Σχολικά βοηθήματα στο Λύκειο: Dos & don'ts για οργανωμένη μελέτη

Περίληψη: Τα σχολικά βοηθήματα έρχονται για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των μαθητών του Λυκείου. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέχεις για να επιλέξεις το κατάλληλο!

Το φετινό καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και δεν αργεί η στιγμή που θα ηχήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι. Μαθητές και γονείς αφήνουν πίσω τους τις διακοπές του καλοκαιριού με το βλέμμα στραμμένο πλέον στη νέα σχολική χρονιά. Κάθε σχολική βαθμίδα έχει τις δικές της δυσκολίες, το μεγαλύτερο βάρος όμως πέφτει στους μαθητές του Λυκείου. Τα σχολικά βοηθήματα είναι συνυφασμένα με τη μελέτη στο Λύκειο και σπάνια λείπουν από τις λίστες των σχολικών. Οι επιλογές πολλές και η σημασία τους τεράστια. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να έχεις κατά νου ώστε να βρεις - και να αξιοποιήσεις - τα κατάλληλα εγχειρίδια.

Σχολικά βοηθήματα: Απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε μαθητή

Από την προσαρμογή των νέων μαθητών, μέχρι την προετοιμασία για τις προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις, η περίοδος του Λυκείου χαρακτηρίζεται συχνά από άγχος και πίεση. Υπάρχουν περιπτώσεις που το σχολικό βιβλίο δεν επαρκεί για την κάλυψη της ύλης, ιδιαίτερα στο κομμάτι των ασκήσεων. Κάπου εδώ έρχονται τα σχολικά βοηθήματα για τους μαθητές της Α’, της Β’ και της Γ’ Λυκείου, για να τους κατευθύνουν αποτελεσματικά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Σε συνδυασμό πάντα με το σχολικό εγχειρίδιο, τα βοηθήματα μπορούν να αξιοποιηθούν στο καθημερινό διάβασμα, δίνοντας τη δυνατότητα για επιπλέον εξάσκηση, κατανόηση και επανάληψη της διδαχθείσας ύλη. Με λίγα λόγια, ένα καλογραμμένο βοήθημα γίνεται εργαλείο όχι μόνο για τους «δυνατούς» μαθητές, όπως συχνά λέγεται, αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μελέτη τους.

sxolika-voithimata-dos-&-donts-01

Τα Do’s για να κάνεις τις σωστές επιλογές

Για τους μαθητές του Λυκείου, η συστηματική μελέτη και η μεθοδική προετοιμασία είναι το κλειδί για την αφομοίωση της ύλης και την τελική επιτυχία στις εξετάσεις. Είναι βασικό επομένως η επιλογή των σχολικών βοηθημάτων να γίνει με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθήματος αλλά και τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε μαθητή. Προτού προμηθευτείς το βοήθημα που θα σε συντροφεύσει τη νέα χρονιά, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω tips για να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Εξοικειώσου με το σχολικό πρόγραμμα

Όπως είπαμε, στο Λύκειο η πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία, η ύλη είναι μεγάλη, τα μαθήματα πολλά και ο χρόνος λίγος. Πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, μελέτησε προσεκτικά το φετινό πρόγραμμα σπουδών και ρίξε μια ματιά στα σχολικά βιβλία, ώστε να έχεις μια πρώτη εικόνα για το γνωστικό κομμάτι και τις απαιτήσεις του κάθε μαθήματος.  

Σκέψου ποια είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα για σένα

Μαζί με την απόκτηση σφαιρικής γνώσης, ο στόχος των μαθητών του Λυκείου επικεντρώνεται, όπως γνωρίζεις, στις Πανελλήνιες. Γι’ αυτό τα μαθήματα των κατευθύνσεων είθισται από νωρίς να μπαίνουν σε προτεραιότητα. Φτιάξε ένα μίνι πλάνο, και επίλεξε βοηθήματα όχι μόνο για τα μαθήματα που σε «ζορίζουν» αλλά και για τα μαθήματα στα οποία είσαι ήδη δυνατός. Εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο!

Συμβουλεύσου τους καθηγητές σου

Με τόσες επιλογές σε σχολικά βοηθήματα για κάθε μάθημα, δε θέλει και πολύ για να χάσεις την μπάλα. Κράτα στο νου πως καλό βοήθημα είναι αυτό που κάνει το μάθημα, απλό, κατανοητό και ενδιαφέρον. Ο καθηγητής σου σίγουρα μπορεί να σε κατατοπίσει και να σου προτείνει ένα βοήθημα το οποίο εξηγεί, επεκτείνει και εμπλουτίζει τη σχολική ύλη όπως πρέπει. Μη ξεχνάς πως τα βοηθήματα απευθύνονται εξίσου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

sxolika-voithimata-dos-&-donts-02

Διάβασε περιλήψεις και κριτικές

Για κάθε μάθημα υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα βοηθήματα. Δεν είναι όλα όμως γραμμένα με τον ίδιο τρόπο, ούτε ταιριάζουν πάντοτε στον τρόπο μελέτης του κάθε μαθητή. Κοιτάζοντας για βοηθήματα, καλό είναι πρώτα να τσεκάρεις τη δομή του βιβλίου (ασκήσεις, θεωρία, κριτήρια αξιολόγησης), την περίληψη αλλά και κριτικές ώστε να έχεις ένα δείγμα για τη μεθοδολογία που ακολουθείται στις σελίδες του.

Εμπιστεύσου κορυφαίους εκδότες

Τα βοηθήματα που μπορούν να οδηγήσουν τους μαθητές στο peak των δυνατοτήτων τους, είναι γραμμένα από αξιόπιστους εκπαιδευτικούς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συνήθως φέρουν την υπογραφή αναγνωρισμένων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, με μακρά εμπειρία στον κλάδο των εκπαιδευτικών βιβλίων. Πατάκης, Μεταίχμιο, Σαββάλας, Gutenberg, Ελληνοεκδοτική, Μπάρλας, iScool είναι μερικοί από τους εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται στα σχολικά βοηθήματα, οπότε μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί την έρευνά σου!

Τα Don'ts για να μη κάνεις λάθος επιλογές

Είδαμε τα do’s των σχολικών βοηθημάτων πάμε τώρα να δούμε τι δεν πρέπει να κάνεις. Ένα άρτια γραμμένο βοήθημα θα σου λύσει τα χέρια, αρκεί βέβαια να το αξιοποιήσεις όπως πρέπει. Αυτό δεν είναι δύσκολο, αρκεί να αποφύγεις μερικές μικρές «παγίδες» στις οποίες καταλήγει συχνά μεγάλη μερίδα των μαθητών.

Μη βιαστείς να επιλέξεις σχολικά βοηθήματα

Καλό είναι να μην περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή για τις Back to School αγορές σου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις το πρώτο βοήθημα που θα βρεθεί μπροστά σου. Τα σχολικά βοηθήματα είναι ένα πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα κάθε μαθητή. Οπότε ακολούθησε τα do’s που είδαμε παραπάνω και πάρε το χρόνο σου, ειδικά για τα βοηθήματα των μαθημάτων κατεύθυνσης.    

Μη χρησιμοποιείς το βοήθημα ως «λυσάρι»

Όλη η ουσία του βοηθήματος βρίσκεται στην ανάπτυξη συνδυαστικής σκέψης μέσω της κατανόησης της θεωρίας και της επίλυσης των ασκήσεων. Τα τελευταία χρόνια, τα σχολικά βοηθήματα έχουν εμπλουτιστεί με πολύτιμο περιεχόμενο που απαντά στα ερωτήματα των μαθητών. Οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με «λυσάρια», όπως θα τα λέγαμε κάποτε, αλλά με ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την οργάνωση της μελέτης και της διδασκαλίας.

sxolika-voithimata-dos-&-donts-04

Μη «φοβηθείς» στα δύσκολα

Καθώς προχωράει η ύλη του σχολικού βιβλίου, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και το ίδιο συμβαίνει και στα σχολικά βοηθήματα. Για την ακρίβεια, τα βοηθήματα περιλαμβάνουν σύνθετες ασκήσεις που και μόνο στην εκφώνηση… «τρομάζουν». Μη φοβού όμως. Η δυσκολία των ασκήσεων στα βοηθήματα είναι κλιμακούμενη, και έχουν γραφτεί σκόπιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να τεστάρεις γερά τον εαυτό σου.

Μην αρκεστείς στο σχολικό βοήθημα

Εκτός από το ίδιο το βοήθημα, μπορείς πάντα να αξιοποιήσεις επιπλέον υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη σου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμες σε ψηφιακή μορφή εκατοντάδες ασκήσεις και επεξηγήσεις της ύλης για τα περισσότερα μαθήματα του Λυκείου.

Ετοιμάσου για τη νέα χρονιά με όλα τα σχολικά βοηθήματα στα Public!

Άλγεβρα, Αρχαία, Έκθεση, Φυσική, Χημεία. Τα σχολικά βοηθήματα όλων των τάξεων σε περιμένουν στα Public για να βρεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Μαζί, φυσικά, με όλα τα σχολικά που έχεις στη λίστα σου για να ξεκινήσεις φέτος την πιο εποικοδομητική χρονιά!