Booker Prize 2022: Κέρδισε και εσύ το βιβλίο του Shehan Karunatilaka!

Περίληψη: Το Booker Prize 2022 έχει νικητή! Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Shehan Karunatilaka για το μυθιστόρημα «The Seven Moons of Maali Almeida».

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ο μεγάλος νικητής του Booker Prize 2022! Το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο κέρδισε φέτος ο Shehan Karunatilaka για το μυθιστόρημα «The Seven Moons of Maali Almeida». Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο Booker. Διαδέχεται έτσι τον Damon Galgut που ήταν ο νικητής του 2021.

Πώς επιλέχθηκε το «The Seven Moons of Maali Almeida»

Η φετινή shortlist είχε το συντομότερο μυθιστόρημα που έχει προταθεί για Booker – «Small Things Like These» της Claire Keegan – αλλά και τον γηραιότερο συγγραφέα που έχει διεκδικήσει ποτέ το βραβείο – Alan Garner. Τελικά το Booker Prize 2022 κατέληξε στα χέρια του Shehan Karunatilaka για το «The Seven Moons of Maali Almeida», καθώς αυτό ήταν που ξεχώρισε περισσότερο μεταξύ των έξι shortlisted βιβλίων. Η απόφαση σίγουρα δεν ήταν εύκολη, όπως παραδέχθηκε η φετινή επιτροπή επιλογής, αλλά στο τέλος το έργο του Shehan Karunatilaka επιλέχθηκε ομόφωνα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Neil MacGregor, «Οποιοδήποτε από τα έξι υποψήφια βιβλία θα ήταν άξιος νικητής. Αυτό που θαύμασαν και απόλαυσαν ιδιαίτερα οι κριτές στο "The Seven Moons of Maali Almeida" ήταν η φιλοδοξία του εύρους του και η ξεκαρδιστική τόλμη των αφηγηματικών τεχνικών του. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό θρίλερ, ένα μεταθανάτιο νουάρ που διαλύει τα όρια όχι μόνο των διαφορετικών ειδών, αλλά της ζωής και του θανάτου, του σώματος και του πνεύματος, της ανατολής και της δύσης. Πρόκειται για ένα απολύτως σοβαρό φιλοσοφικό ξεφάντωμα που μεταφέρει τον αναγνώστη στη "σκοτεινή καρδιά του κόσμου" – στη δολοφονική φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα. Και μόλις φτάσει εκεί, ο αναγνώστης ανακαλύπτει επίσης την τρυφερότητα και την ομορφιά, την αγάπη και την αφοσίωση και την επιδίωξη ενός ιδανικού που δικαιολογεί κάθε ανθρώπινη ζωή.»

Το βιβλίο που κέρδισε και τα σχόλια του νικητή

Στο έντονα σατυρικό «The Seven Moons of Maali Almeida» πρωταγωνιστής είναι ο φωτογράφος Maali Almeida. Ξυπνά σε ένα κοσμικό «τελωνείο» καθώς πίσω στη Γη είναι πλέον νεκρός. Το ποιος τον σκότωσε είναι άγνωστο καθώς πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι θύτες. Ακόμα και στη μετά θάνατον ζωή, όμως, δεν σταματά να δουλεύει. Παλεύει να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπά για να τους οδηγήσει στις φωτογραφίες που θα συνταράξουν τη Σρι Λάνκα και θα αποκαλύψουν πιθανώς τον δολοφόνο του.

Η ιστορία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από γεγονότα στη Σρι Λάνκα. «Το 1989 ήταν η πιο σκοτεινή χρονιά στη μνήμη μου, όπου υπήρχε εθνικός πόλεμος, μαρξιστική εξέγερση, ξένη στρατιωτική παρουσία και κρατικές αντιτρομοκρατικές ομάδες. Ήταν μια εποχή δολοφονιών, εξαφανίσεων, βομβών και πτωμάτων. Αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990, οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές ήταν νεκροί, οπότε ένιωσα πιο ασφαλής να γράφω για αυτά τα φαντάσματα, παρά για εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στο παρόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. Κατά την παραλαβή του βραβείου συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον... Η Σρι Λάνκα έχει καταλάβει ότι αυτές οι ιδέες της διαφθοράς, της φυλετικής εκμετάλλευσης και των πελατειακών σχέσεων δεν έχουν λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ

Booker Prize 2022 – Η τελετή

Μετά από τρία χρόνια, η τελετή απονομής του Booker Prize 2022 έγινε και πάλι όπως παλιά. Το κοινό, η κριτική επιτροπή και – φυσικά – οι συγγραφείς έδωσαν το παρών στο Roundhouse του Λονδίνου. Την απονομή έκανε η σύζυγος του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου, που διαδέχθηκε πρόσφατα την Ελισάβετ, με τον μεγάλο νικητή να παραλαμβάνει επίσης χρηματικό έπαθλο αξίας £50.000 εκτός από το βραβείο. Σίγουρα ο Shehan Karunatilaka ήταν ο πιο ευτυχισμένος από όλους τους παρευρισκόμενους στο τέλος της φετινής απονομής! Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένη και η Dua Lipa, που μίλησε για το πώς το διάβασμα έχει διαμορφώσει την ταυτότητα και την καριέρα της. Από την εκδήλωση δεν έλειπε και ένα αφιέρωμα στην Hilary Mantel, η οποία έφυγε από τη ζωή πρόσφατα και στο παρελθόν είχε κατακτήσει το βραβείο Booker δύο φορές.

Η ιστορία του βραβείου Booker ξεκίνησε το 1969. Από τότε απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα που εκδόθηκε στη Βρετανία και το οποίο είναι γραμμένο στα Αγγλικά. Είναι από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως και γι’ αυτό και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο κάθε χρονιά. Από το 2005 ο θεσμός έχει κάνει «άνοιγμα» και στα διεθνή έργα. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το International Booker Prize, το οποίο απονέμεται στα καλύτερα ξένα έργα που μεταφράζονται στα Αγγλικά και κυκλοφορούν στη Βρετανία. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχαμε την ανάδειξη της Geetanjali Shree σε νικητή του International Booker Prize 2022. Ο Shehan Karunatilaka ολοκλήρωσε τις βραβεύσεις του θεσμού για φέτος, μετά την απονομή του Booker Prize 2022 για το «The Seven Moons of Maali Almeida».

Public διαγωνισμός: Κέρδισε το βραβευμένο βραβείο

Τα Public χαρίζουν ένα (1) αντίτυπο του «The Seven Moons of Maali Almeida» σε έναν (1) τυχερό αναγνώστη. Για να το διεκδικήσεις συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Ο τυχερός θα επιλεγεί μετά από κλήρωση. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Καλή επιτυχία!