Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Βιβλία που έγιναν θεατρικά έργα

Περίληψη: «Όλος ο κόσμος, μια σκηνή» είχε γράψει ο William Shakespeare, μια φράση που αποδεικνύει πώς μια από...

«Όλος ο κόσμος, μια σκηνή» είχε γράψει ο William Shakespeare, μια φράση που αποδεικνύει πώς μια από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης, αυτή του θεάτρου, είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας. Σε λίγες ημέρες η διεθνής θεατρική κοινότητα θα τιμήσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μάρτιου. Εμείς επιλέξαμε κάποια από τα αγαπημένα μας λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία ανεβαίνουν αυτή την περίοδο στις Αθηναϊκές σκηνές, για πάρεις έμπνευση τόσο για την επόμενη παράσταση που θα δεις όσο και για το επόμενό σου ανάγνωσμα!

Έλληνες συγγραφείς

Στο «Ο Γιούγκερμαν και τα στερνά του» (τόμος 1 και 2), ένας από τους πιο αξιόλογους Έλληνες λογοτέχνες, ο Μ. Καραγάτσης, παίρνει θέση απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.

Η Μαρία Ιορδανίδου στο έργο της «Λωξάνδρα» αναπλάθει την εικόνα της Πόλης, τις μυρωδιές και τους ήχους της πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια της γιαγιάςτης.

Ένας περίπατος στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, και ένα αγόρι πριν την εφηβεία που παλεύει να μεγαλώσει στο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της πολυαγαπημένης Άλκης Ζέη.

Με το αριστουργηματικό του έργο, «Ένα παιδί μετράει τα άστρα», ο Μενέλαος Λουντέμης παραδίδει μια ιστορία ωδή στα γράμματα, το βιβλίο και την αξία του δασκάλου.

Μια τοιχογραφία της νεότερης Ελλάδας μέσα από την αφήγηση και τη δύναμη μιας γυναίκας, γεννημένης και μεγαλωμένης σ’ ένα μπουρδέλο, της Ρένας. Ο Αύγουστος Κορτώ γεμίζει τις σελίδες του έργου του με χιούμορ, αγάπη και πάνω από όλα αισιοδοξία.

Το «Βιοτεχνία Υαλικών» αποτελεί βιβλίο-σταθμό στην πορεία του συγγραφέα, Μένη Κουμανταρέα. Η ιστορία των χαμένων ιδεολογιών και ων ξοφλημένων ονείρων στη μεταπολεμική Ελλάδα παραμένει κλασσική.

Ξένοι συγγραφείς

Ο Ibsen στο θεατρικό του έργο «Βρικόλακες» ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά τη βαθύτερη τραγωδία των ηρώων του διερευνώντας το δικαίωμααυτών στην ευτυχία.

Το «Φάρεναιτ 451» του Ray Bradbury, συγκαταλέγεται στα μεγάλα προφητικά έργα του 20ουαιώνα. Μια δυστοπική ιστορία, που κλείνει το μάτι στο σήμερα, για την λογοκρισίακαι αυτούς που τολμούν να την αψηφούν.

Η τρυφερή ιστορία που δημιούργησε ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Roald Dahl, μας συστήνει ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, τη Ματίλντα, που διαβάζει δύσκολα βιβλία, μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό της και δεν φοβάται να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Ένας νεκρός σκύλος, τα μαθηματικά, ένα μυστήριο, οι διαλυμένες οικογένειες και ένας έφηβος διαφορετικός από τους άλλους μπλέκονται στην πολυβραβευμένη ιστορία του Mark Haddon, «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα».

Το «Βούτσεκ» του Georg Buchner αποτελεί κείμενο-σταθμό στο ευρωπαϊκό θέατρο που, καταρρίπτοντας τη συμβατική γραμμική αφήγηση, αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Στο βαθιά πολιτικό έργο, «Ο άνθρωπος που γελά», ο Victor Hugo θέτει τον κεντρικό του ήρωα, αλλά και τους ίδιους τους αναγνώστες, απέναντι στην ακρότητα της εξουσίαςκαι την αλαζονεία του πλούτου.

Το Public, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, χαρίζει σε τρεις (3) τυχερούς τρεις (3) διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Βόυτσεκ», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και πέντε (5) διπλές προσκλήσεις σε πέντε (5) τυχερούς για την παράσταση «Ο άνθρωπος που γελά», σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που ανεβαίνει στη σκηνή Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Νικολέτα Χριστοδούλου

Γιάννης Κωστιάνης

Δέσποινα Αποστολίδου

Ευαγγελία Λεοναρδοπούλου

Ιωάννα Αλεβιζάκη

Σοφία Διανέλλου

Αναστασία Σιούτη

Ελένη Χριστοπούλου