχονται με σόλα από αφρό 3D Ultralite και είναι σχεδιασμένα ειδικά για δραστήριο περπάτημα και ελαφρύ τρέξιμο. Εναλλακτικά μπορείς να πας στα Fila Memory Sasta 5af93011-021, που διατηρούν το πόδι σταθερό χάρη στην επιφάνεια από αφρό μνήμης (memory foam) ενώ παράλληλα του επιτρέπουν να αναπνέει.

Ξεκίνα προπόνηση τώρα!

Έχοντας φροντίσει, λοιπόν, τα παπούτσια, ήρθε η ώρα να αρχίσεις την προπόνηση! Μια κουβέντα είναι αυτό όμως… Το γυμναστήριο δεν σε εμπνέει, το πάρκο είναι κλειστό την ώρα που γυρνάς από τη δουλειά, το τρέξιμο στους γεμάτους αυτοκίνητα δρόμους της πόλης είναι μάλλον... απαγορευτικό, ενώ παράλληλα ο καιρός φροντίζει να υπενθυμίζει ότι διανύουμε τους μήνες του φθινοπώρου. Οπότε;

Η λύση είναι εξαιρετικά απλή: ένας διάδρομος γυμναστικής θα σου επιτρέψει να προπονηθείς εύκολα και αποτελεσματικά, την ώρα και για τη διάρκεια που θες στον χώρο σου –και μάντεψε: ο επερχόμενος Μαραθώνιος αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να προχωρήσεις στην αγορά του! Αν δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, έχουμε ξεχωρίσει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για να σε βοηθήσουμε.

Ο ProTred MR-300 διαθέτει μοτέρ 1,75 ίππων, προσεγγίζοντας ταχύτητες έως και 14,8 χλμ/ώρα. Το μέγιστο βάρος του χρήστη είναι στα 100 κιλά, ενώ το σύστημα ρυθμιζόμενων αναρτήσεων απορροφά τους κραδασμούς για ομαλότερη εμπειρία. Αν ψάχνεις κάτι λίγο δυνατότερο, τότε θα πας στον ProTred MR-500 των 2 ίππων για ταχύτητες έως και 16 χλμ/ώρα και χρήστες έως 115 κιλά. Διαθέτει μηχανικά ρυθμιζόμενη κλίση τριών επιπέδων, θύρα USB και, όπως και το μικρότερο μοντέλο, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

Για τους απαιτητικούς χρήστες τώρα, υπάρχει ο ProTred MR-600 με μοτέρ 2 ίππων και ισχύ 1500 W για ταχύτητες 16 χλμ/ώρα και χρήστες έως 115 κιλά. Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις απορροφούν τους κραδασμούς, τα 18 προγράμματα σε συνδυασμό με την κλίση 15 επιπέδων θα σου προσφέρουν πληθώρα διαφορετικών προπονήσεων, ενώ η θύρα USB με το σύστημα αναπαραγωγής MP3 θα σου κρατήσουν συντροφιά για όσο χρειάζεται.

Στην ίδια κατηγορία συναντάμε και τον Pegasus Lunar Mt-241, ο οποίος έρχεται με μοτέρ 2 ίππων για ταχύτητες έως 14 χλμ/ώρα και χρήστες μέχρι 115 κιλά. Προσφέρει κλίση 12 επιπέδων, διαθέτει αντικραδασμικό σύστημα με ελαστομερή στοιχεία, ηλεκτρονική κονσόλα και πλήκτρα χειρολαβών για ακόμα πιο άνετο έλεγχο. Στην LCD οθόνη του εμφανίζει πλήθος πληροφοριών για την άσκησή σου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών σου τους οποίους και μετρά.

Τέλος, αν ψάχνεις κάτι ολοκληρωμένο, ο Diadora Fitness Trim 5.5 είναι ένας επαγγελματικών προδιαγραφών διάδρομος ο οποίος όμως θα σου επιτρέψει να προπονηθείς όπως ακριβώς θες. Με αθόρυβο μοτέρ 2,25 ίππων, είναι κατάλληλος για χρήστες έως και 120 κιλά ενώ έρχεται με 31 προγράμματα, αντικραδασμικό σύστημα και δάπεδο Sensible Cushion της Diadora. Διαθέτει θύρα εισόδου για το MP3 player σου, καθώς επίσης και Bluetooth, ώστε να ακολουθήσεις τη διαδρομή που επιθυμείς μέσω του GPS του κινητού σου και να μοιραστείς τις επιδόσεις σου με το FitSHOW.

Βρες όλα όσα χρειάζεσαι για την προετοιμασία του Μαραθωνίου στο Public Marketplace