Back to school: Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο χωρίς κανένα άγχος!

Περίληψη: Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο είναι δύσκολη για κάθε παιδί, και εδώ όμως υπάρχουν τρόποι για να αποβάλεις το στρες και την πίεση της καινούριας αρχής.

Μπορεί να έχουμε πάνω από ένα μήνα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όμως κάπου στο μυαλό των γονιών βρίσκεται και η επιστροφή των παιδιών στις τάξεις. Ειδικά αν μιλάμε για την πρώτη φορά που θα περάσουν το κατώφλι του νηπιαγωγείου. Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο είναι σίγουρα μια μέρα ιδιαίτερη. Πρόκειται για την αρχή μιας νέας καθημερινότητας, η οποία πολλές φορές φέρνει μαζί της και μπόλικο στρες. Θα προσαρμοστεί το παιδί εύκολα; Θα αγχωθεί με την αλλαγή περιβάλλοντος; Και αν δε θέλει να πάει, τι κάνεις; Οι σκέψεις και τα ερωτήματα πολλά. Ψυχραιμία. Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ας θυμηθούμε κάποιες μεθόδους που θα βοηθήσουν τα πρωτάκια στα πρώτα τους βήματα μακριά από το σπίτι.

Η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και το γονιό είναι το «κλειδί» για μια υγιή και ισορροπημένη σχέση. Φυσικά είναι κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο. Μπορεί να προηγηθεί μια συζήτηση ώστε να γνωρίζει από πριν τι θα συναντήσει. Πιθανά αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις είναι φυσιολογικές, δεδομένης της μεγάλης αλλαγής που επέρχεται στην καθημερινή του ζωή. Γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατανόηση, υπομονή και στοργικότητα. Η απουσία εντάσεων γύρω από το θέμα του νηπιαγωγείου θα διευκολύνει τη μετάβαση και την προσαρμογή του παιδιού στο νέο του περιβάλλον.

back-to-school-nipiagogeio-02

Κάντε μαζί μια βόλτα στο νηπιαγωγείο

Μια πρώτη «γνωριμία» με το νηπιαγωγείο λίγες μέρες πριν, θα αμβλύνει την ανησυχία και τις άμυνες του παιδιού, μιας και δε θα φαίνονται όλα άγνωστα όταν έρθει η δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού. Η βόλτα είναι επίσης καλή ευκαιρία για να αφουγκραστείς τα συναισθήματά του αλλά και να εξοικειωθεί σταδιακά με την ιδέα του νηπιαγωγείου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συναντήσεις γονείς και άλλα παιδάκια που έχουν έρθει για τον ίδιο λόγο.

Απενοχοποίησε το φόβο της πρώτης μέρας

Η δυσφορία, το στρες και το άγχος της πρώτης μέρας στο νηπιαγωγείο πηγάζουν, σε μεγάλο βαθμό, από το φόβο για το άγνωστο. Για να κατευνάσεις τις ανησυχίες του παιδιού, μπορείς να του δώσεις μια εικόνα για τα πράγματα που θα κάνει την πρώτη μέρα, αλλά και όλη τη χρονιά στο νηπιαγωγείο. Με χαμόγελο και θετική διάθεση εξήγησέ του πως το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος που θα γνωρίσει νέους φίλους, θα διασκεδάζει, θα παίζει και θα μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα.

Ο αποχωρισμός θέλει μικρά βήματα

Η πρώτη μέρα στον παιδικό και το νηπιαγωγείο είναι, συνήθως, η πρώτη εμπειρία αποχωρισμού που βιώνει το παιδί από τα πρόσωπα φροντίδας, δηλαδή τη μαμά και τον μπαμπά. Μη ξεχνάς πως το άγχος του αποχωρισμού είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή διαδικασία και η συχνότερη μορφή άγχους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η ξαφνική είσοδος σε ένα καινούριο μέρος με πολλά νέα πρόσωπα μπορεί να προκαλέσει δυσφορικά συναισθήματα. Γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν ο απογαλακτισμός να γίνεται σταδιακά με μικρούς αποχωρισμούς, ώστε το παιδί να προσαρμοστεί ομαλότερα στις νέες συνθήκες.

back-to-school-nipiagogeio-01

Τα σχολικά φτιάχνουν τη διάθεση

Η βόλτα για την αγορά των σχολικών μπορεί να αποφορτίσει τόσο το παιδί αλλά και τους γονείς πριν τη μεγάλη μέρα. Ένα όμορφο lunchbox, μια εντυπωσιακή κασετίνα, ένα πολύχρωμο σετ ξυλομπογιές και μια τσάντα με τον αγαπημένο του ήρωα είναι ένα ευχάριστο κίνητρο για να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πρώτες του μαθητικές περιπέτειες.

Φτιάξε το αγαπημένο του πρωινό

Το τελευταίο που θες ειδικά εκείνη την ημέρα είναι να τρέχεις τελευταία στιγμή. Δείξε στο παιδί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πίεση. Σήκω από νωρίς, και φτιάξε ένα περιποιημένο πρωινό, κατά προτίμηση το αγαπημένο του. Σαν πρωτάκι, αυτή είναι η μεγάλη του μέρα, οπότε δεν πειράζει μια φορά να τον κακομάθεις με τα σοκολατένια δημητριακά που τρελαίνεται!

Αποχαιρέτισέ το σωστά!

Και πάμε τώρα στη δυσκολότερη στιγμή των πρώτων μαθητικών χρόνων. Τον αποχαιρετισμό στο προαύλιο του νηπιαγωγείου. Πολλά παιδιά κλαίνε, σφιχταγκαλιάζουν τον γονιό και αρνούνται να τον αφήσουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, διατήρησε την ψυχραιμία σου και μίλησε του στοργικά καθησυχάζοντάς το. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το στρες, οπότε μη δείξεις ταραγμένος. Αποχαιρέτισέ το θερμά με μια μεγάλη αγκαλιά και οδήγησε το ήρεμα προς την είσοδο. Εκείνη τη στιγμή μπορείς να του κάνεις έκπληξη, δίνοντάς του ένα από τα παιχνίδια που παίζετε μαζί. Θα το βοηθήσει να χαλαρώσει αλλά και να νιώσει ασφάλεια.

back-to-school-nipiagogeio-03

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο: Νέα σελίδα στη ζωή κάθε παιδιού

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του παιδιού αλλά και των γονιών. Σε κάθε περίπτωση, μην πανικοβληθείς αν προκύψουν δυσκολίες και απρόοπτα. Όλοι είμαστε αγχωμένοι και πιεσμένοι σε μια καινούρια αρχή. Το βασικό είναι να ακούμε τις ανάγκες των παιδιών και να στεκόμαστε δίπλα τους.

Και φέτος, τα σχολικά όλων των τάξεων σε περιμένουν στα καταστήματα Public και το Public.gr για να είσαι πανέτοιμος όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι!