George Orwell / Γνώρισε καλύτερα τη ζωή και το έργο του

Περίληψη: Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους λογοτέχνες, ο George Orwell, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα. Ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του.

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στον George Orwell. Ο Βρετανός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή πριν από ακριβώς 72 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1950, και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μία αναλυτική αναδρομή, στη ζωή και το έργο του, αλλά και στην επιρροή που είχαν τα βιβλία του στον κόσμο της ποπ κουλτούρας.

Η ζωή του George Orwell

Ο Eric Arthur Blair, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του George Orwell, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1903 στην Ινδία. Από μικρή ηλικία είχε δείξει την έφεσή του στο γράψιμο. Η ενήλικη ζωή του σημαδεύτηκε από δύο πολεμικές συρράξεις. Η πρώτη ήταν ο Ισπανικός Εμφύλιος, στον οποίο και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Αργότερα θα ζούσε και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά όχι από το μέτωπο, καθώς θα προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να καταταγεί. Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. εργάστηκε στο BBC και παρήγαγε προπαγάνδα για τη Βρετανία, κάτι που τον έκανε να μισήσει τη δουλειά του και να παραιτηθεί. Μετά τον πόλεμο έγραψε τα σημαντικότερα έργα του, αν και όσο ήταν εν ζωή ήταν περισσότερο γνωστός για το δημοσιογραφικό του έργο. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του George Orwell δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ εδώ.

Το έργο του George Orwell

Τα γραπτά του George Orwell έχουν χαρακτηριστεί διαχρονικά. Όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς το διασημότερο έργο του, το «1984». Αυτό ήταν και το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε πριν το θάνατό του το 1950. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εκδοθεί το επίσης πολύ γνωστό του έργο «Η φάρμα των ζώων». Αυτά τα δύο βιβλία είναι με διαφορά τα διασημότερά του, αλλά ο George Orwell είχε ήδη στο ενεργητικό του πολλά ακόμα μυθιστορήματα και non-fiction βιβλία, πριν κυκλοφορήσουν τα δύο έργα που θα σημάδευαν την καριέρα του.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το «Burmese Days», στο οποίο περιέγραφε τις εμπειρίες τους ως αστυνομικός στη Μπούρμα, σημερινή Βιρμανία. Μεγάλη έμπνευση για το έργο του υπήρξε και η ζωή των φτωχότερων ανθρώπων της κοινωνίας, με τις σκέψεις του να αποτυπώνονται στα βιβλία «How the Poor Die» and «Down and Out in Paris and London». Ο Ισπανικός Εμφύλιος δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει κι αυτός το έργο του Orwell, με το βιβλίο «Φόρος τιμής στην Καταλονία» να περιλαμβάνει τις εμπειρίες του συγγραφέα από την περίοδο που πολέμησε στην Ιβηρική. Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του George Orwell στο άρθρο που θα βρεις εδώ.

Η επιρροή του Orwell στην ποπ κουλτούρα

Το σπουδαίο έργο του Orwell είναι, όπως είπαμε, διαχρονικό. Ειδικότερα τα «1984» και «Η φάρμα των ζώων» έχουν παραμείνει στη συνείδηση των αναγνωστών. Καθόλου παράξενο δεν είναι λοιπόν που αυτά τα δύο μυθιστορήματα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς, δεκαετίες μετά τη δημοσίευσή τους. Τα δύο κορυφαία βιβλία του Orwell έχουν επηρεάσει κινηματογραφικούς παραγωγούς, έχουν εμπνεύσει στίχους τραγουδιών, έχουν δώσει ιδέες για πολλά ακόμα βιβλία, ενώ ο «Μεγάλος Αδερφός» έχει γίνει μέχρι και τηλεοπτική εκπομπή. Ο κατάλογος των έργων που έχουν επηρεαστεί από τα βιβλία του Orwell είναι αρκετά μακρύς. Σε αυτό το άρθρο μπορείς να βρεις μερικά από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της ποπ κουλτούρας, τα οποία χρεωστούν, έστω και μερικώς, την ύπαρξή τους στο έργο του George Orwell.

Διαγωνισμός «1984»

Το αφιέρωμά μας στον George Orwell κλείνει με έναν μεγάλο διαγωνισμό. Σε αυτόν θα χαρίσουμε το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα, το «1984». Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό ακολουθώντας αυτό το link.