Λέμε Happy Mother's Day με Spotify list αφιερωμένη σε κάθε μαμά!

Περίληψη: Την Κυριακή γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας και εμείς θυμόμαστε φανταστικά τραγούδια, αφιερωμένα στις μαμάδες όλου του κόσμου!

Η Γιορτή της Μητέρας έφτασε αγαπητέ αναγνώστη, και είναι η ιδανική ευκαιρία για να πούμε όλοι ένα μεγάλο «σ' αγαπώ» - κάτι που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα - στις μαμάδες μας! Ένα όμορφο δωράκι πάντα βοηθάει στο να δείξουμε την εκτίμησή μας. Γι’ αυτό, φροντίσαμε συγκεντρώνοντας κάποιες πολύ δυνατές προτάσεις, ειδικά προσαρμοσμένες στο mood της συγκεκριμένης μέρας!

H μητέρα αποτελεί ένα σύμβολο για τη ζωή κάθε ανθρώπου και οι καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί τα περισσότερα τραγούδια εκεί έξω να μιλάνε για τον έρωτα, όμως, στην ιστορία της μουσικής, υπήρξαν αμέτρητοι μουσικοί που αποφάσισαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τις μαμάδες τους μέσω ενός τραγουδιού. Από τον σκληροτράχηλο 2Pac και την Taylor Swift, μέχρι τους Beatles και τους Backstreet Boys, όλοι έχουν γράψει ένα τραγούδι με αυτή τη θεματική. Με αφορμή αυτή την υπέροχη γιορτή λοιπόν, συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο όμορφα κομμάτια που έχουν γραφτεί για τις μαμάδες, με σκοπό να τους τα αφιερώσουμε!

The Beatles - Julia

giorti-tis-miteras-02

«Donovan, είσαι ο βασιλιάς των παιδικών τραγουδιών. Μπορείς να με βοηθήσεις; Θέλω να γράψω ένα τραγούδι για την παιδική ηλικία που δεν είχα δίπλα στη μητέρα μου». Αυτά ήταν τα λόγια που είχε πει ο John Lennon στον Σκωτσέζο τραγουδοποιό, την εποχή που οι Beatles ηχογραφούσαν το The White Album. Ο Donovan τον βοήθησε να γράψει τους στίχους και τελικά προέκυψε αυτό το κλασικό κομμάτι των «Σκαθαριών». Ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μαμά του Lennon, την Julia, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1958, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το μόνο τραγούδι στη δισκογραφία των Beatles, στο οποίο παίζει μόνος του ο John Lennon, δίχως τη συνοδεία κάποιου άλλου μέλους της μπάντας.

Elliott Smith – Wouldn’t Mama Be Proud?

Συνεχίζουμε με έναν καλλιτέχνη που έχει αντλήσει έμπνευση από τους Beatles. Ο λόγος για τον τεράστιο Elliott Smith, ο οποίος, τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφορεί ένα από τα classics του. Το Figure 8 με το εμβληματικό εξώφυλλό του, μέσα στο οποίο βρίσκει κανείς το κομμάτι Wouldn’t Mama Be Proud?. Οι ποιητικοί στίχοι του Smith έχουν μπερδέψει τους fans, αφού οι μισοί θεωρούν πως πρόκειται για μια κυριολεκτική απορία του Αμερικανού τραγουδοποιού, ενώ οι υπόλοιποι υποστηρίζουν ότι είναι μια ειρωνική τοποθέτηση σε σχέση με τον corporate κόσμο της μουσικής, στον οποίο είχε εισχωρήσει και ο ίδιος άθελά του. Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα πραγματικό «διαμάντι».

2Pac – Dear Mama

Το καλοκαίρι του 1994, ο θρύλος της rap ηχογραφούσε στο Echo Sound Studio του Λος Άντζελες, τον τρίτο του δίσκο με τίτλο Me Against the World. Μια μέρα ρώτησε τον παραγωγό του, Tony Pizarro, αν γνωρίζει το κομμάτι In All My Wildest Dreams από τους Crusaders. Του απάντησε θετικά και έτσι ο Tupac του ζήτησε να τo χρησιμοποιήσουν ως sample. Ο Pizarro το ετοίμασε και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, ο Tupac επέστρεψε στο studio και «ευλόγησε το κομμάτι με την ερμηνεία και τους στίχους του». Αποτέλεσμα, αυτό το υπέροχο τραγούδι μέσω του οποίου αυτός ο «ποιητής του δρόμου» ζητάει συγγνώμη από τη μητέρα του και της εξηγεί ότι καταλαβαίνει πόσο δύσκολο ήταν το να μεγαλώνει δυο παιδιά μόνη της. Είναι γνωστό πως η Afeni Shakur, η οποία ήταν γνωστή από την ακτιβιστική της δράση με το κίνημα των «Μαύρων Πανθήρων», είχε πολλά προβλήματα με τον έφηβο 2Pac, με αποκορύφωμα τη στιγμή που τον έδιωξε από το σπίτι και έκανε χρόνια να τον ξαναδεί. Ο «χαμός» του 2Pac το 1996, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για το hip-hop αλλά για ολόκληρο τον κόσμο της μουσικής.

Taylor Swift – The Best Day

Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια αυτής της τεράστιας popstar! Το 2008 η Taylor Swift βρισκόταν σε περιοδεία, όταν αποφάσισε να γράψει αυτό το τραγούδι ως φόρο τιμής στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στη μητέρα της. Το ηχογράφησε κρυφά, ενώ για τη συγγραφή των στίχων αποφάσισε να επιστρέψει στον παιδικό της εαυτό και να χρησιμοποιήσει το λεξιλόγιο που είχε εκείνη την περίοδο για να εκφράσει τα συναισθήματά της. Στη συνέχεια, μάζεψε υλικό από οικογενειακά βίντεο με σκοπό να φτιάξει το clip και τα Χριστούγεννα το παρουσίασε στους δικούς της. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο Fearless, το δεύτερο δίσκο της Swift, ενώ το βίντεο κυκλοφόρησε επίσημα το 2009 και πιο συγκεκριμένα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας!

giorti-tis-miteras-01

Φοίβος Δεληβοριάς – Εκείνη

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του αγαπημένου Έλληνα τραγουδοποιού, έχει να κάνει με τη μητέρα και τους διάφορους ρόλους που διαδραματίζει στη ζωή μας. Το 1998, ο 25χρονος τότε καλλιτέχνης, κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα album της καριέρας του. Ο λόγος φυσικά για το Χάλια, μέσα στο οποίο βρίσκει κανείς κάποια από τα πιο γνωστά του τραγούδια, όπως το Θέλω να σε Ξεπεράσω ή το Ένας Σκύλος στο Κολωνάκι. Ο δίσκος βέβαια, ανοίγει με το Εκείνη. Ένα τραγούδι, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που γνωρίζει ένας άνδρας στη ζωή του, οι οποίες, ουσιαστικά είναι πάντα η ίδια. Ένα hit που στέκει αγέρωχο μέσα στα χρόνια. Μια όμορφη λεπτομέρεια είναι ότι το επίσημο clip του, γυρίστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπου δίδασκε η μητέρα του Φοίβου Δεληβοριά.

Elvis Presley – Mama Liked the Roses

Αυτό το πανέμορφο τραγούδι του Elvis Presley κυκλοφόρησε ως b-side του single The Wonder of You. Πρόκειται για μια αφιέρωση του βασιλιά προς τη μητέρα του Gladys, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου του 1958. Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη στον Elvis, ο οποίος, έδειχνε με κάθε τρόπο ότι την είχε πάντα στην καρδιά του. Τραγική ειρωνεία; Ο ίδιος πέθανε στις 16 Αυγούστου του 1977. Δηλαδή, σχεδόν την ίδια μέρα, αλλά 19 χρόνια αργότερα.

Γιόρτασε την Ημέρα της Μητέρας με τη Spotify list

Εκτός από ένα καλό δώρο για την Ημέρα της Μητέρας, μη ξεχάσεις να προσθέσεις και να ταιριαστό soundtrack που θα λατρεύει να ακούσει. Ή μάλλον όχι, δε χρειάζεται. Το αναλαμβάνουμε εμείς. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να πατήσεις play στη Spotify list που ετοιμάσαμε, και να δώσεις στη μαμά σου μια τεράστια αγκαλιά!