Πρώτη φορά σχολείο, παρέα με ένα βιβλίο!

Περίληψη: Οι μικροί μαθητές ξεκινούν το μεγάλο σχολικό τους ταξίδι αγκαλιά με τρυφερά παιδικά βιβλία γεμάτα αισιοδοξία και κατανόηση!

Η περιβόητη επιστροφή των μαθητών στο σχολείο το Σεπτέμβρη έχει διαφορετική διάσταση για γονείς και παιδιά. Για τους πρώτους συνεπάγεται την επιστροφή στους ρυθμούς τις καθημερινότητας. Στο μυαλό των παιδιών, από την άλλη σηματοδοτεί, το τέλος της καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς.

Για τους μαθητές της Α’ Δημοτικού η μετάβαση είναι κάπως δυσκολότερη. Καινούρια αρχή, νέο περιβάλλον, άγνωστα πρόσωπα. Αποτέλεσμα: νευρικότητα και φόβος. Ήδη έχουμε μιλήσει για μερικά εύκολα tips που θα βοηθήσουν τα πρωτάκια να συνηθίσουν γρηγορότερα στις νέες συνθήκες. Ένα ακόμα καλός τρόπος για να αποβάλεις το άγχος του μικρού είναι το διάβασμα. Φυσικά λέγοντας διάβασμα δεν εννοούμε τη «σχολική μελέτη». Τα βιβλία δεν είναι μόνο για να μαθαίνουμε τον κόσμο, αλλά για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Αν λοιπόν, η προσαρμογή του μικρού στο σχολείο σου φαίνεται «βουνό», τσέκαρε την παρακάτω booklist που ετοιμάσαμε ειδικά για παιδιά που πάνε πρώτη φορά σχολείο.

Κάθε αρχή &… εύκολη με βιβλία για παιδιά

Πώς θα είναι το σχολείο; Τι θα κάνουμε εκεί; Κι αν μου λείπει η μαμά; Πρέπει οπωσδήποτε να πάω; Αυτές είναι μόλις μερικές από τις ερωτήσεις που τριβελίζουν το μυαλουδάκι των παιδιών που κάνουν το άλμα από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Το βιβλίο «Πάμε σχολείο για πρώτη φορά» της Jane Porter δίνει καθησυχαστικές απαντήσεις σε αυτά, και πολλά ακόμη ερωτήματα, που απασχολούν έντονα μαθητές και γονείς.

back-to-school-paidika-vivlia-01Όπως ξέρεις, μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, γι’ αυτό και τα περισσότερα παιδικά βιβλία είναι εικονογραφημένα. «Το γράμμα από τη δασκάλα σου» της Shannon Olsen έρχεται να καλωσορίσει τους μαθητές στο νέο τους ξεκίνημα, με ένα βιβλίο γεμάτο όμορφες εικόνες, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ομαλή μετάβαση και την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Η αγωνία είναι ίσως η λέξη που περιγράφει καλύτερα τα συναισθήματα των παιδιών κατά τις πρώτες εβδομάδες – ή και μήνες – της προσαρμογής τους στο σχολείο. Η ίδια λέξη εκφράζει και το συναίσθημα της ηρωίδας του βιβλίου της Φωτεινής Τζέκου-Οικονόμου «Η σκέψη μου με κάνει δυνατή», όταν και εκείνη πηγαίνει στο σχολείο. Με τη βοήθεια της δασκάλας όμως ανακαλύπτει ότι κι άλλα, πολλά παιδιά νιώθουν το ίδιο, και μέσα από ένα καινούργιο παιχνίδι καταφέρνουν να γίνονται όλοι δυνατοί.

Τα απλά καθημερινά αντικείμενα έχουν άλλη αξία στα μάτια των παιδιών. Μια κουβέρτα μπορεί να γίνει μαγική ή ακόμα και να φτάσει στο… διάστημα. Όπως η μαγική κουβέρτα που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη. Ένα παραμύθι για τα πιο εσωστρεφή παιδιά που έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον. «Να είσαι ο εαυτός σου». Μια σημαντική φράση γεμάτη νόημα, για κάθε ανθρώπο, κάθε ηλικίας. «Απλώς να είσαι ο εαυτός σου, δράκε» μας λέει και η Bianca Schulze στο διαδραστικό της βιβλίο με ήρωα ένα γλυκό ντροπαλό δράκο που ετοιμάζεται για πρώτη φορά να πάει στο σχολείο. Στη λίστα μας βρίσκουμε ακόμα ένα βιβλίο της Shannon Olsen.

back-to-school-paidika-vivlia-05Στο «Όλη η τάξη μια οικογένεια», τα παιδιά μαθαίνουν πως οικογένεια δεν είναι μόνο οι συγγενείς αλλά όσοι μας αγαπούν, μας σέβονται και μας φροντίζουν. Αυτούς που θα έκαναν τα πάντα για να μας δουν να χαμογελάμε. Μια τέτοια οικογένεια είναι και η τάξη! Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο όμορφες εικόνες της σχολικής ζωής που βοηθάει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των παιδιών.

Βιβλία γεμάτα φιλία, αγάπη & συναισθήματα

Τα σχολικά χρόνια είναι συνυφασμένα με τη φιλία, το πιο έντονο συναίσθημα της ζωής μαζί με τον έρωτα. Όλα τα παιδιά, από τα πιο εξωστρεφή έως και τα πιο εσωστρεφή, έχουν ανάγκη τη φιλία στη ζωή τους. Το «Παγκάκι της Φιλίας» της Wendy Meddour, είναι μια τρυφερή ιστορία για τις φιλίες που ξεκινούν αναπάντεχα. Τι θα συμβεί όταν η μικρή Τίλυ δει ότι το μαγικό παγκάκι της φιλίας είναι «πιασμένο»;

Ο φόβος του αποχωρισμού είναι ένας από τους λόγους που η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είθισται να είναι δύσκολη για τα παιδιά και τους γονείς. Η γεμάτη συναισθήματα ιστορία που διαβάζουμε στο παραμυθένιο «Αγάπη» της Corinne Averiss, είναι η απόδειξη πως όσο μακριά κι αν είμαστε ο ένας απ’ τον άλλον, η αγάπη έχει πάντα τη δύναμη να μας ενώνει.

back-to-school-paidika-vivlia-06Μιλώντας για Back to School, έχεις άραγε φανταστεί πως θα ήταν το σχολείο των ονείρων σου; Η Άλκηστη Χαλικιά και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν με την αστείρευτη φαντασία τους αλλιώτικο σχολείο-όνειρο για κάθε παιδί. Ένα σχολείο…  ταρακουνημένο αποτυπώνοντας στο χαρτί τα συστατικά που μπορούν να μεταμορφώσουν το σχολείο σε ένα φανταστικό μέρος γνώσης και φαντασίας.

Κλείνουμε τις προτάσεις της booklist μας με το παιχνιδιάρικο «Owl Wants to Share at Moonlight School». Αν ο μικρός έχει δείξει από νωρίς έφεση στις ξένες γλώσσες, το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά του Simon Puttock διηγείται μια τρυφερή ιστορία με φανταστικά πλάσματα που είναι και αυτοί μαθητές σε ένα μαγικό σχολείο. Αν είσαι fan των audiobooks, θα λατρέψεις το βιβλίο αυτό μιας και στην έκδοση περιλαμβάνονται δωρεάν ακουστικές ιστορίες από τη σειρά Nosy Crow Stories Aloud.

Public: Παιδικά βιβλία και αναγνώσματα για κάθε ηλικία

Ο φόβος της πρώτης μέρας περνά στο εξής με «σύμμαχο» το βιβλίο. Το βιβλίο όμως είναι εκεί για να συντροφεύει κάθε στιγμή στη σχολική ζωή του παιδιού. Εκτός από βιβλία για την πρώτη ημέρα στο σχολειο, στα καταστήματα Public και “Public + home” θα βρεις επίσης βιβλία για εκπαιδευτικούς, έργα παιδικής λογοτεχνίας, εφηβικά αναγνώσματα αλλά και βιβλία με θέμα την «εκπαίδευση» των γονιών