Back to school: Μυστικά για επιστροφή στις τάξεις χωρίς άγχος

Περίληψη: Ενόψει της σχολικής χρονιάς η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Λίζα Βάρβογλη μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αποβάλουμε το άγχος από τη ζωή των παιδιών.

Καθώς πλησιάζουμε – δυστυχώς – το τέλος του Αυγούστου, το θέμα της επιστροφής στο σχολείο αρχίζει δειλά δειλά να απασχολεί τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Για τρεις μήνες η καθημερινότητα των παιδιών ήταν γεμάτη ξεκούραση, παιχνίδι και διασκέδαση. Τώρα, ο άχαρος ήχος από το ξυπνητήρι θα ακουστεί ξανά, σηματοδοτώντας την επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα. Μαζί με την επάνοδο στις σχολικές αίθουσες, μεγάλα ερωτήματα αρχίζουν να ταλανίζουν και πάλι το μυαλό των γονιών. Πώς θα γίνει εύκολη η προσαρμογή στους σχολικούς ρυθμούς, πώς το παιδί θα έχει κίνητρο για να πετύχει τους στόχους του, πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι δυσκολίες και ο φόβος της αποτυχίας; Μιας και μπαίνουμε σιγά σιγά σε mood back to school, και επειδή το σχολείο αρχίζει με Public, ζητήσαμε από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Λίζα Βάρβογλη να μοιραστεί μαζί μας χρήσιμα tips για να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να αποβάλουν το άγχος από την σχολική και κοινωνική τους ζωή.

«Γιατί δε πήρες καλό βαθμό; Πάλι δε διάβασες; Αυτό το παιδί συνεχώς τεμπελιάζει». Σου θυμίζει κάτι; Αυτές οι παρατηρήσεις, όπως μπορείς να φανταστείς, λειτουργούν τελείως αποτρεπτικά. Όχι μόνο διογκώνουν το ήδη μεγάλο άγχος των γονιών αλλά αναπόφευκτα το μεταφέρουν και στο παιδί. Αντ’ αυτού, η Λίζα Βάρβογλη προτείνει μια διαφορετική step-by-step προσέγγιση, βασισμένη στο επιστημονικό έργο της πρωτοπόρου καθηγήτριας ψυχολογίας του Stanford, Carol Dweck.

Επαινούμε τα παιδιά με τον σωστό τρόπο

«Είσαι το πιο έξυπνο παιδί του κόσμου και ο καλύτερος μαθητής». Αν και πηγάζουν από καλή πρόθεση, τέτοιες φράσεις καταλήγουν να «μπλοκάρουν» το παιδί. Όπως εξηγεί η έμπειρη ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, ο έπαινος αυτού του τύπου είναι γενικός και αόριστος, ενώ το παιδί συχνά μπερδεύεται μιας και καταλαβαίνει την υπερβολή. Προτιμότερο, είναι ο έπαινος να αφορά συγκεκριμένες επιδόσεις και επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα μια όμορφη ζωγραφιά ή η επίλυση μιας δύσκολης σχολικής άσκησης. Το αντικείμενο της συζήτησης θα πρέπει να είναι η διαδικασία και τα βήματα που ακολούθησε το παιδί για το επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα, ώστε αυτά να γίνουν ο οδηγός για το μέλλον.

Video Duration
9:08

Μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει λάθη

Μία επίσης αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να μειώσει συνολικά το άγχος, είναι να διδάξουμε στο παιδί την αξία του λάθους. Είναι κοινή γνώση πως ο άνθρωπος μαθαίνει μέσα από τη διαδικασία δοκιμής και σφάλματος, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που το λάθος του παιδιού αντιμετωπίζεται περισσότερο ως αποτυχία παρά ως «σκαλοπάτι» για την επιτυχία. Μαθαίνοντας στο παιδί τη διδακτική αξία του λάθους, όχι μόνο το βοηθάμε να αισθανθεί καλύτερα αλλά βελτιώνουμε και τον τρόπο που αποκτά νέες ικανότητες. Ως άλλα «βαράκια», τα λάθη ενδυναμώνουν το μυαλό δημιουργώντας περισσότερες συνάψεις στον εγκέφαλο.

Κάθε δυσκολία χρειάζεται διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης

Ένα skill, ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σχολική αλλά και για την ενήλικη ζωή είναι η ευρηματικότητα και η επιμονή. Ένα από τα πράγματα που θέλουμε να πούμε στο παιδί, μάς λέει η Λίζα Βάρβογλη είναι «να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες στο σχολείο αλλά και τις δραστηριότητές του». Επιμένοντας και ξεπερνώντας τις δυσκολίες το παιδί αποκτά πίστη στον εαυτό του, μειώνει τα επίπεδα άγχους και αναπτερώνει την ψυχολογία του.

Επιμονή, το κλειδί της επιτυχίας

Όλοι γνωρίζουμε την αξία της επιμονής απέναντι στις δυσκολίες. Η επιμονή είναι για την Λίζα Βάρβογλη μια δεξιότητα που καλλιεργείται. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αποδοτικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, να παίρνουν πρωτοβουλίες αξιοποιώντας τις δικές τους δυνάμεις και να μην το βάζουν κάτω. Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά, πως ένας μεγάλος στόχος δεν επιτυγχάνεται εν μία νυκτί αλλά σταδιακά με μικρά βηματάκια. Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος που μαθαίνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Back to school σημαίνει Public

Ακόμα ένα εύλογο ερώτημα των γονιών πριν την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς είναι «τι θα γίνει με τα σχολικά;». Και αρχίζεις να ψάχνεσαι, πόσα τετράδια χρειάζεται ο μικρός, ποια είναι τα κατάλληλα βοηθήματα, τον βολεύει άραγε η περσινή τσάντα; Εν ολίγοις η αγορά των σχολικών εξελίσσεται σε υπόθεση για γερά νεύρα. Επειδή, όμως το άγχος όπως είδαμε δεν είναι καλός σύμμαχος ούτε για μικρούς ούτε για μεγάλους, το Public κάνει την αγορά των σχολικών πιο εύκολη από ποτέ. Δεν έχεις παρά να μπεις στο public.gr, όπου βήμα βήμα μπορείς να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα πριν το πρώτο κουδούνι. Βάλε βιβλία, κασετίνες, στυλό και μολύβια στη σχολική σου λίστα και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς για σένα! Για ακόμα περισσότερα back to school tips μείνε συντονισμένος στο Public Blog!