Πρώτη μέρα στο δημοτικό; Καλή αρχή με 6+1 tips για τους γονείς!

Περίληψη: Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά και εμείς σου έχουμε 7 συμβουλές για να περάσει η πρώτη μέρα στο δημοτικό όσο πιο ανώδυνα γίνεται!

Πρώτη μέρα στο δημοτικό. Μια μέρα γεμάτη συναισθήματα, συγκινήσεις, ίσως και μια δόση αγωνίας για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή του παιδιού. Λογικό, αν σκεφτείς ότι όλα είναι καινούργια. Καινούρια πρόσωπα, καινούργια τάξη, καινούργιοι συμμαθητές. Από μακριά, η διαδικασία μοιάζει αγχωτική. Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως, η πρώτη μέρα στο δημοτικό οφείλει να είναι μέρα χαράς για τα παιδιά και τους γονείς. Οπότε αν το μικρό σου ετοιμάζεται να γίνει πρωτάκι, ακολούθησε τα παρακάτω tips, και σου εγγυόμαστε ότι τα μαθητικά του χρόνια θα ξεκινήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η εξοικείωση περνά μέσα από το παιχνίδι

Όπως συμβαίνει και στο νηπιαγωγείο, η σταδιακή εξοικείωση του παιδιού με τη νέα του καθημερινότητα, παίζει το πρώτο ρόλο ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα τις πρώτες εβδομάδες της προσαρμογής στο σχολείο. Πρότεινε ευχάριστες και δημιουργικές ασχολίες όπως η ζωγραφική. Για παράδειγμα, μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να ζωγραφίσει το πώς φαντάζεται τη σχολική τάξη, τους συμμαθητές και τη νέα του δασκάλα. Μπορείς ακόμη να βρεις φανταστικά παιχνίδια LEGO και Playmobil με θέμα, τι άλλο, το σχολείο!

back-to-school-dimotiko-01

Κάνε την αγορά της σχολικής τσάντας παιχνίδι

Η σχολική τσάντα είναι το πρώτο πράγμα που βρίσκεις σε κάθε λίστα σχολικών. Για τα πρωτάκια είναι ταυτόχρονα παιχνίδι και κομμάτι του εαυτού τους. Μια σχολική τσάντα στα χρώματα και τα σχέδια που λατρεύει, θα το βοηθήσει να δει το σχολείο με αισιοδοξία, χαρά και θετική διάθεση. Παρατήρησε ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα και με ποιους παιδικούς ήρωες ενθουσιάζεται. Λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι, κάνε του μια μεγάλη έκπληξη με το σακίδιο που θα το συντροφεύσει στην πρώτη του σχολική χρονιά.

Ετοίμασε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ

Όσο λιγότερη πίεση υπάρχει το πρωί, τόσο πιο ανώδυνα θα κυλήσει για όλους η πρώτη μέρα στο σχολείο. Για να αποφύγεις το αγχωτικό «τρέξιμο» της τελευταίας στιγμής, μπορείς να ετοιμάσεις τα ρούχα του παιδιού από το προηγούμενο βράδυ. Ακόμη καλύτερα, άφησέ το εκείνο να διαλέξει το σύνολο που θα φορέσει. Μικρές πρωτοβουλίες σαν αυτή, θα δώσουν χαρά στο παιδί, θα το γεμίσουν με αυτοπεποίθηση αλλά και ακόμα μεγαλύτερη προσμονή για τις σχολικές του περιπέτειες.

Δωράκι για καλή τύχη

Σειρά έχει η ετοιμασία της τσάντας. Αφού έχεις προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα σχολικά, δείξε στο παιδί πως να γεμίζει και να ελέγχει σωστά την τσάντα του. Διακριτικά, μπορείς να προσθέσεις ένα δωράκι για καλή τύχη. Ένα σετ μαρκαδόρων, μια αστεία γόμα, μια όμορφη κάρτα ή ένα εντυπωσιακό μπλοκ ζωγραφικής θα του φτιάξουν σίγουρα τη διάθεση μετά τον δύσκολο αποχαιρετισμό. Ποιο παιδί άλλωστε δε λατρεύει τις εκπλήξεις;

back-to-school-dimotiko-02

Μίλησέ του για τη δική σου πρώτη μέρα

Είναι φυσιολογικό η πρώτη μέρα στο δημοτικό να προκαλεί νευρικότητα στα παιδιά. Ένας καλός τρόπος για να μετριάσεις το άγχος που νιώθει είναι να μοιραστείς τις δικές σου εμπειρίες από τότε που ήσουν και εσύ πρωτάκι. Μίλησέ του με ειλικρίνεια για το πως ένιωσες όταν βρέθηκες στη θέση του και επικεντρώσου στις θετικές αναμνήσεις. Τους φίλους που γνώρισες, τα ενδιαφέροντα πράγματα που έμαθες, τις συναρπαστικές εκδρομές και τα ατέλειωτα παιχνίδια με τα άλλα παιδάκια. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ιστορίες σου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού και να δει την όλη εμπειρία του σχολείου με άλλο μάτι.

Ενθουσιασμός όχι άγχος

Το άγχος είναι μεταδοτικό. Το ίδιο όμως είναι και ο ενθουσιασμός. Άφησε στην άκρη τυχόν αμφιβολίες και μοιράσου με το παιδί την αμέριστη χαρά σου για το νέο του ξεκίνημα. Ο αποχωρισμός είναι πάντα δύσκολος, οπότε η θετική σου στάση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας στο σχολείο, θα βοηθήσει το μικρό σου να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Σε περίπτωση που η πρώτη μέρα κυλήσει κάπως δυσκολότερα από το αναμενόμενο, δείξε ψυχραιμία και θυμήσου πως κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να εγκλιματιστεί σε ένα νέο περιβάλλον.

 Απαθανάτισε τη στιγμή

Η πρώτη μέρα στο δημοτικό είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες της παιδικής ηλικίας. Το παιδί πλέον μεγαλώνει και αρχίζει σταδιακά ο απογαλακτισμός από τη μαμά και το μπαμπά. Φρόντισε λοιπόν να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, μετά από χρόνια όμως θα θυμάσαι όλες αυτές τις στιγμές με νοσταλγία και χαμόγελο.

back-to-school-dimotiko-03

Ετοιμάσου να κάνεις Back to School στα Public!

Καινούργια χρονιά, καινούργια αρχή. Παρά την κούραση και τις μικρές γκρίνιες της καθημερινότητας, τα σχολικά χρόνια του δημοτικού κρύβουν χαρές και συγκινήσεις που δε φαντάζεσαι! Η ώρα για το πρώτο κουδούνι πλησιάζει! Για να μη σε βρει ο Σεπτέμβρης απροετοίμαστο, φέτος φρόντισε για τη λίστα των σχολικών από νωρίς. Επόμενο βήμα: μια βόλτα από το Public.gr και τα καταστήματα Public, όπου σε περιμένουν και φέτος τα σχολικά όλων των τάξεων στις καλύτερες τιμές!